„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Daugiausia baltymų turintys produktai tiems, kurie nemėgsta mėsos

Baltyminiai produktai turėtų būti kiekvieno, savo sveikata ir grožiu besirūpinančio žmogaus racione. Bet ką daryti tiems, kurie nemėgsta mėsos, kuri yra pagrindinis baltymų šaltinis? Iš kur gauti visus, organizmui būtinus vitaminus ir mikroelementus?
Kai nesinori mėsos...
Kai nesinori mėsos... / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: 12 dalykų, kuriuos privalote žinoti prieš tapdami veganais

Mėsą galima pakeisti kitais produktais, kuriuose yra ne ką mažiau baltymų negu mėsoje.  Štai jie:

Tofu

Tofu, dar vadinamas sojų varške, yra tikras baltymų sandėlis. Šiame produkte, pagamintame iš sojos pupelių, yra didžiausias kiekis baltymų.

Nors tofu labai populiarus Azijos šalyse, bet tikrai ne problema jį rasti bet kuriame prekybos centre ir mūsų šalyje. Produktą galima valgyti gryną arba kaip priedą prie kitų patiekalų.

Ant žarijų pakepinti tofu vėrinukai
Receptas: Ant žarijų pakepinti tofu vėrinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Tofu sūris (pakelis) 350.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonosios paprikos ankštis)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (pluoštelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (4 šaukštai šviežiai spaustų sulčių marinatui)
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (marinatui)
Alyvų aliejus (marinatui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (sugrūsta skiltelė marinatui)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (susmulkintų marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų marinatui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.

2. Tofu sūrį išimkite iš pakuotės ir nesmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite 1-2 val. Marinuotą sūrį supjaustykite stambokais kubeliais. 

3. Papriką, išėmę sėklas, supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus - 4-5 cm ilgio gabaliukais ir pramaišiui su tofu kubeliais suverkite ant medinių iešmelių.

4. Vėrinukus vartydami ir apšlakstydami marinatu kepkite 5-8 min.

Suskleisti
Troškinys su tofu
Receptas: Troškinys su tofu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Tofu sūris 400.00 g
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlių)
Konservuoti pomidorai be odelių (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Konservuotos raudonosios pupelės (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Tako padažas (indelis) 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnų laiškai: 50.00 g (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Tofu sūrį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite alyvuogių aliejuje, tada išgriebkite ir sudėkite į atskirą dubenį.

2. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite aliejuje, kuriame kepė tofu sūris. Kai jie dailiai pagels, sumeskite smulkintą vištieną ir kepkite, iki ji apskrus.

3. Tada sudėkite pomidorus, supilkite tako padažą, sumeskite smulkintą papriką, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir po 10 min. suberkite nuvarvintas pupeles.

4. Troškinį dar kiek pakaitinkite, iki pupelės sušils, tada įmaišykite tofu sūrio kubelius.

5. Troškinį gausiai apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir tiekite karštą.

Suskleisti

Lęšiai

Lęšiuose taip pat gausu organizmui būtinų baltymų. Be to, iš lęšių galite paruošti begalę patiekalų. Vienoje lęšių porcijoje yra 9 g baltymų.

Daržovių troškinys su lęšiais
Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 101
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sveikuoliški lęšiu „mėsainiai”
Receptas: Sveikuoliški lęšių „mėsainiai”
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Lęšiai: 1.00 st. (0,5)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (maltų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Vanduo: 100.00 ml (virinto)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai prinokusio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis Pekino)
Kaip gaminti
  1. Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
  2. Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
  3. Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
  4. Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
  5. Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai. 
Suskleisti

Taip pat skaitykite: Organizmo pokyčiai atsisakius mėsos

Pupelės

Iš pupelų galima pagaminti puikių pagrindinių patiekalų ir netgi desertų, pavyzdžiui, pyragėlių su juodosiomis pupelėmis. Jas galima dėti ne tik į troškinius su daržovėmis, bet ir į salotas. Pupeles galima pirkti konservuotas arba virti patiems, prieš tai jas išmirkius.

Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
Receptas: Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 75.00 g
Baklažanai: 125.00 g
Pupelės: 200.00 g
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Kiaulieną apkepinkite keptuvėje su prieskoniais.

2. Mėsai apkepus, sudėkite pjaustytą svogūną, baklažanus, susmulkintas česnako skilteles ir išvirtas pupeles. Įpilkite daržovių sultinio ir dar viską patroškinkite bei įdėkite pomidorų padažo (aš dėjau pomidorų padažą su aitriąja paprika, kad būtų aštriau).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Kiaušiniai

Kiaušinis yra iš tiesų labai vertingas produktas. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Kiekvieną dieną per pusryčius suvalgykite bent vieną kiaušinį ir būsite aprūpinti visomis naudingomis medžiagomis.

Kiaušiniai su feta
Receptas: Kiaušiniai su feta
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt. (didesnis)
Fetos sūris: 50.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.  Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.

2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Įdaryti kiaušiniai pusryčiams
Receptas: Įdaryti kiaušiniai pusryčiams
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 65
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (virti)
Sūris: 50.00 g (lydyto)
Kumpis: 50.00 g (karštai rūkyto)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Majonezas: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis baltųjų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius perpjaukite, išimkite trynius ir juos sumaišykite su pjaustytu kumpiu bei sūriu.

2. Masę paskaninkite pipirais, česnaku, įberkite druskos.

3. Išmaišykite su majonezu, sudėkite į baltymus ir papuoškite.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti

Varškė

Varškė pagal joje esančių baltymų kiekį nenusileidžia mėsai. Be to, verta prisiminti, kad varškėje gausu kalcio. Varškė bus puikus mėsos pakaitalas tuo atveju, jeigu nuspresite laikytis dietos, tik svarbu rinktis neriebias varškės rūšis.

Taip pat skaitykite: Kokie produktai sukelia galvos skausmą

Greitai paruošiama naminė varškė
Receptas: Greitai paruošiama naminė varškė
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 l (geriausia naminio)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Pieną supilkite į puodą ir užvirkite.
  2. Išspauskite citrinų sultis.
  3. Citrinų sultis supilkite į nukaistą pieną, išmaišykite.
  4. Netrukus pieną sutrauks. Jei nesutrauks, įpilkite dar šiek tiek citrinų sulčių.
  5. Gautą masę sukrėskite į marlę ir palaukite, kol išvarvės išrūgos. Štai ir viskas – varškė paruošta.
  6. Iš litro pieno paprastai paruošiama apie 200 g varškės.
Suskleisti
Prieskoninė varškė su daržovėmis
Receptas: Prieskoninė varškė su daržovėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 55
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 - mėlynojo)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja (1 ryšelis šviežių, kapotų)
Varškė: 200.00 g (rūpios, liesos)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juoda duona: 2.00 riekės (skrudintos)
Kaip gaminti
  1. Agurką ir pomidorą supjaustykite nedideliais gabalėliais, svogūną smulkiai sukapokite.
  2. Svogūnų laiškus susmulkinkite, krapus smulkiai sukapokite.
  3. Visas paruoštas daržoves ir varškę sudėkite į dubenėlį.
  4. Sudėkite natūralų jogurtą (galite naudoti ir grietinę), pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Patiekite su pora riekelių skrudintos juodos duonos. Skanaus!
Suskleisti

Moliūgų sėklos

Moliūgų sėklos gali būti vartojamos grynos, keptos, jas galima dėti į įvairias salotas. Jas galima kepti keptuvėje, orkaitėje, gardinti druska ir kitais prieskoniais. Tik atminkite, kad šios sėklos gana kaloringos. Todėl, jeigu nusprendėtė laikytis dietos, jų verčiau atsisakykite.

Makaronai su moliūgų sėklų padažu
Receptas: Makaronai su moliūgų sėklų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (ilgų, juostelės formos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 1.00 skiltelės
Moliūgo sėklos: 50.00 g (tamsiųjų)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml
Petražolės: 20.00 g (žiupsnelis kapotų)
Sūris: 30.00 g (tarkuoto - fermentinio)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Nukoškite ir nuvarvinkite.

2. Česnakų skiltelę išspauskite, sumaišykite su moliūgų sėklomis ir pakepinkite keptuvėje be riebalų.

3. Kepintas sėklas (kelias palikite papuoškite) sudėkite į elektrinio plaktuvo indą, supilkite alyvuogių aliejų, suberkite petražoles, tarkuotą sūrį ir sukite, kol pasidarys vientisa masė. Įmaišykite druskos, pipirų.

4. Išvirtus makaronus apibarstykite atidėtomis moliūgų sėklomis ir patiekite su padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Raugintų kopūstų sriuba
Receptas: Raugintų kopūstų sriuba su moliūgų sėklomis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 33
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 kg (rauginti)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Morkos: 300.00 g
Porai: 300.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 5.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Kadagių uogos 7.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Duona: 200.00 g (dubenėlis baltos duonos skrebučių)
Kaip gaminti

1. Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.

2. Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikite virti.

3. Prieš patiekdami sriubą pagardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde. Beje, kubeliais supjaustytą duoną geriau kepti ne keptuvėje įkaitintuose riebaluose, o paskrudinti orkaitėje.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“