Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gimstamumas Lietuvoje – mažiausias per 60 metų: kodėl tai įvyko ir kas laukia ateityje

Prasidėjus pandemijai pusiau juokais buvo kalbama apie tai, kad karantino suvaržymams uždarius žmones į namus išaugs gimstamumas. Tačiau įvyko priešingai – pirmadienį paskelbta statistika parodė, kad gimstamumas Lietuvoje drastiškai sumažėjo, o mirštamumas išaugo. Apie tai, kas lėmė tokią neigiamą demografinių procesų trajektoriją ir kokios gali būti pasekmės, 15min kalbėjosi su Vilniaus gimdymo namų direktore Kornelija Mačiuliene ir sociologe Rūta Žiliukaite.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / 123RF.com nuotr.

Vidutinis gimdyvių amžius – 30 metų

Statistikos departamentas paskelbė, kad pernai Lietuvoje gimė mažiausiai naujagimių per daugiau nei 60 metų, kai renkama tokia statistika. Be to, fiksuota ir daugiausiai mirčių per šį laikotarpį.

Mirusių žmonių skaičius, tenkantis 1 tūkst. gyventojų, padidėjo nuo 15,6 proc. (2020 m.) iki 17,1 proc. (2021 m.). Kūdikių gimė 2 proc. mažiau.

K.Mačiulienė teigia, kad jos vadovaujamoje įstaigoje kasmet gimdymų skaičius išlieka stabilus – apie 2800–2900, tačiau ji taip pat pastebi tendencijas, kad moterys pastojimą linkusios atidėti. Tai, kad pirmas gimdymas vis labiau nukeliamas, jau nėra naujiena. Anksčiau vidutinis pirmo gimdymo amžius būdavo 22–24 metai, vėliau jis pasislinko 25–27 metų link, o šiuo metu vidutinis gimdyvių amžius – apie 30 metų. Demografiniu požiūriu tai didžiulis šuolis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kornelija Mačiulienė

„Kol nesusitvarkys materialinės gerovės ir neturės pakankamai finansų vaikui išlaikyti, jį lavinti, išmokslinti, kol neturės stabilių darbo pajamų, nė viena nenori gimdyti. Kitos svarsto apie išvykimą užsienį ar tiesiog nori pakeliauti, todėl atideda pastojimą. Šiandien jau nebūna naivių moterų, kurios gimdytų bet kada ir bet kaip“, – sakė medikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas