Pasak „SG klinika“ gydytojos gastroenterologės Jurgitos Balčiūnienės, persivalgymas – būklė, kai gaunamas maisto kiekis yra didesnis nei reikia. Yra žmonių, kurie kenčia nuo emocinio valgymo ir nuolatinio persivalgymo. Tačiau šventės ir nukrauti stalai, lydimi trumpalaikio persivalgymo, užklumpa ne vieną.
Taip, anot gydytojos, nutinka, kai sėdima ilgiau prie stalo, dažniausiai didesniame būryje (tyrimai rodo, kad žmogus, valgantis kitų apsuptyje, suvalgys tiek pat, kiek aplinkiniai), valgant nekasdienius patiekalus.
Tačiau ruošti savo virškinimo sistemos šventėms specialiai nerekomenduojama. Priešingai – sėdus prie stalo labai alkanam, didesnė tikimybė persivalgyti (sotumas jausmas ateina vėliau), tad jei šventiniai pietūs vėlyvi, reikėtų nepamiršti sočių ir sveikų pusryčių.