Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ciniškas Chirurgas sveikina antivakserius: Galėsite ramiai knisti protą skiepų ir autizmo ryšio tema

Sveikinimai ir fanfaros antivakseriams „laimėjus“ absurdo teatro bylą JAV! Na, bent jau jiems taip atrodo, kad laimėjo. Dabar visi diletantai galės ramiai knisti protą vakcinų-autizmo ryšio tema be jokių pasekmių. 
Ciniškas chirurgas
Ciniškas chirurgas / 123RF.com nuotr.

Svarbu: Man nepavyko rasti oficialaus šios informacijos patvirtinimo, todėl remiuosi tik pergalės šokį šokančių ir katutes plojančių antivakserių komentarais feisbuke ir tviteryje.

Esmė: Piniguotos antivakserių grupės ICAN, ant kurios kapitono lieptelio stovi pats Robertas F.Kennedy jaunesnysis, teisininkai išdulkino CDC (JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrą) už tai, kad jie savo puslapyje rašė, jog „Skiepai autizmo nesukelia“.

„Scanpix“ nuotr./Robertas F. Kennedy jaunesnysis
„Scanpix“ nuotr./Robertas F. Kennedy jaunesnysis

Kaip viskas vyko: Ne pelno siekianti organizacija ICAN pinigus gauna iš antivakserių sektantų, žirniukų pardavinėjimo, turtingų tetų bei dėdžių, kurie dėl demencijos prasmingesnio būdo išleisti dolerius nebesugalvoja (pavyzdžiui, 3 mln. dolerių iš „Bernard&Lisa Selz“.)

Žodžiu, ICAN pareikalavo studijų iš CDC, kurios įrodo, kad skiepai, skiriami per pirmus 6 gyvenimo mėnesius, autizmo nesukelia.

Selektyviai pasirinko DTaP (difterijos, stabligės, kokliušo), HepB (hepatito B), Hib (Haemophilus influenzae B), PCV13 (pneumokoko) ir IPV (poliomielito) vakcinas.

Šiaip pats laikas atsimušinėti nuo tokių ieškinių, kai visas pasaulis bando sustabdyti COVID-19.

Ligų kontrolės centras pateikė jiems 20 studijų, bet antivakseriai pradėjo rėkti, kad jiems bandoma įprūdyti šerną vietoje stumbro, mat jie visai ne to prašė. Deja, kruopščiai atrinkti skiepai negalėjo pasigirti studijų, paneigiančių ryšį su autizmu, gausa. Šiaip pats laikas atsimušinėti nuo tokių ieškinių, kai visas pasaulis bando sustabdyti COVID-19.

Verdiktas: Kadangi nėra pakankamai studijų, paneigiančių vakcinų (DTaP, HepB, Hib, PCV13 ir IPV) ryšį su autizmu, negalima teigti, kad šie skiepai autizmo nesukelia, lygiai taip pat, kad jie yra kažkaip tarpusavyje susiję.

Labai gaila, bet antroji sakinio dalis antivakseriams absoliučiai nebeįdomi, informacija yra blokuojama ugnies siena, kaip įsitikinimų neatitinkanti. Taigi, CDC buvo liepta neoninę afišą nusiimti. Spoiler alert: ką tik žiūrėjau, dar kaba.

Pastaba: Visas šitas spektaklis organizuotas ne tam, kad kažką norėta įrodyti, o tam, kad antivakseriai, sukurdami pergalės iliuziją, ir galėtų patys savimi džiaugtis, pasidarytų piarą.

Tai labai gerai matoma žiūrint iš platesnės perspektyvos. Dėl autizmo buvo kaltinamas tiomersalis (etil-gyvsidabris), vėliau MMR vakcina, dar vėliau aliuminis, dabar – skiepai iki 6 mėn. Įdomu, kada ateis eilė dėl autizmo kaltinti Landsbergį; irgi bus prašoma įrodyti, kad tai netiesa?

MMR (tymai, parotitas, raudonukė) vakcinos studijų ICAN pateikti neprašė, nors būtent šią vakciną ilgą laiką antivakseriai laikė atsakingą už ASD (autizmo spektro sutrikimus). Pernai pasirodęs didelės apimties danų tyrimas paneigė bet kokias šio skiepo ir autizmo sąsajas. Straipsnį galima skaityti čia.

Reziumė: Dabar kiekvienas gandonas (reikšmė – „gandus laidyti“), apsimetantis daktaru, tame tarpe ir mano geras draugas, kurio vardo minėti nevalia, galės ramiai aiškinti, kad autizmas atsirado dėl skiepo. Ir absoliučiai nesvarbu, kurio, nes jiems jokių studijų bei įrodymų pateikti nereikia.

Sekant ta pačia logika, aš galėčiau išdėstyti savo asmeninę nuomonę. Qgel raštai socialiniuose tinkluose beigi tokiuose abejotinos reputacijos portaluose, kaip „Mumynfo“, „UFOInfa“, „Palydovas“, „Kosmoso žinios“ etc., nepataisomai bei negrįžtamai traumuoja ne tai kad negimusius, bet dar net nepradėtus vaikus.

Pažiūrėkite, vien kiek „sužalotų vaikų“ mamyčių, kurios ką tik pasiekė fertilumo amžių, seka, dalinasi ir guodžiasi šiuo užkratu. Preliminariais skaičiavimais, tai bent trečdalis yra su vienokio ar kitokio laipsnio sutrikimu. Kažkokia epidemija! Kokių toksinų Qgel į tą informaciją primaišo sunku pasakyti, bet, kad tai kenkia savai ir aplinkinių sveikatai, man abejonių nekyla.

Gal kokią studiją ar tyrimą, kad paneigtumėt šituos akivaizdžius blėnius, a? Galima ir daugiau prigalvoti, bet paliksiu tai jūsų begalinei fantazijai.

CDC/ Unsplash nuotr./Istorinė nuotrauka, kurioje vakcinuojama suaugusi moteris (1976)
CDC/ Unsplash nuotr./Istorinė nuotrauka, kurioje vakcinuojama suaugusi moteris (1976)

Klausimai į kuriuos jau atsakyta:

  • ar MMR sukelia autizmą? Ne;
  • ar tiomersalis (gyvsidabrio organinis junginys) sukelia autizmą? Ne;
  • Ar tiomersalis naudojamas vakcinose? Ankščiau naudojo, dabar EU ir JAV nebenaudoja (išskyrus tam tikras gripo vakcinas), prarado tikslingumą atsiradus vienos dozės skiepams;
  • Ar skiepai gali sukelti šalutinių poveikių? Taip, kaip ir bet kuris medikamentas arba piknikas pievoje, jei esi alergiškas, pavyzdžiui, bitės įgėlimui;
  • Ar „apsimoka“ skiepytis visais skiepais? Tai priklauso nuo regiono, kuriame gyvenate arba į kurį planuojate vykti, plintančių ligų ir nuo jūsų darbo specifikos;
  • Ar „farmamafija“ uždirba iš skiepų? Be abejonės, juk tai verslas, bet farmacijos didžiausią pelną gauna iš medikamentų, skirtų gydyti lėtines ligas bei vėžį, o ne iš ligų profilaktikos. Skiepai yra profilaktika!
  • Ar reikia skiepyti visus vaikus? Ne, tik tuos, kuriuos norite pasilikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas