Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Drukteinis. Tabakas ir mes: nėra tokio dalyko, kaip nekenksmingas rūkymas

Prieš kelerius metus tabako rinkodaros retorikoje atsiradę terminai „mažesnės žalos“ ar „mažesnio poveikio“ šiandien tampa vartojami vis dažniau. Ypač, kai parduotuvių lentynose atsiranda naujesnių tabako gaminių ar jų vartojimo prietaisų. Rodos, tabako kompanijos suvokė, kaip vartotojams svarbu save nuraminti, kad jų rūkomos ar kitokiais būdais į plaučius traukiamos medžiagos kenkia ne taip smarkiai, kaip tradicinės cigaretės.
Rūkymas
Rūkymas / 123RF.com nuotr.

Informacija parengta pagal labdaros fondo PO INFARKTO medžiagą

Deja, deja, deja... Būtina suvokti vieną paprastą ir karčią tiesą. Nėra tokio dalyko, kaip nekenksmingas rūkymas! Saugiausias rūkymas reiškia viena – iš viso nerūkyti. Nepradėti arba mesti. Tabakas visame pasaulyje kasmet nužudo 7 mln. žmonių (ir dar beveik milijoną net nerūkančių, bet tampančių „pasyvaus rūkymo“ aukomis).

Degantis tabakas išleidžia mažiausiai 70 vėžį sukeliančių cheminių medžiagų. O paties tabako dūmuose yra apie 7 tūkst. chemikalų ir medžiagų, įvairiais būdais veikiančių mūsų organizmą.

123RF.com nuotr./Rūkanti moteris
123RF.com nuotr./Rūkanti moteris

Todėl vertinant tabako gaminius ar jų vartojimo prietaisus, būtina nė akimirkai neužmiršti, kad tabakas ir jo vartosena bet kuriuo atveju kenkia sveikatai.

Kenkia netgi elektroninės cigaretės, kuriose nėra nė kruopelės tabako, juridiniu ir sveikatos apsaugos požiūriu vis tiek yra kvalifikuojamos kaip „susijusios su tabako gaminiais“.

Kadaise buvo manoma ir net teigiama, kad „mažiau dervų“ turinčios, „lengvos“ arba „švelnios“ cigaretės kėlė mažesnę riziką sveikatai. Deja, mokslas buvo bejausmis tokioms apgaulingoms malonybėms, ir dabar tie terminai cigarečių pavadinimuose ar rūšyse yra uždrausti kaip klaidinantys.

Nors kai kurie tabako vartojimo būdai gal ir sąlygoja mažesnius nuodingųjų medžiagų patekimo į organizmą kiekius, nėra nekenksmingų gaminių. Verčiau jau žmonėms žalius lapus valgyti, o ne uždegti buvusį žalią lapą cigaretėje ir traukti jo dūmus į plaučius.

Verčiau jau žmonėms žalius lapus valgyti, o ne uždegti buvusį žalią lapą cigaretėje ir traukti jo dūmus į plaučius.

Vis dėlto pravartu trumpai apžvelgti tabako gaminius, jų vartojimo principus, priemones pagal tyrimais patvirtintą akivaizdų jų poveikį ir pažiūrėti, kur slypi žala. Aiškiausias dabar naudojamas jų skirstymas yra į tradicinius, daugiausia tabako degimu pagrįstus, ir įvairias bedūmes alternatyvas, kur kiekviena turi savo ypatybes bei žalą.

Cigarai

Cigarų rūkytojai teigia, kad daro savo plaučiams paslaugą, vengdami standartinių cigarečių. Jie įsitikinę, kad tabako žalos galima išvengti žinant, kaip teisingai rūkyti cigarus. Tačiau iš esmės cigarai yra vieni kenksmingiausių tabako gaminių.

Standartinis cigaras turi 10–17 kartų daugiau nikotino nei cigaretė (kurioje yra vidutiniškai apie 8 miligramus nikotino, cigare – nuo 100 iki 450 miligramų nikotino), du kartus daugiau dervų, o rūkdamas cigaras išleidžia penkis kartus daugiau anglies monoksido. Tai reiškia, kad surūkius du cigarus, organizmui padaroma tokia pati žala, kaip surūkius pakelį cigarečių, o gal net didesnė.

Cigarai yra gaminami iš brandinamų, apdirbamų ir džiovinamų tabako lapų, kurie fermentuojami, o per šį periodą vyksta cheminės ir bakterinės reakcijos, keičiančios tabako sudėtį, todėl cigarai duoda kitokį skonį ir kvapą nei cigaretės.

Tai reiškia, kad surūkius du cigarus, organizmui padaroma tokia pati žala, kaip surūkius pakelį cigarečių, o gal net didesnė.

Be to, išorinis cigarų lapų sluoksnis turi mažiau skylučių nei popierinis cigarečių apvalkalas, o tai trukdo tabakui tinkamai sudegti. Cigaro rusenimo periodas verčia tabaką sukoncentruoti dar daugiau kenksmingų chemikalų (nitrogeno oksidų, amoniako, anglies monoksido ir dervų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cigaras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cigaras

Tradiciškai cigarai rūkomi netraukiant dūmų į plaučius, todėl jų gamintojai teigia, kad taip sumažinama galimybė susirgti plaučių vėžiu (nors pastaruoju metu rinkoje pasirodo vis daugiau silpnesnių cigarų, kurie gaminami iš šiek tiek kitaip apdirbamų tabako lapų, todėl jų dūmus žmonės jau gali traukti į plaučius taip atverdami kelius plaučių vėžiui).

Tačiau... toks rūkymas, kai dūmai užlaikomi burnoje, o dar tokie koncentruoti, kaip cigaro, kelia kur kas didesnį susirgimo pavojų burnos ertmei ir kvėpavimo takams. Cigarų mėgėjai dažniau nei tradicinių cigarečių rūkaliai susigriebia burnos, žandikaulio ir gerklų vėžį (medikų teigimu, tokioms ligoms jie turi 4–10 kartų daugiau šansų už tuos, kurie cigarų nerūko).

Cigarai turi ir antrinį žalingą poveikį – jų dūmai tokie stiprūs, jog kelia pavojų aplinkiniams ir yra vieni pavojingiausių „pasyvaus rūkymo“ elementų.

Pypkės

Pypkorių tykantys pavojai yra panašūs, o kartais net didesni nei cigarų rūkytojų. Tradiciškai, rūkant pypkę, dūmai taip pat nėra traukiami į plaučius, tačiau jų buvimas burnoje dažniau sukelia burnos ertmės, liežuvio, gerklų ir stemplės vėžį.

Pypkių keliami pavojai yra du – pirmas, jų dūmų poveikis aplinkiniams. Antra, atvira žarija rusenantis pypkės tabakas yra visiškai nefiltruojamas, todėl į pypkoriaus organizmą atneša kur kas daugiau nuodingųjų medžiagų ir dervų nei kitos tabako vartojimo priemonės.

„Scanpix“ nuotr./Bilbo Beginso pypkė
„Scanpix“ nuotr./Bilbo Beginso pypkė

Tradicinės cigaretės

Cigaretės sąlygoja beveik visų su tabaku susijusių ligų atsiradimą. Be vėžį sukeliančių medžiagų tabako lapuose, gamyklose dedami chemikalai sukelia širdies, plaučių bei kitų kūno dalių ligas. Didžiausia cigarečių bėda yra ta, kad surūkant vos vieną cigaretę, organizmui padaroma žala tokia pati, kaip surūkant 10 cigarečių – jų poveikis yra greitas ir galingas.

Pavyzdžiui, surūkant pusę cigaretės per dieną, žmogaus mirtingumo rizika padidėja 64 proc., o surūkant 10 cigarečių per dieną – mirtingumo rizika išauga ne kažin daugiau – 87 proc.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūkymas

Savadarbės cigaretės – suktinės

Iš pirmo žvilgsnio, rankomis susuktos cigaretės iš palaido tabako, kuris gali kelti „natūralaus“ produkto įspūdį, gal atrodo mažiau kenksmingos už pagamintas mašinomis gamykloje – standžiai supresuotas, prifarširuotas kažkokių papildomų chemikalų, pridedamų masinės gamybos metu. Tačiau naivu tikėtis, kad parduotuvėje perkamas palaidas tabakas neturės tų pačių analogiškų priedų.

Palaidame tabake taip pat esama nitrozaminų, pačių galingiausių tabako dūmuose aptinkamų kancerogenų, jame taip pat yra dervų, nikotino ir anglies monoksido. Be to, suktinių dūmas traukiamas į plaučius tradiciškai be jokio filtro, tad jis kelia didesnį pavojų gerkloms, burnos ertmei ir stemplei nei mašinomis gamintos cigaretės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marihuanos suktinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marihuanos suktinė

„Natūralios“ arba „žolinės“ cigaretės

Tokių cigarečių gamintojai giriasi, kad „natūraliosios“ cigaretės neturi jokių chemikalų ar priedų ir gaminamos su 100 proc. medvilniniais filtrais. Tačiau tai dar nereiškia, kad jos yra visiškai saugios ir kenksmingumo skalėje užima gana aukštą vietą.

Silpniausia jų vieta – dūmai, kylantys iš rusenančios žarijos

Silpniausia jų vieta – dūmai, kylantys iš rusenančios žarijos. Mat rusenančios „natūralios“ žolės, net ir neturinčios nė gramo tabako, taip pat išleidžia kancerogenus, sukeliančius vėžį, o kartu dervas ir anglies monoksidą.

Kaljanas

Nors kaljane labiausiai dėmesį į save atkreipia vandens talpa, dūmų čia taip pat apstu. Pagal savo poveikį ir dūmų koncentraciją, kaljanas yra pats kenksmingiausias tabako vartojimo įrenginys.

Visų pirma, rūkydamas kaljaną, žmogus įtraukia kur kas daugiau dūmų nei vartodamas kitas priemones – per vieną įtraukimą, į plaučius patenka beveik litras dūmų, t.y. dvigubai daugiau nei rūkant tradicinę cigaretę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaljanų baras „Kinza“.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kaljanų baras „Kinza“.

Atsižvelgiant į tai, kad kaljano tabakas dažnai yra papildomai deginamas rusenančia anglimi, kuri savaime išleidžia anglies monoksidą ir kitas kenksmingas medžiagas, kaljano dūmas gali turėti net aštuonis kartus daugiau anglies monoksido ir 36 kartus daugiau dervų nei cigaretės.

Elektroninės cigaretės

Elektroninių cigarečių veikimo principas paprastas – jose esantis cheminis skystis yra garinamas ir sukelia garus, kuriuos rūkalius traukia kaip tabako dūmus. Skirtumas tik tas, kad elektroninėje cigaretėje nėra nė gramo tabako.

Garai gal ir skamba nekaltai, tačiau tai nėra vandens garai, o aerozolis, kuriame taip pat yra nuodingųjų cheminių medžiagų – nors ir 450 kartų mažiau nei cigaretės dūmuose. Toks aerozolis gali turėti nikotino (ne visi), oksidantų, kurios sukelia ne tik priklausomybę, bet ir daro įtaką organizmui. Štai, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių skystyje beveik visada yra formaldehido, visiems žinomo kancerogeno.

Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė
Vida Press nuotr./Elektroninė cigaretė

Kaitinimasis tabakas

Kaitinamojo tabako prietaisai taip pat yra elektroniniai, tačiau, skirtingai nuo elektroninių cigarečių, su jais vartojami produktai turi tabako, kuris yra kaitinamas ir taip išskiria garus be jokio degimo ar žarijos rusenimo.

Degimo ir rusenimo procesų eliminavimas yra svarbiausias tokių prietaisų akcentas – girdi, nedegantis tabakas neišskiria kancerogenų ir dervų. Nors tokiuose prietaisuose tabako kaitinimo temperatūra siekia vos 350 laipsnių (degančios cigaretės žarijos temperatūra siekia 900 laipsnių), šios temperatūros pakanka pradėti versti žalingas tabako medžiagas į garus, traukiamus į plaučius.

Dar anksti būtų tvirtinti, kad kaitinamas tabakas sukelia mažesnę širdies, kraujagyslių ir plaučių ligų riziką

Nuodingųjų medžiagų ženkliai mažiau nei tradicinėje cigaretėje, tačiau, kol dar nėra galutinių tyrimų rezultatų, dar anksti būtų tvirtinti, kad kaitinamas tabakas sukelia mažesnę širdies, kraujagyslių ir plaučių ligų riziką.

Nerūkomasis tabakas (Snus)

Čiulpiamas, kramtomas, uostomas, šniaukščiamas, laižomas, t.y., nedegantis tabakas nėra siejamas su plaučių ligomis. Tačiau per anksti džiaugtis. Tokio tipo tabaką žmogaus organizmas labai greitai pasisavina per seiles ir kraują, o tai – tiesiausia magistralė į širdies bei kraujagyslių ligas pakeliui sukeliant burnos ertmės, nosiaryklės ir dantenų vėžį.

Neretai aptariamas snusas yra populiarus Švedijoje, Danijoje ir Norvegijoje, kur jis teisėtas bei pripažįstamas žalos mažinimo produktu.

Apibendrinant šią apžvalgą, būtų prasminga priminti, kad nepaisant žmogaus intelekto galimybių ir milijardinių investicijų, visiškai nekenksmingo rūkymo ar tabako vartojimo būdo nėra, o gal net ir negali būti.

Kadaise viduramžių medikas Paracelsas teigė, kad viskas yra ir maistas, ir nuodas – priklauso tik nuo kiekio. Tačiau turbūt vieninteliam tabakui galima padaryti išimtį – bet koks jo kiekis, patenkantis į žmogaus organizmą, visada yra tik nuodas. Kurio, beje, gana lengva išvengti – tiesiog niekada nieko nerūkant ar nieko panašaus nededant į savo burną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas