Jums reikės:
- Daug pomidorų. Nežinau, kiek. Kuo daugiau, tuo geriau. Galima gi ir užšaldyti tą sriubą. Aš užšaldžiau ir jau kitą dieną teko atšildyti, nes neįmanoma, kaip skanu. OK, sakykim, naudojame kokio pusantro kilo pomidorų. Riebūs ir juicy pomai būtų tobula, bet sueis ir bet kokie;
- 1 skiltelės česnako;
- 1 saliero stiebo;
- 1 nedidelio balto svogūno;
- 2 arbatinių šaukštelių obuolių acto;
- 1 didoko agurko;
- pusės raudonos paprikos;
- Extra Virgin aliejaus (geresnė aliejaus kokybė goes a long way, bet kaip ir su pomidorais – ką randam, tą ir naudojam);
- druskos (aš naudojau lengvai parūkytą jūros druską, bet puikiai tinka ir paprasta – tik nedėkit druskų su žolelėm, aštrumais ir t. t.)
Gaminimas:
- Nulupam agurką. Tada jį ir kitas daržoves, išskyrus pomidorus, susmulkinam negražiai, nes vis tiek reiks blendinti.
- Užverdam vandenį. Nors dauguma receptų autorių pomidorų nenulupa, aš renkuosi juos nulupti. Noriu, kad mano gazpacho būtų šilkinis. Užpilame pomidorus karštu vandeniu, truputį palaikome ir nulupame. Pašaliname pomidoro išangę.
- Dabar viską galima mest į smulkintuvą: supjaustytus pomidorus, daržoves, druską, actą. Bet ne aliejų!!! Čia labai svarbus momentas. Aliejus bus vėliau. Viską blendinam ant makso ilgai, kol tikrai gerai susiblendins. Kokias 3 minutes.
- Sustabdom blenderį ir į viską įpilam aliejaus. Negailint, tarsi lengvu rankos mostu. Jei norit skaičiuot, tai pavarykit kokius tris sriubinius šaukštus. Vėl įjungiam smulkintuvą. Vėl ant makso. Pablendinam dar gerą minutę. Pamatysit, kaip nuo aliejaus pagražėja tas gazpacho. Iš daržovių glotnučio išvaizdos jovalo jis pavirs vientisu skystu auksu.
- Gazpacho perkeliam į puodą ir palaikom šaldytuve porą valandų. Paruoškit pamokas ar kažką. Šaltas gazpacho – gerokai skanesnis, todėl reikia palaukti.
Kiti žmonės mėgsta savo gazpacho papildomai pašlakstyti aliejumi, įmesti supjaustytų agurkų ar panašiai. Aš šito nepraktikuoju. Šitai sriubai daugiau nieko nereikia. Ji jau yra tobula.