Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Biomedicinos mokslų daktaras A.Sujeta: sezoninė depresija bijo prakaito

Vasara dar nesibaigė, o pro langą jau stebi ir ruošiasi užeiti įprastas gyvenimo ritmas. Daugelis po vasaros atostogų pažada sau grįžti prie reguliarios sporto rutinos ir taisyklingos mitybos, tačiau visi žinome, kad pirmi žingsniai – nėra lengvi. Kodėl ruduo puikus metas atkurti sveikatingumo įpročius ir kaip tai daryti teisingai, klausėme biomedicinos mokslų daktaro, Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialisto Artūro Sujetos.
Biomedicinos mokslų daktaras A.Sujeta: sezoninė depresija bijo prakaito
Biomedicinos mokslų daktaras A.Sujeta: sezoninė depresija bijo prakaito / Gym+ nuotr.

Emocinius kalnelius stabdo sportas

Fizinė veikla skirta ne tik išlaikyti geras formas, sveiką kūną, bet turi didelę teigiamą įtaką psichologinei savijautai. Rudenį, dienoms trumpėjant, saulės šviesos būnant vis mažiau, gali pradėti jaustis didesnis nuovargis, mažėti motyvacija ir net atsirasti depresijos simptomų.

„Galėčiau išskirti 3 svarbiausius psichologinius sporto privalumus. Pirma, tai nuotaikos gerinimas. Sportas padeda kovoti su rudens melancholija ir skatina dopamino, endorfinų bei serotonino išsiskyrimą, kurie yra atsakingi už mūsų pozityvią nuotaiką. Antra – streso kontrolė. Treniruočių metu mažinamas kortizolio, streso hormono, lygis, tad galime lengviau susidoroti su patiriama įtampa, lengviau kontroliuojame savo emocijas. Svarbu nepamiršti, kad miegas, trečiasis privalumas, svarbus visai mūsų psichologinei būsenai, normaliam fiziniams kūno veikimui. Sportas padeda reguliuoti cirkadinį ritmą – natūralų kūno laikrodį, kuris kontroliuoja miego ir pabudimo ciklus“, – apie sporto svarbą rudenį pasakojo pašnekovas A.Sujeta.

O kas nutinka, kuomet neieškome būdų streso kontrolei?

„Perteklinis kortizolis (streso hormonas) gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant padidėjusį kraujospūdį, sutrikusį imuninį atsaką ir jau minėtus depresijos simptomus.

Dar labai noriu priminti žmonėms apie socialinių ryšių, draugysčių svarbą mūsų psichologijai. Dalyvavimas grupiniuose fiziniuose užsiėmimuose ar treniruotėse gali suteikti būtiną socialinį palaikymą. Socialinė sąveika mažina izoliacijos jausmą, kuris rudenį, po visų vasaros linksmybių, užklumpa turbūt kiekvieną“.

Turime ką valgyti!

Vasarą džiaugiamės šviežių vaisių derliumi ir pilnomis rankomis uogų – o kaip yra rudenį? Kaip grįžti ir išlaikyti sveiką mitybos režimą?

„Iki šalnų man atrodo viskas labai paprasta – turgus, parduotuvės ir močiučių klėtys pilnos įvairiausių šviežių daržovių ir vaisių, kaip moliūgai, obuoliai, kriaušės, morkos. Šie produktai yra ir skanūs, ir gausūs vitaminais bei antioksidantais, kurie stiprina imuninę sistemą. Svarbu į racioną įtraukti ir kitas grupes: pilno grūdo produktus, mėsą, žuvį, ankštines kultūras bei riešutus“ – aiškino specialistas ir pridūrė, kad sveika mityba prasideda nuo planavimo, savo kūno energijos pasiskirstymo principų ir produktų maistinės vertės pažinimo.

Gym+ jau rugsėjo 4 d. atidaro dar 3 naujus sporto klubus Vilniuje (PPC OZAS, Ozo g. 18, PC Helios City, Savanorių pr. 1, PC Pašilaičiai, Pavilnionių g. 55) ir iš viso skaičiuos net 27 lokacijas visoje Lietuvoje. Visų 3 klubų atidarymai vyks vienu metu, nuo 18:30, ir yra visiškai nemokami miestiečiams bei svečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas