Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ėda rėmuo? Štai maisto produktai ir gėrimai, kurie gali pagelbėti

Jeigu susiduriate su šia problema, greičiausiai jau žinote, kokių patiekalų geriau nevalgyti. Tačiau gera žinia – yra tam tikrų produktų ir gėrimų, kurie gali palengvinti nemalonius simptomus.
Virškinimas
Virškinimas / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma prevention.com, rėmuo gali varginti kiekvieną, tačiau dažniau su šia problema susiduria žmonės, turintys antsvorio, nėščiosios, tie, kurių mityboje yra mažai skaidulinių medžiagų. Problema gali kamuoti ir atsigulus netrukus po valgio arba nepakankamai kruopščiai sukramčius maistą ir pan. Padėti jūsų skrandžiui gali ir mityba – štai kokie produktai aptariami prevention.com.

Bananai

Labai rūgštūs vaisiai, pavyzdžiui, apelsinai, greipfrutai ar uogos, gali sustiprinti refliuksą. Todėl mitybos specialistė ir „Nutrition by Robin“ savininkė Robin Foroutan siūlo rinktis švelnesnius vaisius, pavyzdžiui, bananus.

„Lengvai virškinamas maistas, kuriame yra daug skaidulų, yra tikrai geras derinys refliukso prevencijai“, – sako R.Foroutan.

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

Medicinos mokslų daktaras Niketas Sonpalas prideda, kad bananai yra ypač puikus pasirinkimas, nes jie ramina žarnyną ir netgi gali padėti neutralizuoti skrandžio rūgštis, kad jos nesikauptų stemplėje.

Avižos

R.Foroutan rekomenduoja neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, avižinius dribsnius, nes juose gausu skaidulų. Avižiniai dribsniai gali būti ypač veiksmingi, nes jų tiršta tekstūra padeda uždaryti stemplės sfinkterį, todėl rūgštis nesiveržia į viršų, priduria daktaras N.Sonpalas.

Panašiai suveikti gali ir rudieji ryžiai – kaip teigia specialistai, rudieji ryžiai turi tam tikrų medžiagų, kurios gali padėti „sugerti“ dalį skrandžio rūgšties ir sumažinti refliuksą.

Graikiškas jogurtas

Vėsus, kreminis jogurtas taip pat gali padėti kovoti su skrandžio rūgštingumu. Liesesnių pieno produktų pH yra žemesnis, „o tai padeda neutralizuoti skrandžio rūgštis ir veikia kaip stemplės ir skrandžio danga, palengvinanti diskomfortą“, – sako Bradee Rojas, „Inspira Health“ medžiagų apykaitos ir bariatrinės chirurgijos programos koordinatorė.

Julie Stefanski, Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai, priduria, kad tai geras baltymų šaltinis virškinamojo trakto gijimui. Pieno produktuose esantis kalcis taip pat gali padėti suaktyvinti viršutinio stemplės sfinkterio užsidarymą, t. y. padėti sustabdyti refliuksą.

Tačiau ne visi jogurtai yra vienodi. „Būkite atsargūs su neriebiais pieno produktų variantais, įskaitant ledus, nes daug riebalų turintis maistas gali sustiprinti refliuksą“, – priduria B.Rojas.

Žalios spalvos daržovės

Ekspertai rekomenduoja rinktis šviesesnes salotas, todėl tokios salotos, kaip romaninės ir panašios yra geras pasirinkimas, nes, turi daug vandens, „kuris gali padėti atskiesti ir neutralizuoti skrandžio rūgštis“, sako B.Rojas.

Jeigu ėda rėmuo, nenumokite ranka ir į cukinijas. Kuo jos pranašios? Cukinijos ramina žarnyną, nes jose yra tam tikrų medžiagų, kurios palengvina skrandžio diskomfortą, sako R.Foroutan.

Specialistai pažymi, kad panašiai kaip ir salotos, agurkai yra daug vandens turinti daržovė, galinti atskiesti koncentruotas skrandžio rūgštis, sukeliančias refliuksą, todėl juos taip pat rekomenduoja įtraukti į mitybą.

Salierai vėlgi turi daug vandens, todėl jie puikiai tinka refliuksui malšinti – „užgesinti“ liepsnas. Be to, tai maloniai traškus užkandis, kuris gali būti saldus arba sūrus, priklausomai nuo to, su kuo jį valgysite.

Avokadai

Daug riebalų turintį, keptą maistą virškinti sunkiau, be to, jis dažnai sukelia refliuksą. Tačiau sveiki nesotieji riebalai, pavyzdžiui, esantys avokaduose, gali padėti palaikyti sveiką rūgšties lygį, sako N.Sonpalas.

123RF.com nuotr./Avokadai
123RF.com nuotr./Avokadai

Kefyras

Mažai riebalų turintis kefyras yra puikus pasirinkimas tiek virškinimui, tiek refliuksui gydyti, sako J.Stefanski. Be to, dėl jame esančių gerųjų bakterijų jį paprastai geriau toleruoja tie, kurie netoleruoja laktozės. „Didelis kiekis probiotinių kultūrų kefyre gali padėti virškinimo sveikatai, be to, tai geras baltymų šaltinis“, – sako J.Stefanski.

Kriaušės ir slyvos

„Kriaušėse ir slyvose natūraliai gausu sorbitolio, kuris organizmą veikia vidurius laisvinančiai“, – sako J.Stefanski. Kadangi vidurių užkietėjimas gali paskatinti rėmenį, J.Stefanski rekomenduoja šiuos daug skaidulų turinčius vaisius, kurie nedirgina gerklės ir skrandžio, kaitalioti.

123RF.com nuotr./Slyvos
123RF.com nuotr./Slyvos

Bulvės

Bulvės (nekeptos) yra krakmolinga šakniavaisinė daržovė, kuri, kaip ir neskaldyti grūdai, gali palengvinti nemalonius simptomus, nes sulaiko – ir taip sumažina – skrandžio rūgštis, sako daktaras N.Sonpalas. Tik verta žinoti – valgydami bulves būtinai venkite daug sočiųjų riebalų turinčių priedų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas