Simptomai – individualūs
Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamos Vilniaus dietologijos centro gydytojos dietologės E.Kliukaitės-Sidorovos, netoleruojančių laktozės žmonių skaičius Lietuvoje nemažas: tokią problemą turi net kas trečias suaugęs bei kas penktas vaikas, ir dažniausiai ji yra įgimta.
„Laktozės netoleravimas reiškia, kad žmogaus organizme trūksta laktazės fermento, atsakingo už vadinamojo „pieno cukraus“ – laktozės – skaidymą. Tokia netolerancija būna dviejų rūšių: genetiškai nulemta ir didėjanti su amžiumi pirminė, ir antrinė, įgyta dėl plonosios žarnos gleivinės pažeidimo, kuris gali atsirasti, pavyzdžiui, dėl celiakijos, infekcinių procesų žarnyne, tam tikrų vaistų ar alkoholio poveikio“, – paaiškina gydytoja dietologė.
Anot specialistės, laktazės fermento kiekvieno žmogaus organizme kiekis yra skirtingas, taigi ir laktozės netoleravimo požymiai reiškiasi skirtingai: vieniems – audringai, kitiems – tik vos pastebimai.
„O ir patys laktozės netoleravimo simptomai gali būti individualūs. Greičiausiai jie išryškėja tiesiog išgėrus pieno – netoleruojant laktozės, galimas pilvo pūtimas, pykinimas, vėmimas, dujų kaupimasis, viduriavimas, pilvo skausmai. Iš esmės, visi simptomai yra susiję su sutrikusia žarnyno veikla. Simptomai praeina organizmui pilnai pašalinus laktozės likučius“, – sako E.Kliukaitė-Sidorova.
Išeitis – belaktozė dieta
Gydytojos dietologės teigimu, turint įgimtą laktozės netoleravimą, padėti apsiginti nuo prastos savijautos gali tik belaktozė dieta – mitybos korekcija yra būtina. Vis dėlto tai nereiškia, kad netoleruojantys laktozės turėtų pamiršti visus pieno produktus – puikia išeitimi šiuo atveju tampa belaktoziai maisto gaminiai, iš kurių sudėties laktozė specialiai pašalinta.
„Svarbu pabrėžti, kad jei žmogaus organizme laktazės fermento trūksta tik šiek tiek, tikėtina, kad jis gali paragauti ir įprastų pieno produktų. Pavyzdžiui, labai nedideli kiekiai laktozės yra svieste, brandintuose sūriuose. Kitu atveju, poreikius pilnai patenkina belaktozių produktų asortimentas, minimaliai besiskiriantis sudėtimi, bet ne skoniu“, – sako E.Kliukaitė-Sidorova.
„Didinti belaktozių produktų asortimentą suinteresuoti ne tik prekybininkai, bet ir patys gamintojai, nes laktozės netoleruoja reikšminga visuomenės dalis. Anksčiau belaktozių produktų prekybos centruose tekdavo paieškoti, tačiau šiandien jų apstu – asortimente turime apie 180 skirtingų pieno produktų be laktozės, pradedant, ko gero, visomis įmanomomis sūrių rūšimis – belaktoziai fermentiniai, tepamieji, pelėsiniai, mėlynieji, kietieji, pjaustyti, su papildomais ingredientais, tęsiant įvairiais jogurtais – natūraliais ar su priedais, skirtingomis grietinių rūšimis, plačiu belaktozės varškės asortimentu ar net specialiai apdorotu pienu, kuriame taip pat nėra laktozės.
Šiais metais itin populiarūs tarkuoti ir neapdoroti sūriai be laktozės, ilgai negendantis belaktozis pienas, įvairių skonių sūreliai, iš naujų produktų pats populiariausias yra nesaldintas migdolų gėrimas “, – sako „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
TAIP PAT SKAITYKITE: Vengiate angliavandenių? Štai 5 sveiki maisto produktai, kuriuose jų daugiau nei duonos riekėje
Tuo tarpu gydytoja dietologė E.Kliukaitė-Sidorova primena, kad pastebėjus žarnyno sutrikimus – minėtus laktozės netoleravimo simptomus – visų pirma reikia atkreipti dėmesį į savo mitybos racioną: pasekti, kokie vartojami maisto produktai sukelia neigiamas organizmo reakcijas, ir pabandyti juos pakeisti belaktoziais.
„Žinoma, tikslią situaciją nusakyti gali tik specialistai. Įtarus, kad organizmas išties netoleruoja laktozės, arba nerandant simptomų priežasčių, reiktų kreiptis į juos“, – sako gydytoja dietologė.