Vaisiai pusryčiams
Tie, kurie jau pusryčiaudami pradeda jausti kavos trūkumą, turėtų nepamiršti puikiojo vitaminų šaltinio – vaisių. Citrusiniai, tokie kaip apelsinai, greipfrutai, kiviai, jų turi daugiausia, o greipfrutai, be to, kad stiprina imuninę sistemą ir yra puikūs antioksidantai, dar ir kelia energijos lygį. Žinoma, vien vaisių subalansuotiems pusryčiams neužtenka – valgykite ir sumuštinių su viso grūdo duona, košių, granolos su jogurtu ar pienu, o vengti reikėtų miltinių kepinių – apkraunančių organizmą ir sunkiai virškinamų.
Sultys ryte
Jei dviejų mandarinų per pusryčius neužtenka, galima rinktis energiją keliančias sultis. Jų galima išgerti dar namuose prieš išeinant į darbą ar pasiimti kartu su savimi.
Puikus ryto gėrimas, nugalintis nuovargį, gali būti ruošiamas su imbiero, citrinos ir medaus sultimis. Vitamino C kupina citrina puikiai dera su imbieru, dar vienu žinomu natūraliu energijos šaltiniu, o medus stiprina imuninę sistemą ir sušvelnina gėrimo skonį. Į pusę litro virinto atvėsinto vandens išspauskite pusę citrinos, įtarkuokite gabaliuką šviežio imbiero ir dėkite porą šaukštų medaus. Teliks gerai išmaišyti, perkošti ir gėrimas paruoštas.
Užkandžiams – džiovinti vaisiai
Užkandžiavimas nėra labai sveikintinas dalykas, tačiau jei jaučiatės apsnūdę ar tiesiog praalkote, sveiki užkandžiai gali būti gera išeitis. Džiovinti bananai, abrikosai, razinos, spanguolės, migdolų ir kitokie riešutai, kurių galite įsimesti į rankinę, ir pasotina, ir padeda kovoti su nuovargiu. Rekomenduojame rinktis ekologiškus, neapdirbtus džiovintus vaisius, uogas ir riešutus, jie turi vitaminų, mikroelementų, antioksidantų ir padės išlaikyti energijos lygį.
Žaluma lėkštėje
Per pietus turite pasistiprinti, bet idealu, jei neapsunktumėte. Todėl rinkitės patiekalus, kuriuose nemažą lėkštės dalį užima žalėsiai. Pavyzdžiui, petražolės, brokoliai, špinatai, šparagai, kupini antioksidantų, geležies ir maistinių medžiagų, suteikiančių energijos. Juos daug geriau vartoti šviežius nei kaip nors apdirbtus, nes tokie jie geriau išsaugo savo maistines savybes.
Pietų pabaigai – arbata
Dažnam tikram kavos mylėtojui espreso po pietų yra būtinas ritualas. Kuo jį keisti, jei nutarėte įjungti valią ir atsisakyti kavos? Vienas iš variantų – po pietų rinktis žaliąją arbatą ar arbatą su ženšeniu, puikiai tinkančią norint atgauti tonusą ir sukoncentruoti dėmesį. Jei nuogąstaujate, kad tokios kavinėje negausite, galite pasiruošti namuose iš anksto. Užtenka 3 g ženšenio šaknies ir pusės litro šalto vandens. Viską pavirinkite 5 minutes, 10 minučių palikite pastovėti, nukoškite ir galite piltis į termosą.
Popietės malonumas – gabalėlis šokolado
Jeigu atėjus pietų pertraukai vis dar neišgėrėte kavos, tikrai nusipelnėte šio mažo malonumo. Kupinas geležies ir magnio juodasis šokoladas aprūpina gera energijos doze, kai popiet staiga apima nuovargis. Svarbiausia nesusivilioti visa šokolado plytele, o apsiriboti 1–2 gabalėliais.
Pipirmėtė padės neužsnūsti
Energiją keliantys ir virškinimą skatinantys pipirmėtės eteriniai aliejai gali palengvinti ir sudėtingą virškinimo problemą. Vienas iš variantų – užsiplikyti ir gurkšnoti pipirmėčių arbatos. Kitas – pasitelkti eterinį aliejų: giliai įkvėpkite iš buteliuko su aliejumi arba užlašinkite kelis lašus aliejaus ant nosinaitės ir įkvėpkite aromato nuo jos.
Parengė Miglė Prišmontaitė