Kaip reguliuoti cukraus kiekio šuolius
Mūsų nuotaikos svyravimai tiesiogiai susiję su cukraus, t.y. gliukozės, kiekio kraujyje svyravimais. Kuo gliukozės lygis stabilesnis per parą, tuo mažiau patiriame nuotaikos svyravimų, kurie, pasak specialistų, ilgainiui sukelia nerimo jausmą. Nors suvalgę bandelę ar kitokį miltinį arba saldų patiekalą mes pasijaučiame geriau, mūsų nuotaika pagerėja, nes staigus cukraus šuolis smegenyse paskatina laimės hormono serotonino išsiskyrimą, tai, E.Stripeikaitės-Jakučionės teigimu, apgaulingas efektas. Kaip ir alkoholis atpalaiduoja tik iš pradžių, o nuolat vartojamas nusiraminimui sukelia priešingą efektą – didina nerimą, taip ir staigus cukraus kiekio kraujyje šuoliukas susijęs su staigiu jo kritimu ir iš to išplaukiančiais nuotaikos svyravimais.
Kaip turėtų atrodyti mūsų mityba, kad išvengtume staigių hipoglikemijos epizodų ir visą dieną jaustumėmės emociškai stabiliai gerai?