Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

Endokrinologė: kokie simptomai rodo, kad sutriko skydliaukė, ir kaip ją stiprinti

Greitas nuovargis, jėgų stoka, sumažėjęs darbingumas, pablogėjusi atmintis ir dėmesio koncentracija, depresinė nuotaika – tai tik dalis simptomų, galinčių liudyti apie hipotirozę – būklę, kai skydliaukė pagamina ir į kraują išskiria nepakankamai hormonų, reikalingų organizmo poreikiams užtikrinti. Tai vienas dažnesnių susirgimų, dėl kurių kreipiamasi į gydytoją endokrinologą. Kokie veiksniai silpnina skydliaukės funkciją ir kada kreiptis į specialistus?
Skydliaukės echoskopija
Skydliaukės echoskopija / 123RF.com nuotr.

Dažniau serga moterys

„Pati skydliaukė – tai maža, drugelio formos liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje. Jos gaminami hormonai kontroliuoja organizmo energijos apykaitą, veikia beveik kiekvieną žmogaus kūno organą ir sistemą. Esant nepakankamam skydliaukės hormonų kiekiui, daugybė organizmo funkcijų sulėtėja, sukeldamos įvairių su tuo susijusių simptomų“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Sveikatos klinika“ gydytoja endokrinologė Berta Sutkuvienė.

Literatūros duomenimis, hipotiroze serga apie 5 proc. pasaulio populiacijos. Manoma, kad dar tiek pat yra nediagnozuotų hipotirozės atvejų. Pasak gydytojos, taip yra todėl, jog ligos simptomai yra labai nespecifiški, į juos dažnas ilgai nekreipia dėmesio ir nesikreipia į gydytojus. Didžiausią riziką susirgti hipotiroze turi vidutinio ir vyresnio amžiaus moterys, tačiau serga ir vyrai bei vaikai.

Asmeninio albumo nuotr./Berta Sutkuvienė
Asmeninio albumo nuotr./Berta Sutkuvienė

Skydliaukės funkciją silpnina daugybė veiksnių

Endokrinologės teigimu, dažniausiai hipotirozė išsivysto dėl lėtinio autoimuninio uždegiminio proceso skydliaukėje.

„Šios ligos išsivystymą taip pat gali paskatinti tam tikri medikamentai (pvz., skirti skydliaukės hiperfunkcijai gydyti), apšvita ar chirurginės intervencijos kaklo srityje, jodo stoka, paveldimos ligos ir kt. Pastaruoju metu vis daugiau randama duomenų, kad skydliaukės funkciją silpnina ir stresiniai veiksniai, nesveika mityba, sutrikęs darbo ir poilsio režimas“, – paaiškino B.Sutkuvienė.

Neturi specifinių simptomų

Didelių sunkumų diagnozuojant hipotirozę sukelia tai, kad liga praktiškai neturi specifinių simptomų.

Sergantys hipotiroze gali skųstis:

Visi šie simptomai, anot gydytojos, gali būti būdingi ir kitoms ligoms, todėl, pajutus neįprastus savijautos pokyčius organizme, patariama iškart kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs simptomų visumą ir atlikęs reikiamus tyrimus, įvertintų skydliaukės ligos tikimybę ir nukreiptų pacientą endokrinologo ištyrimui.

Svarbu reguliarus vaistų vartojimas

Liga diagnozuojama įvertinus paciento išsakomų simptomų ir objektyvių požymių visumą, atlikus skydliaukės hormonų koncentracijos kraujyje tyrimus bei skydliaukės echoskopiją.

„Gydymo taktika priklauso nuo hipotirozę sukėlusios priežasties ir yra parenkama kiekvienam pacientui individualiai. Tačiau dažniausiai skiriama substitucinė terapija sintetiniais skydliaukės hormonais, – teigė gydytoja endokrinologė. – Labai svarbu, kad paskyrus medikamentinį gydymą, pacientas vaistus vartotų reguliariai, laiku atvyktų skydliaukės funkcijos įvertinimui ir gydymo korekcijai“.

Enokrinologės patarimai, norint išvengti šios ligos

  1. Savo pacientams rekomenduoju laikytis sveikos gyvensenos principų – maitintis subalansuotai, užtikrinant, kad dietoje būtų pakankamai daržovių, vaisių, ankštinių produktų, riešutų ir sėklų.

  2. Labai svarbu tinkamas darbo ir poilsio režimas, atsparumo stresinėms situacijoms ugdymas.

    Skydliaukės funkciją silpnina ir stresiniai veiksniai, nesveika mityba, sutrikęs darbo ir poilsio režimas.

  3. Daug kalbama apie jodo svarbą normaliai skydliaukės veiklai. Šiuo metu daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje, yra joduojama valgomoji druska, taigi, tiek ji, tiek visas su druska pagamintas maistas yra praturtintas jodu. Jodo trūkumas yra tiek pat žalingas, kiek ir perteklius, tad bet kokius papildomus jodo preparatus reikėtų vartoti tik pasitarus su gydytoju endokrinologu. O kasdienei profilaktikai pakanka jodo, gaunamo su valgomąja druska.

„Yra žinoma, kad hipotirozei būdinga šeiminė anamnezė – t. y. šeimoje esant sergančiųjų skydliaukės ligomis, rizika susirgti hipotiroze ar kitais skydliaukės funkcijos sutrikimais yra didesnė. Tokiais atvejais visada rekomenduoju atvykti pas endokrinologą profilaktiniam skydliaukės ištyrimui“, – patarė gydytoja endokrinologė B.Sutkuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas