Unikalus jo skonis, dar žinomas kaip „umami“, yra vienas iš penkių pagrindinių skonių, atrastas palyginti neseniai, bet visų mėgstamas ir trokštamas. Kai viename Azijos prekybos centre pamačiau glutamato miltelius, supratau, kad atėjo metas ir man su jais paeksperimentuoti.
Netrukus buvau perspėta draugo: „Būk atsargi, priprasi, nes su juo tikrai viskas skaniau!“
Šie milteliai labiausiai sodrina mėsos, jūrų gėrybių, daržovių ir kiaušinių patiekalus bei puikiai tinka padažams, todėl nusprendžiau gaminti vištos sparnelius, o miltelius suberti į mano paruoštą prieskonių mišinį.
Sparnelius specialiai dariau ne itin prieskoniuotus, kad tikrai pajausčiau glutamato kerus. Todėl šiandien jokių rūkytų paprikų, sojų, medaus ar barbekiu padažų nebus. Naudosiu tirpdytą sviestą, česnaką, druską, pipirus ir šiek tiek saldžiosios paprikos miltelių.
Ingredientai:
- 2 kg vištų sparnelių;
- 4 v. š. lydyto sviesto;
- ½ v. š. česnako granulių (arba pora susmulktinų skiltelių);
- ½ v. š. druskos;
- ½ v. š. juodųjų pipirų;
- ½ v. š. saldžiosios paprikos miltelių.
Gaminimas:
- Nusausiname sparnelius tualetiniu popieriumi. Aišku, galite tam naudoti ir virtuvinį popierinį rankšluostį, jei tokį turit, buožės jūs;
- Išmirkome sparnelius lydytame svieste ir sudedame ant grotelių, ant kurių sparneliai keps. Po grotelėmis galima įdėti indą su kokiomis nors daržovėmis, kurios pasitarnaus tiek gaudant riebalus, tiek kaip garnyras. Jei daržovių nevalgot, indą vis tiek įdėkit – susikaupę riebalai pagardins jūsų rytojaus sriubą;
- Sparnelius apibarstome prieskonių mišiniu. Dėl eksperimento aš naudojau du identiškus mišinius iš aukščiau surašytų ingredientų, bet vieną iš jų papildžiau glutamato milteliais;
- Kepame iki 205 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.
Stebuklingi milteliai tikrai sustiprina skonį, bet stebuklo nepadaro, nes maistas skanus ir be jų.
Iškepusius sparnelius padalijau į dvi lėkštes ir pateikiau ragautojams. Nors pati didelio skirtumo nejaučiau, visi atspėjo, kuri porcija yra pagerinta glutomatu.
Išvada?
Stebuklingi milteliai tikrai sustiprina skonį, bet stebuklo nepadaro, nes maistas skanus ir be jų. Gal dėl to, kad moku gamint ir nemėgstu prėskų patiekalų, nejaučiu staiga atsiradusio poreikio barstyti jį visur.
Neabejoju, kad prie mononatrio glutamato nepriprasiu ir jis niekada netaps tokiu populiariu prieskoniu mano virtuvėje, kokiu yra druska.