Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Boerenkoolstamppot“: olandiškas žiemos patiekalas tiems, kam nusibodo bulvių košė su kotletais

Lapiniai kopūstai (angliškai žinomi „kale“ vardu) daugumai mūsų asocijuojasi su sveikuolių glotnučiais ar veganų salotomis hipsteriškoje kavinėje. Tačiau olandai juos naudoja jau nuo seno ir ganėtinai ūkiškai – sukišdami į bulvių košę. Mane dar pamokė, kaip bulves ir lapinius kopūstus paruošti puode vienu metu taip, kad išliktų visi mums žiemos metu taip reikalingi vitaminai. Kopūstas taip pat išlieka neperviręs, nes gaminamas garuose. Nyderlanduose tokią košę jie patiekia su specialia dūmo skonio „rookworst“ dešra iš plastikinio pakelio, bet Lietuvoje siūlau tiesiog naudoti mėgstamas dešreles arba senas geras sardeles. Kas nors jas dar perka?
Evelina Stundžienė
Evelina Stundžienė / 15min nuotr.

Jums reikės:

  • 1 kg bulvių;
  • 0,5 kg susmulkintų lapinių kopūstų;
  • 1 olandiškos „rookworst“ dešros ar pageidaujamo dešrelių pobūdžio gaminio;
  • 200 ml pieno;
  • 100 g sviesto;
  • druskos;
  • pipirų.

„Gravy“ padažui:

  • 250 ml jautienos sultinio;
  • šaukštelio česnakų miltelių;
  • pusės šaukštelio svogūnų miltelių;
  • gabaliuko sviesto;
  • šaukšto miltų.

Gaminimas:

Nuplaukite, nuskuskite ir panašaus dydžio gabalais supjaustykite bulves. Virkite bulves apie 20 minučių pasūdytame vandenyje.

Lapinius kopūstus galite apvirti atskirame puode arba uždėti juos ant verdančių bulvių ir garuose kartu su bulvėmis troškinti apie 15 minučių. Ten pat galima troškinti ir dešreles. Arba tiesiog naudokitės nurodymais ant pakelio.

Jei puode su bulvėmis liko vandens, nupilkite jį. Sutrinkite bulves ir lapinius kopūstus su pašildytu pienu bei sviestu. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.

Padažą ruoškite keptuvėje. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite jį su miltais. Kai sulauksite pastos struktūros masės, supilkite sultinį ir virkite žemoje temperatūroje iki pageidaujamos konsistencijos. Įberkite česnakų ir svogūnų miltelius.

Bulvių košę su lapiniais kopūstais patiekite su dešrele ir „gravy“ padažu. Populiaru bulvių košėje padaryti „duobę“ ir padažą supilti į ją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų