Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gastritas: kaip jo išvengti ir sau padėti

Pagrindinė gastrito priežastis – valgymas „bėgant“. Galite paklausti: nejaugi visi, kurie valgo sumuštinius, pasmerkti gastritui? Žinoma, taip kategoriškai tvirtinti negalima. Tačiau valgymą skubant galima palyginti su bandymu kirsti judrią autostradą prieš belekiantį didžiuliu greičiu automobilį: žinoma, yra šansas, kad vienetams pavyks atsidurti priešingoje kelio pusėje, o kaipgi kiti? Ko gero, bandyti likimo nereikia.
Skrandis
Skrandis / „Fotolia“ nuotr.

Jei gastrito išvengti nepavyko

Gastritas (graik. gaster „skrandis“) – skrandžio gleivinės uždegiminis susirgimas. Gastritai skirstomi į ūmius ir chroniškus, židininius ir difuzinius, su padidintu arba pamažintu rūgštingumu ir kt.

Ūminį gastritą gali sukelti ūminė virškinamojo trakto infekcija, vaistai (kai kurie antibiotikai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo), stresas (sunkios ligos, traumos, didelės apimties operacijos), nuodingos medžiagos (rūgštys, šarmai), maisto produktai (aštrūs, labai rūgštūs ir kt.).

Susirgus ūminiu gastritu, kamuoja pakrūtinio skausmas, pykina, kartais vemiama. Po vėmimo paprastai palengvėja, skausmas nurimsta. Retkarčiais šiek tiek padidėja temperatūra. Ligoniui reikia laikytis dietos. Patartina 4–6 valandas nevalgyti ir negerti. Paskui po truputį galima gerti šiltos arbatos, vėliau valgyti košes, dar vėliau – kitų virtų maisto produktų.

Savaitę ar ilgiau nepatartina valgyti aštrių, keptų, labai rūgščių patiekalų. Pašalinus ūminio gastrito priežastį, greitai pasveikstama ir gastritas gali daugiau nebesikartoti.

Taip pat skaitykite: Žolelės, gelbstinčios nuo sutrikusio virškinimo

Pagrindinė lėtinio gastrito (juo sergama dažniau) priežastis – Helicobacter pylori bakterija. Kitos ligos priežastys (kai kurie vaistai, gretutinės ligos, toksinės medžiagos, virusai) pasitaiko kur kas rečiau. Todėl būtina išnaikinti Helicobacter pylori bakteriją. Gydant šią ligą, būtina laikytis dietos ir vartoti gydytojo skirtus vaistus. Neretai drauge naudojami ir augalinės kilmės vaistai.

Gastrito požymiai

Atpažinti gastritą dažniausiai pavyksta nesunkiai. Jei jūsų gastritas yra padidėjusios sekrecijos (rūgštingumo), tai kartu su skausmu kasos srityje po 2–3 valandų pavalgius jaučiamas rėmuo ir rūgštūs atsirūgimai.

Jei jus užklupo pažemintos sekrecijos gastritas, visų pirma pablogėja apetitas. Šį pirmąjį gastrito požymį lydi nemalonus skonis burnoje, atsirūgimai, pykinimas, vėmimas, tačiau skausmai būna silpni arba visai neskauda.

Pati nemaloniausia gastrito pasekmė – nepakeliamas skrandžio skausmas. Dažniausiai, būtent tokie baisūs skausmai ir priverčia kreiptis į gydytoją.

Skausmas skrandyje ir rėmuo esant gastritui – padidėjęs skrandžio sulčių ir druskos rūgšties išsiskyrimas. Yra keletas būdų tokia būklei palengvinti: nuo „naminių“ iki medikamentinių.

Taip pat skaitykite:

7 paprasti organizmo valymo būdai

Kodėl ėda rėmuo ir kaip jo išvengti

Manoma, kad išgėrus vandens, skausmai skrandyje sumažėja. Prasidėjus gastrito priepuoliui, padėti sau bandoma geriant sodos tirpalo gėrimą. Soda kuriam laikui neutralizuoja druskos rūgštį ir sumažina skausmą. Tačiau toks būdas turi nemalonų šalutinį poveikį.

Esant gastritui, valgomajai sodai veikiant druskos rūgštį, susidaro daug angliarūgštės ir angliarūgštinių dujų, todėl jaučiamės tarsi perpildytu skrandžiu. Dėl to gali įtrūkti skrandžio sienelės, ypač jei jos nusilpusios ar turite opą. Todėl daug saugiau yra kreiptis į gydytoją.

Daugeliui gyvenimą gadina ir rėmuo. Užkirsti kelią rėmeniui lengva. Būtina gerti gličius nuovirus, kisielių, valgyti virtą neriebią mėsą, žuvį, minkštai virtus kiaušinius, manų ir ryžių košę, baltą duoną. Pienas simptomus numalšina tik trumpam. Skysčiui pasišalinus iš skrandžio simptomai vėl atsinaujina.

Atsiminkite:

  • Gastrito profilaktikai būtina dažnai maitintis (5–6 kartus per dieną). Racione neturi būti riebaus, aštraus maisto, venkite rūgščių produktų ir juodos duonos.
  • Nevartokite alkoholio, nes net nedidelės alkoholio dozės gali sukelti gastrito paūmėjimą.
  • Rūkymas, esant gastritui, dar pavojingesnis nei alkoholis. Jei nemesite rūkyti, išgydyti chronišką gastritą, opaligę praktiškai neįmanoma.

Šaltinis – sveikas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais