Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dermatologai paaiškina, kaip veiksmingai nuraminti saulėje nudegusią odą

Lietuvoje įsivyravus karštiems orams norisi mėgautis vasaros malonumais, tačiau ne visada prisimename, kaip tinkamai apsaugoti savo odą, todėl verta žinoti, kokios priemonės veiksmingiausios esant saulės nudegimui: kiek trunka odos paraudimas, skausmas, pūslės ir lupimasis bei kokie yra įspėjamieji saulės nudegimo požymiai, kada jau būtina medicininė pagalba.
Vasara Palangoje
Vasara Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kas vyksta odoje, nudegus saulėje?

„Nudegimas saulėje, kaip ir įdegis, yra organizmo apsaugos nuo žalingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių mechanizmas“, – portalui health.com pasakoja Niujorko dermatologė dr. Debra Jaliman. Kai oda yra veikiama UV spindulių, odos ląstelės, vadinamos melanocitais, gamina melaniną – tamsų pigmentą. Pasak JAV Odos vėžio fondo, melaninas skirtas apsaugoti odą, o kiek žmogaus organizmas jo pagamina, priklauso nuo genetikos.

Kai žmogaus organizmas, mažiau gaminantis melanino, yra per daug veikiamas UV spindulių, tai pažeidžia viršutinių odos ląstelių sluoksnių DNR. Tai ir vadinama saulės nudegimu.

Ne visi į saulės poveikį reaguoja vienodai. Remiantis Amerikos vėžio draugijos duomenimis, žmonės, turintys šviesią odą, strazdanoti arba raudonais ar šviesiais plaukais, yra labiau linkę į stiprų saulės nudegimą. Tačiau visų tipų oda, tiek šviesi, tiek tamsesnė, yra veikiama UV spindulių.

Verta atminti, kad žala odai gali atsirasti ne tik saulėtomis, bet ir apsiniaukusiomis dienomis, nes UV šviesa prasiskverbia ir pro debesis.

Kada būtina medicininė pagalba?

Jei esate lengvai nudegęs saulėje, jūsų oda paprastai būna paraudusi ir šiek tiek skausminga. Vidutinis saulės nudegimas jau gali sukelti patinimą, oda gali būti itin skausminga ir karšta. Sunkų nudegimą saulėje paprastai lydi ne tik ryškus raudonis, bet ir skausmingos pūslės, tokiu atveju neretai prireikia net medicininės pagalbos.

Dermatologės dr. D.Jaliman teigimu, jei kartu su saulės nudegimu karščiuojate, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Itin sunkiais atvejais per didelis UV spindulių poveikis gali organizmui sukelti šoką, dehidrataciją arba šilumos smūgį. Visai tai pasireiškia dideliu troškuliu, stipriu skausmu, deziorientacija, šaltkrėčiu ir greitu pulsu.

Pūslelės, kurios apima didelį odos paviršiaus plotą, taip pat gali reikalauti gydytojo priežiūros. Atsiradus pūslėms odoje, gydytojai pataria būti itin atidiems dėl galimos infekcijos požymių pūslelėse (pūliai, patinimas ir/arba didelis jautrumas).

Kada išnyksta nudegimo saulėje požymiai?

Kiek ilgai trunka saulės nudegimas, priklauso nuo nudegimo stiprumo. „Daugeliui žmonių su saulės nudegimu susijęs skausmas bei odos paraudimas išnyksta per 3–5 dienas. Bet jei patyrėte sunkesnį nudegimą, matyti pūslės, tai gali trukti iki dešimties dienų“, – teigia Konektikute dirbanti dermatologė dr. Rhonda Q. Klein.

Skausmas nudegus saulėje paprastai pasireiškia per 2–6 valandas nuo per didelio saulės poveikio ir pasiekia piką maždaug per 24 valandas. Jei turite rimtesnį nudegimą, oda gali pradėti luptis, joje gali atsirasti pūslelių (jos paprastai atsiranda per 6–24 val. po buvimo saulėje).

Odos lupimasis yra gijimo proceso dalis – jis paprastai prasideda maždaug po trijų dienų ir gali tęstis iki poros savaičių. Tačiau dermatologė dr. D.Jaliman pataria atsispirti pagundai patiems lupti odą, nes taip galime jai dar labiau pakenkti.

Kaip nuraminti saulėje nudegusią odą?

Nudegusią saulėje odą dr. D.Jaliman rekomenduoja tepti alaviju, kuris ramina odą, ir drėkinti ją taukmedžio sviestu. Įsitikinkite, jog priemonėse su alaviju nėra kvapiųjų medžiagų, kad išvengtumėte dar didesnio odos dirginimo. Jei pasireiškia niežėjimas ir stipresnis odos uždegimas, dermatologė pataria naudoti nereceptinį hidrokortizono tepalą ar kremą, kuris taip pat gali padėti sumažinti patinimą.

Nudegimas saulėje išsausina patį organizmą, todėl itin svarbu gerti daug vandens.

Norintiems pagreitinti besilupančios odos gijimą dr.D.Jaliman rekomenduoja laikyti vėsų kompresą ant odos ir reguliariai ją tepti drėkinamuoju kremu, kad būtų užtikrintas nuolatinis drėkinimas. Patariama atsisakyti bet kokių odos šveitiklių, kol oda visiškai sugis.

„Nudegimas saulėje išsausina patį organizmą, todėl itin svarbu gerti daug vandens, – sako dermatologė dr. R.Klein. – Reguliariai drėkinkite odą, kad ji greičiau atsigautų. Venkite tiesioginių saulės spindulių, kol nudegusi oda visiškai sugis, priešingu atveju galite patirti dar stipresnius nudegimo simptomus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas