Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užkietėjo viduriai? Gastroenterologė atskleidė, koks produktas dažniausiai prie to prisideda

Jei nuprendėte kreiptis į gastroenterologą, nes nuolat kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, greičiausiai pirmas klausimas, kurį jums užduos, bus apie jūsų mitybą.
Vidurių užkietėjimas
Vidurių užkietėjimas / 123RF.com nuotr.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad tam tikri maisto produktai palaiko virškinamojo trakto veiklą, o kiti gali ją sulėtinti, todėl susiduriama su vidurių užkietėjimu, rašoma rd.com.

Pasak vidaus ligų gydytojos ir gastroenterologės Susanos Sohi, įprasta amerikiečių mityba apskritai kietina vidurius, kadangi jie dažnai renkasi greitąjį maistą, kuris būna perdirbtas arba ruošiamas greito maisto restoranuose. Daržovės paprastai laikomos garnyru, o ne pagrindiniu patiekalu, be to, amerikiečiai labai mėgsta sūrį.

Dr. S.Sohi teigia, kad nėra vieno konkretaus maisto produkto, kurį būtų galima kaltinti dėl visų vidurių užkietėjimo bėdų; tai gali sukelti visų šių rūšių maisto produktų perteklius. „Tipiška amerikietiška mityba, kurioje tiek daug itin apdorotų maisto ir gyvulinės kilmės produktų ir tiek mažai augalinės kilmės skaidulų bei vandens, sudaro sąlygas vidurių užkietėjimui“, – sako ji.

Ji priduria, kad yra vienas maisto produktas, kurio daugelis žmonių nesusieja su vidurių užkietėjimu – tai mėsa. Mėsa dažnai būna pagrindinis standartinio amerikietiško valgio patiekalas.

Remiantis moksliniu straipsniu, paskelbtu žurnale „International Journal of Environmental Research and Public Health“, bet kurią dieną Šiaurės Amerikoje 63-74 proc. žmonių valgo raudoną arba perdirbtą mėsą. O Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokykla praneša, kad amerikiečiai mėsos suvalgo tris kartus daugiau palyginti su vidutiniu suvartojimo kiekiu pasaulyje.

Moksliniai tyrimai patvirtina teiginį, kad mėsos dieta kietina vidurius. Viename žurnale „Nutrients“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad vegetarai ir veganai tuštinasi dažniau nei mėsą valgantys žmonės. Kitu tyrimu nustatyta, kad mityba, kurioje gausu sočiųjų riebalų (pavyzdžiui, šoninės, dešrelių ir mėsainių), yra susijusi su vidurių užkietėjimu.

123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą
123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą

Patarimai, kaip išvengti vidurių užkietėjimo

Kadangi mėsa yra vidurių užkietėjimo priežastis, vienas iš paprastų būdų išvengti nuolatinio vidurių užkietėjimo – sumažinti jos vartojimą ir pakeisti ją visaverčiais augalinės kilmės baltymais. Dr. S.Sohi teigia, kad geriausias būdas išvengti vidurių užkietėjimo – padidinti maistinių skaidulų kiekį. Pavyzdžiui, tokie augaliniai baltymai kaip tofu, pupelės ar lęšiai turi daug skaidulų, kurios yra labai svarbios vidurių užkietėjimo prevencijai.

„Įprastas amerikietis su maistu gauna per mažai skaidulinių medžiagų. Dauguma net nesiekia rekomenduojamos 30 g skaidulinių medžiagų paros normos, o tai gali sukelti vidurių užkietėjimą“, – sako ji.

Ji taip pat pabrėžia, kad svarbu gerti daug vandens, nes tai padeda palaikyti virškinimo sistemos veiklą. Dr. Sohi priduria, kad pernelyg didelis alkoholio ar gazuotų gėrimų vartojimas gali dar labiau sustiprinti vidurių užkietėjimą – tai dar vienas dalykas, kurį reikėtų turėti omenyje, kai kalbama apie jūsų mitybos įpročius. Jei jums nepatinka paprasto vandens skonis, pabandykite į jį įdėti vaisių, agurkų ar šviežių mėtų.

Be to, daugiau judėdami galite išvengti vidurių užkietėjimo.
Taip pat svarbu žinoti, kad kai kurios sveikatos būklės gali sukelti vidurių užkietėjimą. Dr. S.Sohi sako, kad tai hipotirozė, diabetas ir dubens dugno disfunkcija, taip pat šalutinis vaistų poveikis.

Jei sąmoningai stengiatės valgyti daugiau skaidulinių medžiagų, bet vis tiek nuolat jaučiate vidurių užkietėjimą, kreipkitės į gydytoją. Jis gali padėti išsiaiškinti pagrindines vidurių užkietėjimo priežastis ir parengti geriausiai jums tinkantį planą. Nuo žarnyno sveikatos priklauso labai daug dalykų, todėl ne visada lengva nustatyti virškinimo bėdų kaltininką.

Svarbiausia, kalbant apie mitybą ir vidurių užkietėjimo prevenciją, yra valgyti daugiau skaidulinių augalų ir kuo mažiau mėsos bei perdirbtų maisto produktų, gerti daug vandens. Įgyvendinę šiuos patarimus, pasirūpinsite, kad virškinimas būtų sėkmingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas