Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Burnos higiena, mityba ir apsilankymai pas odontologą – sveikų dantų TOP 3

Dantų skausmą tekę patirti bene kiekvienam. Jis, atrodo, visuomet atsiranda pačiu netinkamiausiu metu – prieš svarbų darbo pokalbį, ilgai lauktų atostogų metu ar savaitgalio naktį, kai suteikti greitą pagalbą nėra taip paprasta. Dėl šios priežasties tikrai verta žinoti dantų skausmo profilaktikos priemones ir su savimi visuomet turėti vieną patogią naujovę, galinčią padėti greitai numalšinti ūmų dantų skausmą.
Dantų priežiūra
Dantų priežiūra / 123RF.com nuotr.

Jei nesinori netikėtai pajusti stipraus iš burnos ertmės sklindančio skausmo, reikėtų nuolat stengtis taikyti dantų skausmo prevenciją. Jau mažiems vaikams reikėtų diegti suvokimą, kad sveikų dantų palaikymui labai svarbūs du dalykai – kruopšti ir reguliari burnos higiena bei tam tikrų mitybos taisyklių laikymasis. Ne ką mažiau svarbūs ir reguliarūs apsilankymai pas gydytoją odontologą.

Burnos higienos ritualai – du kartus per parą be jokių išimčių

  • Dantis rekomenduojama valyti mažiausiai du kartus per parą – ryte ir vakare po vakarienės. Burnos ertmę verta praskalauti vandeniu po kiekvieno valgio, ypač jai jame buvo daugiau cukraus – taip sumažinama karieso rizika, mat burnoje gyvenančios bakterijos cukrų verčia rūgštimis, o šios rūgštys ilgainiui ir pažeidžia apsauginį dantų sluoksnį – emalį. Per pažeistus audinius maisto likučiai kartu su bakterijomis skverbiasi vis giliau ir gali sukelti rimtas infekcijas, kurių metu skausmas ir uždegiminiai procesai – praktiškai neišvengiami.
  • Patariama rinktis kokybišką dantų pastą, kurioje būtų fluoridų. Jie padeda geriau apsaugoti dantis nuo ėduonies (karieso). Dantų pastose fluoridų kiekis skiriasi – tinkamiausią parinks gydytojas odontologas. Pavyzdžiui, mažiems vaikams skirtose dantų pastose jų visai nėra arba yra itin maži, bet labai svarbūs kiekiai.
  • Dantų šepetėlis taip pat turėtų būti kokybiškas ir nei per kietas, nei per minkštas. Jis turėtų būti keičiamas gana dažnai – kai kurie šepetėliai turi specialius keitimo indikatorius, kurie praneša apie poreikį rinktis naują dantų priežiūros priemonę, o senąją – išmesti. Valant dantis svarbu dantų šepetėlio per daug netrinti ir nespausti, kad nebūtų pažeistos dantenos ir dantų emalis. Dantų valymo technika irgi labai svarbi – reikia stengtis pasiekti kiekvieną atokiausią kampelį ir dantis valyti įvairiais judesiais – sukamaisiais, šluojamaisiais, pulsuojamaisiais ir panašiai. Taip pat būtina nuvalyti liežuvį, skruostus.
  • Po dantų valymo šepetėliu būtina naudoti tarpdančių siūlą. Jis padeda pašalinti maisto likučius iš ten, kur dantų šepetėlis pašalinti negalėjo. Galima rinktis ir kitus burnos priežiūros įrankius, padedančius kuo geriau pašalinti visus maisto likučius ir minkštąsias apnašas, pavyzdžiui, vieno danties šepetėlius.
  • Burnos ertmės valymą verta užbaigti naudojant kokybišką burnos skalavimo skystį.

Mitybos reikšmė sveikiems dantims – neišmatuojama

  • Mityba turėtų būti kuo sveikesnė ir kuo labiau subalansuota. Būtina vengti dantims kenkiančių faktorių, pavyzdžiui, cukraus, rūgštaus maisto arba tokio maisto, kuris sukelia dantų jautrumą. Mityboje neturėtų trūkti visų svarbiausių vitaminų ir mineralų.
  • Reikėtų mesti įprotį dantimis gliaudyti riešutus, sėklas, kandžioti siūlus ir kt. – tai labai kenkia dantų apsauginiam sluoksniui, didina dantų traumų (įskilimų, nuskilimų) riziką.
  • Itin svarbu vakarais po burnos higienos procedūrų nieko nebevalgyti ir nebegerti, išskyrus vandenį – mat naktį burnoje išsiskiria žymiai mažiau seilių ir kur kas labiau suintensyvėja bakterijų „darbas“.
  • Verta atsiminti, kad rūkymas kenkia ne tik burnos ertmės būklei, bet didina ir kitų ligų, pavyzdžiui, gerklės ar plaučių vėžio, riziką.

Trečias, bet ne mažiau svarbus dalykas – reguliarūs apsilankymai pas gydytoją odontologą

  • Vizitai pas gydytoją odontologą turėtų įvykti rečiausiai kas pusę metų – taip įmanoma visuomet palaikyti gerą burnos ertmės būklę, nesulaukti sunkiai gydomų pažeidimų ir „užbėgti jiems už akių“.
  • Kas pusę metų reikėtų atlikti ir burnos higienos procedūrą – jos metu pašalinamos minkštos ir kietos apnašos, suteikiamos kasdieninės burnos higienos rekomendacijos, aptariamas dantų gydymo poreikis.
  • Atsiradus bet kokio intensyvumo dantų skausmui delsti nereikėtų – būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją odontologą. O jei nemaloniai skauda, skausmo malšinimui itin tinkamas deksketoprofenas. Deksketoprofeno trometamolio druska yra veiklioji Dolmen tirpalo geriamuosiuose paketėliuose medžiaga. Ši farmacinė forma Lietuvoje yra visiška naujovė – priešingai, nei tabletes ar miltelius, ją vartojant nereikia vandens, tad skausmą malšinti paprasta bet kokioje situacijoje. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ir vaistininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?