„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Bananas – pusryčiams tuščiu skrandžiu: esate tikri, kad geras pasirinkimas?

Sunku nesutikti, kad sveika mityba – sveikatos pagrindas. Vis dėlto, šiuolaikiniame pasaulyje, kai informacijos apie mitybą ir sveikatą yra labai daug, neretai pasiklystame patarimuose, ką geriau valgyti, ko ne, ir kada geriausia tai daryti. Bananas dažnai minimas kaip vienas geriausių pusryčių pasirinkimų, vis dėlto, ar tikrai? Kas nutinka kūne, kai ant tuščio skrandžio suvalgote bananą?
Bananai su riešutų sviestu
Bananai su riešutų sviestu / „Fotolia“ nuotr.

„Healthline" rašo, kad puiki ryto rutina gali tapti raktu į sveiką gyvenseną. Geriausia išsiugdyti tinkamus įpročius, kurie vėliau neleidžia nuklysti nuo teisingo kelio. Pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių, ką jūs mėgstate valgyti vos atsikėlę. Tikrai ne retas atsakys, kad – bananą. O ar tai tikrai geras pasirinkimas?

Pradėdami dieną tokiu skaniu ir maistingu vaisiumi, kaip bananas, savo organizmui suteikiame daug naudingų medžiagų.

Šiuose vaisiuose gausu kalio, vitamino C ir maistinių skaidulų, nemažas kiekis vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, vitamino B6 ir magnio. Vis tik, ar tai tikrai geriausiais ryto pasirinkimas? Pakalbėkime apie tai, kaip kūnas sureaguoja, kai pusryčiams pasiūlome bananą.

„Shuterstock“ nuotr./Bananai
„Shuterstock“ nuotr./Bananai

Gerina virškinimą

Bananai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, kuris yra būtinas geram virškinimui ir žarnyno sveikatai. Bananuose esančios maistinės skaidulos yra angliavandenių rūšis, kurios žmogaus organizmas negali suvirškinti, tačiau ji atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką virškinimo sistemą.

Bananuose esančios skaidulos padidina išmatų tūrį, todėl sistemai lengviau jas išplauti iš organizmo. Jie taip pat padeda absorbuoti vandenį, todėl išmatos išlieka minkštos. Be to, bananuose esantis kalis yra dar viena svarbi maistinė medžiaga, atliekanti labai svarbų vaidmenį virškinimo procese.

Suteikia energijos

Bananai yra populiarus užkandis ir pusryčių maistas dėl daugelio priežasčių. Jie yra nebrangūs ir sotūs. Tačiau ar žinojote, kad valgant bananus galima padidinti ir energijos lygį? Bananuose gausu angliavandenių - pagrindinio organizmo kuro šaltinio. Jūsų organizmas bananuose esančius angliavandenius paverčia gliukoze, kuri vėliau naudojama kaip kuras.

Gerina širdies sveikatą

Bananuose randama daug kalio - širdies sveikatai būtino mineralo. Kalis reguliuoja organizmo skysčių ir elektrolitų pusiausvyrą, be to, jis mažina kraujospūdį. Mažas kalio kiekis gali sukelti aukštą kraujospūdį, kuris yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys, o tai savo ruožtu gali sukelti kitų sveikatos problemų.

Be kalio, bananuose taip pat yra tokių mineralų kaip vitaminas C, magnis ir skaidulos, kurie naudingi širdies sveikatai. Antioksidantas vitaminas C padeda išvengti širdies pažeidimų.

Stiprina imuninę sistemą

Bananuose yra nemažai vitamino C, būtino sveikai imuninei sistemai. Baltosios kraujo ląstelės, kovojančios su infekcijomis, gaminamos naudojant vitaminą C. Be to, jis padeda išvengti laisvųjų radikalų žalos ląstelėms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bananai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bananai

Vis dėlto, labai svarbu atkreipti dėmesį į vieną labai svarbų faktą. Kadangi bananuose yra itin daug magnio, užvalgius jo tuščiu skrandžiu gali sutrikti magnio ir kalcio pusiausvyra organizme, o tai provokuoja širdies ir kraujagyslių sistemos veiklos sutrikimus. Taigi renkantis šį vaisių valgyti pusryčiams tuščiu skrandžiu, reikėtų įvertinti paminėtą riziką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“