Juokauju, aišku. Bet kuriuo atveju, aš norėjau apokaliptinės autentikos, pagamintos iš lengvai gaunamų, pigių, ilgo galiojimo produktų. Todėl mano pasirinkimas – lašinių ir grikių šventas tandemas.
Sriubos pavidalu, nes bent jau mano aplinkoje, iš grikių gaminti sriubą yra visiškai neįprasta. Grikių košė pusryčiams – viskas OK, grikiai kaip garnyras – irgi, apkepti grikiai – taip juos paprastai ruošiu ir pati. Dar kokie nors grikių kotletai ar blyneliai kartais pasivaidena horizonte.
O štai mano mylimiausia, sriubinė, konsistencija, deja, liūdi visiškai pamiršta pasaulio. Atrodo, tik rusai kažkokią grikių sriubą mėgsta ruošt.
Visas ingredientų sąrašas yra labai lankstus – tiesiog naudokime į siūlomus panašius produktus. Tokius, kuriuos turime savo šaldytuve ar stalčiuose. Taigi badmetis – parduotuvėse nieko nėra. Net tualetinio pavalgius burną nusivalyt.
Nors ir pabrango kiauliena 20 centų, kiek man teko girdėti, leiskime sau šiek tiek prabangos ir sunkiuoju laikotarpiu.
Grikių sriuba su lašiniais
Ingredientai:
- 2 pakeliai grikių (tiek naudojau trims litrams vandens);
- gana smulkiai supjaustytų lašinių gabaliukų;
- svogūno;
- česnako;
- morkos;
- turimų daržovių likučių (aš dėjau salierą, brokolių kotelius, cukiniją);
- grybų (dėjau pievagrybius, bet dar labiau tiktų koks džiovintas baravykas);
- lauro lapų (nes juk esame pratę juos dėti ir visada jų turime kažkodėl);
- vištienos sultinio – gali būti ir kubelis (aš naudojau vištienos rinkinį sriubai – jie dažniausiai būna šaldyti ir praktiškai nieko nekainuoja);
- grietinės arba kiaušinio pateikimui (nebūtina).
Gaminimas:
- Pagal pakelio nurodymus išverdame grikius sultinyje. Kadangi naudojau vištienos kaulų rinkinį, ant kurių yra šiek tiek mėsos, pirmiausia pašalinau visus kaulus, o mėsą palikau plaukioti. Grikius, beje, viriau ne tam skirtuose maišeliuose, o tiesiog išbertus į puodą.
- Pakepinau lašinius ir pasilikau visus likusius riebalus tolesnei gamybai.
- Daržoves (pradedant česnaku ir svogūnu) susmulkinau ir pakepinau likusiuose kiaulienos taukuose, toje pačioje keptuvėje. Šįkart daržovių virti nenorėjau – norėjau, kad jos būtų auksinės spalvos kaip kontrastas pilkiems grikiams bei turėtų šiek tiek cruncho.
- Grikių virimui einant į pabaigą, supilame į sriubą 2 šotus degtinės. Dar šiek tiek paverdame, kad gėrimas išgaruotų.
- Į dubenėlį įpilame grikių sriubos ir sudedame kepintas daržoves.
Vakarienei šią sriubą valgiau su grietine, o pusryčiams su keptu kiaušiniu. Tokia sriubelė – geras pagrindas patiekalui bet kuriuo paros metu. Manau, mėgčiau ir kokią šlaunelę į ją įsimesti. Gal net apokaliptinę – rūkytą!