Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 22

Baimė pripažinti – vaikas turi antsvorį: ko nesakyti atžalai ir rimtų sutrikimų ženklai

Vaikų mitybos sutrikimai ir antsvoris – vis aktualesnė problema ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Kalbėdama apie priežastis ir būdus, kurie galėtų padėti to išvengti, dietologė Rasa Audickienė atkreipė dėmesį į ankstyvąją vaikų, dar kūdikių mitybą ir pirmiausia – tėvus, kurie patys ir parodo vaikams užkandžiavimų bei emocinės mitybos kelią, o galiausiai, esant valgymo sutrikimams, ilgai negali pripažinti, kad jų vaikai su tuo susiduria.
Vaikas prie stalo
Vaikas prie stalo / 15min.lt/Shutterstock.com koliažas

– Esate minėjusi, kad į jus kreipiasi ir tėvai dėl vaikų mitybos, ir tėvai kartu su vaikais. Kokias didžiausias problemas šiandien išskirtumėte, dėl ko ir kada kreipiasi šeimos?

– Pagrindinės problemos: nutukimo ir valgymo sutrikimų gydymas. Rečiau – mityba turint vieną ar kitą alergiją, celiakija ir kitos medžiagų apykaitos ligos. Populiacijoje nutukimo paplitimas tikrai yra didesnis nei valgymo sutrikimų, bet besikreipiančiųjų žymiai daugiau su valgymo sutrikimu, nei su antsvoriu ar nutukimu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Audickienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rasa Audickienė

Tai yra dėl to, kad to nelaiko problema arba tiesiog save apgaudinėja, kad tai ne bėda. Galvoja, kad vaikai tai išaugs ir pasikeis. Dažnas variantas, kad ir tėvai serga nutukimu, tada nesikreipia pagalbos, nes patys nenori keistis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas