Burokėliuose yra fosforo, kalio, magnio, geležies, jodo, B1, B2, PP, C vitaminų. Dieta yra labai paprasta – praktiškai be apribojimų galima gerti burokėlių ir morkų sultis bei valgyti virtus burokėlius ir šviežias morkas.
Kartą per dieną vieną iš pagrindinių savo patiekalų reikia pakeisti burokėlių salotomis su šiek tiek įtarkuotų morkų ir 1 arbat. š. liesos grietinės.
Taip pat skaitykite: 5 priežastys, kodėl moterys priauga svorio santuokoje. Savipagalbos planas
Gerti galima nesaldžią arbatą, vandenį, būtinai – šviežiai spaustas burokėlių ir morkų sultis – ne mažiau nei 2 l per dieną. Sultis galima gerti grynas arba maišyti vienas su kitomis. Jeigu užpultų alkio jausmas, bet kuriuo metu galima suvalgyti šiek tiek virtų burokėlių arba morkų (šviežių arba virtų).
Gerti galima nesaldžią arbatą, vandenį, būtinai – šviežiai spaustas burokėlių ir morkų sultis – ne mažiau nei 2 l per dieną.
Burokėlių salotų nereikia sūdyti, pakanka sutarkuoti arba supjaustyti mažais gabalėliais ir, jeigu norite, pagardinti šlakeliu bet kokio augalinio aliejaus.
Standartinė burokėlių dietos trukmė – 7 dienos. Šios dietos negalima laikytis ilgiau negu 10 dienų, o pakartoti dietą galima po 2–3 mėnesių.
Preliminarus 7 dienų burokėlių dietos valgiaraštis
Pirmadienis
- Pusryčiai: arbata arba nedidelis puodelis kavos su šiek tiek pieno, 2 skrebučiai.
- Pietūs: burokėlių salotos, šiek tiek virtų ryžių.
- Vakarienė: daržovių sriuba, nedidelis obuolys.
Antradienis
- Pusryčiai: jogurtas, javų dribsniai.
- Pietūs: burokėlių salotos, gabaliukas virtos vištienos krūtinėlės.
- Vakarienė: kivis, pora orkaitėje keptų bulvių.
Trečiadienis
- Pusryčiai: arbata arba nedidelis puodelis kavos su šiek tiek pieno, 2 skrebučiai.
- Pietūs: burokėlių salotos, virta žuvis.
- Vakarienė: daržovių sriuba.
Ketvirtadienis
- Pusryčiai: neriebus jogurtas, javų dribsniai.
- Pietūs: burokėlių salotos, gabaliukas virtos vištienos krūtinėlės.
- Vakarienė: daržovių troškinys su žalumynais.
Penktadienis
- Pusryčiai: arbata arba nedidelis puodelis kavos su šiek tiek pieno, 2 skrebučiai.
- Pietūs: burokėlių salotos, šiek tiek garuose virtų ryžių.
- Vakarienė: ant grotelių arba orkaitėje kepti pomidorai su kitomis daržovėmis.
Šeštadienis
- Pusryčiai: arbata arba nedidelis puodelis kavos su šiek tiek pieno, 2 skrebučiai.
- Pietūs: burokėlių salotos, gabaliukas sūrio.
- Vakarienė: troškintos daržovės.
Sekmadienis
- Pusryčiai: neriebus jogurtas, javų dribsniai.
- Pietūs: burokėlių salotos, gabaliukas virtos vištienos krūtinėlės.
- Vakarienė: šiek tiek virtų ryžių, pomidoras ir kiaušinis.
Kokių rezultatų tikėtis?
Burokėlių dietos galima laikytis tiek kartą per 2–3 mėnesius, tiek, pavyzdžiui, kartą per metus, kai norite staigiai (per savaitę) numesti nepageidaujamą svorį arba pagerinti sveikatos būklę.
Beje, greitam rezultatui galima laikytis burokėlių monodietos (burokėlių iškrovos diena). Tik laikytis jos galima ne daugiau kaip 2–3 dienas, o jos metu galima valgyti tik virtus arba keptus burokėlius: ne daugiau kaip 2,5 kg per parą, padalinus juos į 7 porcijas per dieną. Per kelias dienas radikaliai svorio nenumesite, bet išvalysite organizmą ir tikrai jausitės geriau.
Burokėlių dieta – tai ne tik paprastas ir greitas būdas numesti 6–7 kg per savaitę, bet ir galimybė susitiprinti organizmą bei pagerinti sveikatos būklę.
Taip pat skaitykite: Emocinė krizė arba nervinis išsekimas: 13 požymių, kurie keičia jūsų elgesį
Apribojimai ir kontraindikacijos
- Prieš pradėdami laikytis burokėlių dietos, įsitikinkite, kad nesate alergiški šiam produktui.
- Dietos metu reikia visiškai atsisakyti riebaus maisto ir alkoholio.
- Burokėlių dietos negali laikytis sergantys lėtiniais pūslės uždegimais, cukralige, inkstų (ypač inkstų akmenlige) ir virškinimo sistemos ligomis.
- Burokėlių sultyse yra labai daug oksalo rūgšties, todėl ši dieta tikrai netiks sergantiems sąnarių ligomis.
- Taip pat burokėlių sulčių nereikėtų gerti sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.
Štai 10 receptų su burokėliais, gal visai pravers:
Kaip gaminti
- Burokėlius sutarkuokite, džiovintas slyvas supjaustykite. Sudėkite visas sudėtines dalis į puodą ir užpilkite 2 l šalto vandens. Virkite viską 15–20 min. ant nedidelės ugnies.
- Virimo metu matysite, kad skysčio konsistencija tampa vis tirštesnė ir primena kisielių. Kai jis išvirs, nukoškite ir atvėsinkite. Gautą kisieliaus kiekį būtina suvartoti per dieną, iki miego likus dviem valandoms. Jeigu turite problemų dėl kraujo tirštėjimo, pasitarkite su gydytoju.
- Ryte, vietoj pusryčių, galite rinktis nuo kisieliaus likusius tirščius.
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
3.00 valg. š. (padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
1. Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Mandarinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais.
2. Atskirai išplakite visas padažo sudedamąsias dalis ir juo užpilkite daržoves. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite bent 20 minučių pastovėti.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Linų sėklos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
1. Burokus ir obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į dubenį.
2. Įberkite keletą kapotų šalavijų lapelių, supilkite apelsino sultis, išmaišykite.
3. Paruoštas salotas išdėliokite į vazeles, dėkite po šaukštą majonezo, užberkite po šaukštelį visų sėklų (geriau jų neskrudinkite, bus sveikiau) ir papuoškite šalavijų šakelėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
200.00 g (kelios saujelės įvairių smulkių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių))
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje.
2. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų.
3. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse.
4. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.
Kulinaro patarimas. Šias salotas galite valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Burokėlių karpačą skanu valgyti ir su apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, taip pat su kedrinėmis pinijomis.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
Suskleisti
Ingredientai
Vynuoginiai pomidorai 10.00 vnt.
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Burokėlius gerai nuplaukite, įvyniokite į foliją ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės – maždaug valandą. Orkaitėje kepti burokėliai suminkštėja, bet nepraranda skonio, todėl jų negalima pakeisti virtais burokėliais. Keptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite dailiais griežinėliais.
2. Dubenėlyje sumaišykite balzaminį actą ir alyvuogių aliejų, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite smulkiai pjaustytą česnaką. Palaikykite maždaug 20 min., kad užpilas įgautų česnako skonį. Česnako gabalėlius išgriebkite.
3. Lėkštėje išdėliokite burokėlių griežinėlius ir pomidorų puseles, apšlakstykite užpilu, apibarstykite smulkintu ožkos pieno sūriu, kedrų riešutais (juos pirmiau trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje) ir kapotais svogūnų laiškais arba petražolių lapeliais. Tiekite su balta bandele.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
1.00 vnt. (kelios saujelės)
Sultys:
1.00 st. (apelsinų - marinatui)
Česnakai:
6.00 skiltelės (4 - marinatui ir 2 - užpilui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį - marinatui ir užpilui)
Cukrus:
1.00 arbat. š. (marinatui)
Citrinos:
1.00 vnt. (pusės sulčių - marinatui ir pusė - užpilui)
Imbieras:
1.00 vnt. (gabalėlis - užpilui)
Prieskoniai:(kiniški penkių rūšių prieskonių mišinys - užpilui) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
1. Burokėlius iškepkite orkaitėje, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir sumeskite į aukštą indą.
2. Paruoškite marintą: česnako skilteles išspauskite, sumaišykite su aliejumi, citrinos, apelsinų sultimis ir žievelėmis, pagal skonį berkite prieskonių ir labai gerai išmaišykite. Masę užpilkite ant burokėlių ir per naktį marinuokite.
3. Į lėkštes dėkite nuplautas salotas, gerai nuvarvintus burokėlių ketvirčius, išdėliokite dailiai bulvių skustuku atrėžtų morkų juostelių, užberkite sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų. Iš nurodytų ingredientų paruoškite užpilą salotoms ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant burokėlių marinavimo laiko).
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite.
2. Suberkite į masę dribsnius ir gerai išmaišykite.
3. Formuokite kotletukus. Juos apvoliokite džiūvėsiuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.
4. Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.
Skanu su baltuoju padažu ir bulvėmis.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išvirkite arba iškepkite orkaitėje su lupenomis, tada atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
2. Burokėlių griežinėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus dėkite ožkų pieno sūrio riekelių ir persikų gabalėlių.
3. Apelsino sultis sumaišykite su medumi, balzaminiu padažu, aliejumi ir užpilkite ant salotų. Ant viršaus berkite skrudintų moliūgų sėklų.
Kulinaro patarimas. Šias salotas skanu tiekti su orkaitėje keptais baltos duonos kubeliais. Juos paruoši labai paprasta: duonos gabalėlius apšlakstykite aliejumi, vynu, berkite kapotų česnakų ir „Provanso“ žolelių mišinio. Paskrudinkite, kol taps traškūs.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
- Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
- Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
- Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
- Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
- Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
- Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
- Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Gražgarstės:
3.00 sauja (1 pakuotė - tinka bet kurios mėgstamos salotos)
Citrinos:
1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių - užpilui)
Medus:
1.00 valg. š. (užpilui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti
- Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
- Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
- Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite.
- Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
- Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
- Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
- aruoštu užpilu apliekite salotas.
- Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.
Suskleisti