„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Daigintos sėklos – sveikatos šaltinis: kuo naudingos ir su kuo valgyti?

Nors Lietuvoje palengva įsitvirtina šiltesni orai ir bunda gamta, meto, kada daržuose sudygs pirmosios gėrybės, dar teks palaukti. Vis dėlto praturtinti organizmą sveikatai naudingais vitaminais ir kitomis vertingosiomis medžiagomis lengva dar pirmojo šviežio derliaus belaukiant, pavyzdžiui, skanaujant daigintas sėklas ar jų želmenis. Ūkininkai ir prekybininkai teigia, kad būtent šiuo metų laiku daugiausia nuperkama daigintų sėklų.
Užkandukai su kiaušiniais ir žalumynais
Užkandukai su kiaušiniais ir žalumynais / Shutterstock nuotr.

Neišsemiamas sveikatos šaltinis

Pasak ūkininko Juliaus Grajausko, daiginimui tinkamų sėklų spektras yra labai platus, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.

„Kad skirtingose sėklose itin daug žmogaus organizmui naudingųjų maistinių medžiagų – vitaminų, fermentų, mikroelementų, jokia naujiena. Tačiau faktą, kad sėklas daiginant šių medžiagų kiekis išauga net kelis kartus, žino nedaugelis. Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, 10 kartų daugiau vitamino B6, net iki keturių kartų daugiau kitų B grupės vitaminų, dusyk daugiau baltymų“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas J.Grajauskas.

Organizatorių nuotr./Daiginti kviečiai
Organizatorių nuotr./Daiginti kviečiai

Ūkininko J.Grajausko teigimu, daigintose sėklose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, taip pat daigintos sėklos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis. Reguliariai valgomi daigai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies ir smegenų veiklą bei virškinimą, stabdo mažakraujystės vystymąsi.

„Kasdieniam vartojimui puikiai tinka daigintos ridikėlių, lęšių, porų, linų, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos, taip pat kai kurių pašarinių augalų sėklos. Netinka pomidorų, pelėžirnės sėklos, mat jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. Skirtingų sėklų daigai pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis, todėl ir patiekalus jais verčiau gardinti skirtingai, pagal skonį“, – sako J.Grajauskas.

Kaip teigia „Maximai“ daigintas sėklas ir jų želmenis tiekiantis ūkininkas, augantis susidomėjimas daigintomis sėklomis išaugino ir jų pasiūlą.

„Iš pradžių daiginome tik kviečius ir rugius, tačiau atsiradęs žmonių susidomėjimas sėklomis ir užmegztas ilgalaikis bendradarbiavimas su prekybos tinklu, skatino plėstis ir šiandien daiginimo ūkyje yra net 9 rūšių sėklos. Be tradicinių grūdinių kultūrų daiginame lęšius, saulėgrąžas, liucernas, grikius ir lauko pupas, belukštes avižas“, – sako J.Grajauskas.

Pasak ūkininko, grūdinės kultūros bei sėklos yra daiginamos ir tiekiamos ištisus metus, tad ir daigintomis sėklomis, kaip natūraliu vitaminų ir mineralų šaltiniu, organizmą galima stiprinti ir ankstyvą pavasarį, ir žiemą, kai nėra šviežio derliaus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Greitai paruošiama organizmo valymo „šluota“

Tinka gardinti ir sumuštinius, ir įvairius troškinius

Daigintas sėklas, pasak ūkininko J.Grajausko, valgyti sveika kasdien, o jomis gardinti tinka beveik visus patiekalus – tereikia individualiai pagal skonį pasirinkti, kokie daigai su kuo valgyti skaniausi.

„Daigintomis sėklomis puikiai tinka gardinti salotas ar sumuštinį, jos visad paskanins daržovių patiekalus ar troškinius. Vis dėlto, jei ruošiamas karštas patiekalas, svarbu atminti, kad daigintas sėklas reiktų suberti gaminimo proceso pabaigoje, idealu – paskutinę minutę, idant jos išsaugotų savo gerąsias savybes“, – pataria J.Grajauskas.

„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Daigai
„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Daigai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs