Dietistė Vaida Kurpienė apie avokadų naudą, pasirinkimą ir tinkamą paruošimą

Avokadas – vertingas vaisius, praturtinantis organizmą naudingomis medžiagomis. Ar žinote, kaip išsirinkti gerą avokadą, kaip jį greitai sunokinti? Patarsiu, ir kaip jį skaniai paruošti, su kokius maistu jis geriausiai dera, o kam derėtų avokado vengti.
Pjaustomas avokadas
Pjaustomas avokadas / Vida Press nuotr.

Geram regėjimui ir lieknėjimui

Avokadas išsiskiria folio rūgšties kiekiu, turi 20 proc. organizmui reikalingos paros normos. Be to, kad turi vitaminų C, B5, B6, E, avokadas padeda pasisavinti A, D, E ir K vitaminus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Avokadai taip pat turi sukaupę daug skaidulų ir baltymų. Jie suteikia sotumo jausmą, tad tinka lieknėjantiems, tačiau padauginti nereikėtų – 100 g avokado turi 160 kcal.

Asmeninio archyvo nuotr./Dietistė Vaida Kurpienė
Asmeninio archyvo nuotr./Dietistė Vaida Kurpienė

Išskiriamos ir kitos šio vaisiais naudos:

  • Avokaduose esantys antioksidantai luteinas, zeaksantinas bei betakarotenai teigiamai veikia regėjimą.

  • Organizme skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą, ypatingai, jei valgome lėtai.

  • Mažina artrito simptomus. Avokaduose, sojoje randami saponinai susiję su artrito simptomų palengvinimu.

  • Rekomenduojami širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Valgant avokadus, 77 proc. kalorijų gaunama iš riebalų, kurių didžioji dalis – naudingos riebalų rūgštys. Jos padeda mažinti širdies kraujagyslių ligų riziką bei uždegimus.

  • Gerai žarnyno būklei. Avokadai turi daug skaidulų – 7 g/100 g. Didžioji dalis jų – tirpios, o tai yra gerų bakterijų maistas.

  • Cholesterolio bei kraujospūdžio mažinimui. Kalio avokadai turi daugiau nei bananai.

Kam derėtų vengti avokado?

Kad ir koks vertingas būtų avokadas, jis tinka ne visiems. Avokadai turi daug histamino, tad didelių porcijų reikėtų vengti reikėtų sergantiems dilgėline, atopiniu dermatitu, turintiems sunkumų dėl histamino skaidymo.

Jei kamuoja rėmens problemos, avokadą valgykite irgi saikingai. Jis gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį - raumenį, kuris veikia kaip barjeras tarp stemplės ir skrandžio. Kai šis raumuo atsipalaiduoja, skrandžio rūgštis gali iš skrandžio patekti į stemplę ir sukelti rėmenį. Riebus maistas skatina hormono cholecistokinino (CCK) išsiskyrimą. Šis hormonas taip pat gali atpalaiduoti apatinį stemplės sfinkterį ir sukelti refliuksą.

Rinkitės tik sunokusius vaisius

Avokadas turi būti gerai prinokęs: gruoblėta odele, minkštas, lengvai nuimama uodegėle. Tačiau jei po odele jaučiasi tuštuma – jis bus jau pernokęs.

Jei nusipirkote neprinokusį – popierinėje dėžutėje ar maišelyje sudėkite kartu su bananais ar obuoliais. Jie skleidžia nokimo dujas ir avokadas greitai sunoks.

Prinokusio vaisiaus minkštime esančias riebalų rūgštis nuo oksidacijos galima apsaugoti suvilgius jį citrinos sultimis. Norint ilgiau išlaikyti avokadą, perpjovę aptepkite alyvuogių aliejumi. Jei tik perpjovėte per pusę ir matote, kad vaisius dar neprinokęs, sudėkite atgal ir suvirtinkite gumele.

Jei prapjovėte avokadą ir pamatėte, jog prie kaulo yra juodų dėmių – vaisius apgedęs, jo valgyti negalima.

Kaip ir su kuo valgyti avokadą

Avokadas dėl savo universalumo tinka kaip padažas, užkandis ar net pagrindinis patiekalas.

Ji galite naudoti vietoje majonezo ar grietinės, paskaninti makaronus ar salotas. Keptas su priedais avokadas gali būti puikus užkandis ar pagrindinis patiekalas. Jei supjaustysite kubeliais, vos vos pabarstysite druska, sudėsite į ledaines – bus skanus užkandis visai šeimai.

Avokadai dera su pipirais ir druska, citrinų sultimis, kajeno pipirais, balzaminiu actu, mielių dribsniais ar kietuoju sūriu.

123RF.com nuotr./Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu
123RF.com nuotr./Skrebučiai su avokadu ir kiaušiniu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis