Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 ir vitaminas D: jis gali slopinti vadinamąją „citokinų audrą“, viruso dauginimąsi organizme

Tik kas antras Lietuvos gyventojas yra girdėjęs apie vitamino D įtaką padedant apsaugoti organizmą nuo COVID-19 infekcijos, rodo lapkritį atliktos apklausos rezultatai. Sveikatos specialistai tai laiko signalu, kad informacija apie vitamino D svarbą Lietuvoje pasiekia ne visas gyventojų grupes, rašoma pranešime.
Vitamino D šaltiniai
Vitamino D šaltiniai / 123RF.com nuotr.

„Dažniausiai apie vitamino D vartojimą gydytojai prabyla konsultuodami kūdikių tėvus. Vaikai vystosi labai sparčiai, jų kaulai auga, o vitaminas D organizmui padeda net iki 20 kartų geriau įsisavinti kalcį. Šios rekomendacijos žinomos jau daugiau nei šimtą metų.

Gydytojai taip pat daug žino apie vitamino D reikšmę vyresnio amžiaus žmonėms, sergantiems osteoporoze, – teigia šeimos gydytojas dr. Andrius Bleizgys, – Tačiau apie įvairiapusę vitamino D įtaką įvairaus amžiaus vaikams bei suaugusiems plačiau imta kalbėti dar visai neseniai, prieš maždaug 20 metų. Susistemintos žinios tik dabar po truputį įsilieja į medikų studijų programas ir mokymo kursus.“

Pranešimo autorių nuotr./Šeimos gydytojas dr. Andrius Bleizgys
Pranešimo autorių nuotr./Šeimos gydytojas dr. Andrius Bleizgys

Gydytojas pastebi, kad naujausi tyrimai medikų bendruomenę skatina kalbėti apie dar vieną svarbią vitamino D savybę žmogaus organizmui – vadinamąją imunomoduliacinę funkciją: šis vitaminas padeda subalansuoti imuniteto veiklą, o tai itin svarbu siaučiant Covid-19 pandemijai.

Vitaminas D per pandemiją atsidūrė mokslinių tyrimų ir diskusijų epicentre

Mokslininkai yra patvirtinę, kad pakankamos vitamino D atsargos skatina imuninę sistemą efektyviau reaguoti kovojant su virusais.

Tyrimais nustatyta, kad vitaminas D gerina imuniteto reakcijos kokybę: pagreitina viruso atpažinimą ir imuninės sistemos reakciją į jį, tiesiogiai slopina viruso dauginimąsi organizme; be to, vitaminas D gali padėti sumažinti pernelyg aktyvią ir todėl žalingą imuniteto reakciją į infekcinės ligos sukėlėją, kitaip sakant, slopinti vadinamąją „citokinų audrą“.

Todėl šiuo metu visame pasaulyje mokslininkai ir gydytojai itin daug dėmesio skiria norėdami suprasti, kaip vitaminas D gali padėti kovoje su COVID-19 pandemija ir padėti žmonėms išvengti susirgimo COVID-19 liga arba bent palengvinti ligos eigą.

Specialistų diskusijas nuolat sekantis ir įvairių tyrimų duomenis nagrinėjantis dr. A.Bleizgys teigia, jog pavasario pradžioje mokslinių straipsnių apie vitamino D sąsajas su COVID-19 infekcija, jos profilaktika ir gydymu beveik nebuvo, bet dabar tokių darbų moksliniuose žurnaluose ir įvairiose duomenų bazėse jau publikuojama šimtais.

Pasak gydytojo, kol kas tarptautinės specialistų draugijos ar nacionalinės institucijos nepateikia aiškių galutinių rekomendacijų dėl vitamino D vartojimo siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19 ar bent išvengti sunkios COVID-19 ligos formos, kai prireikia gydymo ligoninėje ar net reanimacijos–intensyviosios terapijos skyriuje.

Tačiau dr. A.Bleizgys yra įsitikinęs, kad visuomenė turi išnaudoti visas įmanomas galimybes apsisaugoti – žinias apie vitamino D poveikį sveikatai skleisti būtina.

Gyventojams stinga ir informacijos, ir vitamino D

Tik 47 proc. šalies gyventojų yra girdėję, kad vitaminas D padeda apsisaugoti nuo užsikrėtimo COVID-19, rodo lapkričio mėnesį visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

Savo ruožtu šeimos gydytojas A.Bleizgys primena, kad dėl saulės šviesos stygiaus šaltuoju metų laiku net 3 iš 4 suaugusių Lietuvos gyventojų organizme ima trūkti vitamino D, mat daugiausia šios medžiagos žmogaus organizmas pasigamina tik tada, kai odą tiesiogiai veikia ultravioletiniai saulės spinduliai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, saulėtų valandų gruodį yra 8–9 kartus mažiau negu liepą. Taigi, natūraliai gauto vitamino D kiekis kraujyje šaltuoju metų laiku ima mažėti – per vasarą gauto vitamino kiekio ilgainiui ima trūkti, jeigu nevartojami vitamino D turintys maisto papildai. Tai gali būti viena priežasčių, kodėl tuo laikotarpiu suprastėja žmonių atsparumas įvairioms infekcinėms ligoms.

Specialistas atkreipia dėmesį į 20-yje Europos šalių dar gegužę atliktą tyrimą, kuriame buvo analizuojama oficiali sergamumo bei mirštamumo nuo COVID-19 infekcijos statistika. Tyrimas parodė, jog šalys, kurių gyventojams buvo nustatytas aukštesnis vitamino D lygis kraujyje, turėjo mažesnį COVID-19 infekcijos atvejų ir mirčių nuo jos skaičių.

Lapkritį „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad Lietuvoje vitamino D papildus vartoja mažiau negu pusė (42 proc.) gyventojų. Dr. A.Bleizgio nuomone, žmonės ne visiškai išnaudoja savo galimybes sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo pavojingos ligos.

Bendrovė „Spinter tyrimai“ 2020 metų lapkričio 18–29 d. apklausė 1005 respondentus – 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojus. Reprezentatyvia apklausa siekta išsiaiškinti šalies gyventojų nuomonę dėl vitamino D poreikio ir vartojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs