Geresnė širdies sveikata perkopus 50-imt: kokių valgymo įpročių patariama vengti?

Kuo vyresni tampame, tuo labiau paaštrėja įvairios sveikatos problemos, todėl specialistai pataria nenumoti ranka į savo savijautą.
Dešrainiai
Dešrainiai / Fotolia nuotr.

Peržengus 50 metų slenkstį, kai kurios ligos tampa dažnesnės, tarkime, osteoporozė, širdies sutrikimai, divertikuliozė ar raumenų masės mažėjimas, rašoma eatthisnotthat.com.

Teigiama, kad įtakos tam turi ir genetiniai veiksniai, tačiau negalima atmesti ir gyvenimo būdo. Sveika mityba bei mankšta gali padėti apsisaugoti nuo įvairiausių ligų ir užtikrinti gerą savijautą. Na o širdies sveikatą tikrai veikia tiek mityba, tiek mankšta, tad kokius mitybos įpročius turėtumėte pakoreguoti?

Sumažinkite cukraus vartojimą

Rafinuotas cukrus, saldinti gazuoti gėrimai, saldainiai, pusryčių dribsniai ir kiti perdirbti maisto produktai neigiamai veikia sveikatą ir gali sukelti uždegimą, paskatinti nutukimą, taip pat turėti įtakos širdžiai.

Straipsnyje, publikuotame Harvard Health Publishing, teigiama, kad mityba, kurioje daug cukraus, yra susijusi su didesne rizika mirti nuo širdies ligų. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja moterims neviršyti 6 (atitinka 100 kcal), o vyrams – 9 (150 kcal) arbatinių šaukštelių cukraus. Patartina ir ieškoti alternatyvų saldėsiams, o saldžius gėrimus keisti vandeniu, nesaldinta arbata, rinktis steviją, sumažinti desertų porcijas perpus.

Venkite gyvūninės kilmės riebalų

Mėsa yra baltymų šalinis, joje yra nepakeičiamų aminorūgščių, vitaminų ir mineralų, tačiau verta žinoti, kad kai kurioje mėsoje yra daugiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio.

Pasak Amerikos širdies asociacijos, suvartojant pernelyg daug sočiųjų riebalų, kyla rizika, kad padidės „blogojo“ (MTL) cholesterolio, kuris didina širdies ligų ir insulto riziką.

Patariama riebią mėsą keisti liesesne, pavyzdžiui, paukštiena, valgyti žuvį, vartoti neriebius pieno produktus.

Vartokite skaidulas

Skaidulų gausu vaisiuose, daržovėse, neskaldytuose grūduose, riešutuose, sėklose, ankštinėse daržovėse. Greičiausiai teko girdėti, kad skaidulų kupinas maistas gerina žarnyno veiklą, tačiau jos suteikia ir sotumo jausmą ir padeda reguliuoti cholesterolio kiekį.

Nacionalinė lipidų asociacija (angl. National Lipid Assocation) teigia, kad suvalgius 5–10 g skaidulų per dieną, blogojo (MTL) cholesterolio kiekis gali sumažėti 5–11 taškų. Ką galite valgyti? Išbandykite avižinius dribsnius su ispaninio šalavijo sėklomis, uogas, viso grūdo sumuštinius, pupeles ir pan.

Venkite greitojo maisto

Visi puikiai žinome, kad greitasis maistas yra kupinas druskos, cukraus, riebalų ir gausus kilokalorijų. Be to, tie, kurie kenčia nuo aukšto kraujo spaudimo, žino, kad druskos perteklius tikrai ne į naudą. Augaliniai aliejai, naudojami greitajam maistui ruošti, turi kur kas mažiau naudos nei tie, kuriuos jūs galite rinktis savo namuose – avokadų ar alyvuogių.

Dėl savo ruošimo specifikos greitasis maistas yra gausus kilokalorijų, o dėl per didelio jų kiekio kasdien gali pradėti augti svoris, kuris, kaip visi puikiai žinome, gali paveikti ir širdies sveikatą.

Ieškokite sveikesnių greitojo maisto alternatyvų, jeigu neišeina jo atsisakyti. Pavyzdžiui, rinkitės sumuštinį su ant grilio kepta vištiena ar salotas, kurias galite pagardinti perpus mažesne padažo porcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis