Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Darželyje per keletą mėnesių – utėlių antplūdis: tėvai piktinasi, kad nenustatomas šaltinis

Į portalą 15min parašiusi Ilona, kurios vaikai lanko vieną Vilniuje esančių vaikų lopšelių-darželių, atkreipė dėmesį į pasikartojančią problemą. Pasak moters, jau ne pirmą kartą vienoje darželio grupėje nustatomas pedikuliozės atvejis. Nors ugdymo įstaigos atstovai tikina atlikę visas reikiamas procedūras, tėvai utėlių vaikų galvose ir toliau randa.
Tikrinama vaiko galva dėl utėlių
Tikrinama vaiko galva dėl utėlių / 123RF.com nuotr.

„Darželyje per metus, ypač paskutiniu metu – nuo vasaros, skaičiuojame ne pirmą pedikuliozės atvejį. Tėvai buvo informuoti, kad darželis imasi visų priemonių: dezinfekuoja patalpas, keičia patalus, suslepia žaislus ir pan. Specialistė apžiūri vaikus. Vis tik atvejai kartojasi. Neramu dėl to, kad nežinai, ar šaltinis iš tiesų yra pašalinamas“, – rašė Ilona.

Vaikų darželyje (asociatyvinė nuotr.)
Vaikų darželyje (asociatyvinė nuotr.)

Pasak jos, paskutinį kartą, kai buvo pranešta apie naują pedikuliozės atvejį, visi tėveliai vėl prašyti atidžiai stebėti savo vaikus, jei yra galimybė – neleisti į darželį.

„Grupėje buvusius vaikus sveikatos priežiūros specialistė apžiūrėjo, tačiau po kelių dienų pedikuliozės atvejis pasikartojo. Vėl imtasi dezinfekcijos priemonių ir visų kitų būdų, tačiau po kelių dienų – ir vėl atvejis. Tiesiog baisu vesti vaikus į darželį. O juk tėvai turi ir į darbus eiti, ir šiaip, tai atsiliepia ir morališkai, ir finansiškai. Niekas nenori tokių „svečių“ namuose“, – emocingai kalbėjo du darželinukus auginanti mama.

Jos teigimu, nerimo prideda ir tai, kad neaišku, kaip toliau spręsti šią problemą.

„Darželis sako, kad imasi visų priemonių – kuo tikiu. Bet, matyt, jei yra kažkas, kas jų nesiima, pvz., kiti tėvai, tų atvejų gali vis būti ir situacija nesibaigs ilgai.“

Utėlės galvos nesirenka

Kaip portalui 15min sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė, ugdymo įstaigose, t.y. mokyklose ir darželiuose, užkrečiamųjų ligų profilaktika rūpinasi ir vaikų asmens higieną tikrina savivaldybių visuomenės sveikatos biurų specialistai. Šiuo atveju – Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

„Pasikeitus teisiniam reguliavimui, pedikuliozės (užsikrėtimo utėlėmis) atvejai neberegistruojami (t.y. gydymo įstaigos neteikia pranešimų NVSC), todėl duomenų apie sergamumo mastą neturime.

Atkreipiame dėmesį, kad galvine utėle gali užsikrėsti visų socialinių grupių asmenys, jų invazijai neturi įtakos nei plaukų ilgis, nei plaukų šukavimo ar plovimo dažnis“, – pabrėžia M.Žygutienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Milda Žygutienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Milda Žygutienė

Pasak entomologės, utėlės yra kraujasiurbiai vabzdžiai, kurie maitinasi tik žmogaus krauju, gyvena ir dauginasi plaukuotoje galvos dalyje, kiaušinius dažniausiai deda smilkinio, pakaušio, kaktos plaukų srityje.

Pagrindinis užsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Geriausias būdas aptikti utėles – vandeniu sudrėkintomis tankiomis šukomis šukuoti plaukus, pečius uždengus baltu audeklu ar rankšluoščiu.

Pleiskanos gali būti klaidingai priskiriamos glindoms. Pagrindinis skirtumas, pasak specialistės, – kad glindos tvirtai prisiklijavusios prie plauko, jos nenukrenta nuo judesio, brūkštelėjimo ar pūstelėjimo, kaip pleiskanos.

123RF.com nuotr./Mama tikrina vaiko galvą
123RF.com nuotr./Mama tikrina vaiko galvą

Kaip utėlės plinta?

Utėlėmis užsikrečiama ilgalaikio tiesioginio sąlyčio su utėlių turinčiais žmonėmis metu: žaidžiant sugludus galvas, kartu miegant, naudojant plaukų aksesuarus ir pan. Taip pat besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens į kito asmens galvos plaukus.

Būtent todėl pedikuliozės atvejai dažnai pasitaiko darželiuose – būtent čia vaikai daug fiziškai kontaktuoja, kas leidžia užkratui patogiai ir greitai plisti.

„Dažniausiai plinta glaudaus kontakto būdu nuo žmogaus žmogui arba per šukas, plaukų šepečius, kitus plaukų priežiūros reikmenis, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu“, – sakė NVSC atstovė.

Kaip išvengti pedikuliozės?

Žinios apie utėlių plitimą yra esminis dalykas, pakeičiantis nuostatas ir elgesį bei užtikrinantis efektyvų jo plitimo mažinimą. Užsikrėtus utėlėmis šeimos nariams, būtina jas naikinti visiems vienu metu.

Ikimokyklinėse ugdymo įstaigose ir mokykloje:

  • vaikai neturėtų dalintis šukomis, plaukų šepečiais, kitais galvos priežiūros reikmenimis, galvos apdangalais ir drabužiais;
  • galvos apdangalai turėtų būti laikomi palto (apsiausto), kuris kabykloje saugomas atskirai, rankovėje;
  • naudojami sportiniai čiužiniai, galvą saugantys įrenginiai (šalmai) turi būti valomi (siurbiami dulkių siurbliu) po kiekvieno panaudojimo;
  • kilimai turi būti siurbiami kasdien.
123RF.com nuotr./Naudojamos specialios priemonės nuo pedikuliozės
123RF.com nuotr./Naudojamos specialios priemonės nuo pedikuliozės

Tėvams NVSC specialistai primena, kad po atostogų prieš išleidžiant vaikus į mokyklas ir darželius, reikėtų juos patikrinti dėl užsikrėtimo utėlėmis, o jų radus – jas išnaikinti ir tik tuomet vesti į darželį ir/ar mokyklą.

Utėlių naikinimo produktų (pedikuliocidus) galima įsigyti vaistinėse, juos reikėtų naudoti griežtai laikantis gamintojo aprašo.

Jei yra poreikis, galima konsultuotis su visuomenės sveikatos specialistu ar šeimos gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?