Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Evelinos kuchnia“: ne itin išvaizdūs, bet labai skanūs malaizietiški kiaušiniai

Jeigu nesilankėte Malaizijoje ar aplinkinėse šalyse, turbūt šio pusryčių patiekalo nebūsite matę. Instagrame jo irgi nelabai pamatysi, nes jis, deja, ne toks estetiškas kaip visiems atsibodę benediktai. Pati kavinėse taip ruoštus kiaušinius ragavau kelis kartus – Malaizijoje, Singapūre ir Brunėjuje.
Malaizietiški kiaušiniai
Malaizietiški kiaušiniai / 15min nuotr.

Šie kiaušiniai nė vienoje iš jų neatrodė itin gražiai – kažkas tarp snarglių ir vėmalų. Ruda, balta, geltona. Ne kažką. Ir, pasirodo, kai bandai juos pagaminti namuose, vaizdas išeina dar blogesnis!

Bet vis tiek negaliu nepasidalinti šiuo itin lengvai paruošiamu pusryčių deriniu. Čia vienas iš tų dalykų, kurių jums reikia gyvenime, tik dar to nežinojote.

Taigi pristatau – malaizietiški pusiau virti kiaušiniai (angl. Malaysian half-boiled eggs). Kas gi čia per kiaušiniai ir kuo jie skiriasi nuo minkštai virtų ar virtų be lukšto?

Skiriasi jie kitokia gaminimo metodika ir visiškai kitokiu galutiniu rezultatu. Minkštai virti ar virti be lukšto paprastai turi gana standoką baltymą ir bėgantį trynį, o pusiau virtų kiaušinių atveju bėga ir baltymas, ir trynys.

Rezultatas yra švelnus ir kreminis. Bet baltymas tikrai nėra žalias – nebijokite. Realiai išeina padažas-sriubelė prie jūsų bulkos (apie tinkamą bulką ir jos paruošimą – kiek vėliau).

Malaizietiški pusiau virti kiaušiniai

Porcijai reikės:

  • 2 didokų kambario temperatūros kiaušinių (geriausia – kaimiški ir švieži);
  • puodo vandens;
  • sojos padažo;
  • baltųjų pipirų (sueis ir juodieji);
  • šviežios, skrudintos baltos duonos (standartiškai reikėtų naudoti forminę, kuri čia tikrai puikiai tinka. Pageidautina su sviestu!).

Gaminimas:

  1. Užvirinkite vandenį puode ir, vos jam užvirus, patraukite puodą į šoną;
  2. Lygiai septynioms minutėms įdėkite kiaušinius į vandenį ir uždenkite dangčiu;
  3. Išimkite kiaušinius ir leiskite jiems kelias minutes atvėsti;
  4. Kiaušinio šoną trinktelėkite į sriubai tinkantį dubenėlį ir „suleiskite“ jį į tą patį dubenėlį. Ceremoniją pakartoti su antru kiaušiniu;
  5. Ant kiaušinių užpilti šiek tiek sojos ir užberti pipirų;
  6. Kiaušinius valgyti šaukštu ir mirkant į juos skrebutį.

O jeigu norite, kad būtų dar skaniau, skrebučiui panaudokite ne tik sviestą, bet ir riešutų sviestą. Ta saldumo ir sūrumo kombinacija šiame valgyje atsiskleidžia tiesiog tobulai. Aš darau taip: paimu du skrebučius, patepu juos riešutų sviestu, suklijuoju ir kepu keptuvėje ant sviesto. Kepdama, naudodama bulvių grūstuvą, dar skrebučius supresuoju.

Tradiciškai šiuos kiaušinius patiekia su kaya toast. Kaya – tai džemas, gaminamas iš kiaušinių, cukraus, kokosų pieno ir pandano lapų. Lietuvoje turbūt rasti be šansų. O gal kas žino slaptą vietelę?

Kadangi tiek Singapūro, tiek Malaizijos kavinių meniu mačiau, kad antroje vietoje pagal populiarumą siūlomas skrebutis su riešutų sviestu, tokį variantą išbandžiau ir namuose bei pasiūliau čia.

Taip pat bandžiau šiuos kiaušinius valgyti ir su kitokiais sumuštiniais, pavyzdžiui, su lašiša. Nu ne tas! Šiuo atveju laimi saldoka klasika, kuri taaaaip dera prie sojos ir skystų trynių, mmm…

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais