Kaip rašoma prevention.com, graikiškas jogurtas skiriasi nuo kitų jogurtų, „nes iš jo pašalinamos išrūgos – skystis, kuriame yra laktozės. Kadangi laktozė yra natūralus cukrus, per sietelį ištrintame graikiškame jogurte yra mažiau cukraus nei įprastame, o pašalinus išrūgas gaunamas tirštesnis, kreminis ir rūgštesnio skonio jogurtas.“
Daugeliui kyla klausimas: ar graikiškas jogurtas iš tiesų yra naudingas? Prevention.com paklausė specialistų, kaip jie vertina šį populiarų užkandį. Štai ką jie atsakė:
„Jogurte yra probiotikų ir kalcio, kurie naudingi žarnyno, kaulų ir širdies sveikatai“, – sako Melissa Prest, Mitybos ir dietologijos akademijos nacionalinė atstovė žiniasklaidai ir Prevencinės medicinos apžvalgos tarybos narė. Ji priduria, kad daugumai žmonių geriau rinktis mažiau cukraus turinčius produktus, o graikiškas jogurtas yra tirštesnis už įprastą jogurtą, jame paprastai yra daugiau baltymų ir mažiau cukraus.
Ką turite žinoti apie graikišką jogurtą
Jame gausu baltymų. Palyginti su įprastu jogurtu, graikiškame jogurte yra mažiau angliavandenių ir beveik dvigubai daugiau baltymų, sako
M.Prest. Pašalinus skystų išrūgų ir laktozės (arba pieno cukraus) perteklių, gaunamas daugiau baltymų turintis produktas.
Vidutinė graikiško jogurto porcija turi apie 15–20 g baltymų, t. y. 30 proc. rekomenduojamos paros normos, sako dietologė Keri Gans iš Niujorko. O baltymai padeda pernešti deguonį po visą organizmą, formuoja, atstato ir palaiko raumenų masę, gali padėti pasisotinti valgio metu.
Kalcio šaltinis. 170 g graikiško jogurto yra apie 20 procentų rekomenduojamos kalcio normos, sako K.Gans. „Kalcis yra svarbus mūsų racione, nes padeda palaikyti stiprius kaulus ir dantis, taip pat – krešėti kraujui, susitraukinėti raumenims ir nervų funkcijoms.“
Probiotikai. Dėl sudėtyje esančių probiotikų graikiškas jogurtas puikiai tinka žarnyno sveikatai. „Probiotikai gali padėti subalansuoti žmogaus žarnyno mikrobiomą ir pagerinti virškinimo sistemos sveikatą“, – sakė dietologė. Viename tyrime nustatyta, kad jogurto vartojimas susijęs su visceralinių riebalų masės mažėjimu ir teigiamais žarnyno mikrobiomos pokyčiais.
Be probiotikų, graikiškame jogurte taip pat yra magnio, vitamino B12 ir jodo, priduria M.Prest.
Kaip naudoti graikišką jogurtą patiekaluose
Graikiškas jogurtas gali būti vartojamas kaip užkandis ar valgomas pusryčiams, su vaisiais ir (arba) riešutais arba įmaišytas į kokteilį, sako K.Gans.
Taip pat yra keletas paprastų būdų, kaip graikišką jogurtą panaudoti tam tikruose patiekaluose. Pavyzdžiui, jį galite naudoti vietoj majonezo tuno, vištienos ar kiaušinių salotose, siūlo K.Gans. „Graikiško jogurto taip pat galima dėti į salotų padažą, kad jis taptų kreminis“, – siūlo specialistės.