G. Gurevičiūtės teigimu, lietuviai – tikri mėsos garbintojai, ją valgantys ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.
„Taip ir atsiranda ligos. Juk širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių Lietuvoje kasmet tik daugėja“, – apgailestauja Gintarė ir sako, kad geriausias vaistas – tinkama ir subalansuota mityba, kurioje vietos vaisiams ir daržovėms atrasti yra tiesiog būtina.
Karšta vasara – lengvesnis ir maistas
G. Gurevičiūtės teigimu, vasara – puikiausias metas vaisiams ir daržovėms. Atšilus orams nesinori apkrauti skrandžio, o vaisiuose bei daržovėse esanti ląsteliena jį lengvai užpildo, tad jaučiamės ir sotūs, ir turintys daug energijos.
„Valgydami vaisius ir daržoves, gauname stiprų skonį ir vitaminus, tačiau kalorijų – ne tiek daug, kaip kituose maisto produktuose, kurie dažnai ne tik kad organizmui neduoda jokių naudingų medžiagų, bet mus tik tukina“, – įsitikinusi moteris.
Vasarą norėdama pasitikti geresnės savijautos ir dailesnėmis formomis Gintarė renkasi žaliavalgišką gaspačą arba kitaip – šaltą daržovių ir prieskoninių žolelių sriubą:
„Savo mėgstamai sriubai gaminti renkuosi pomidorus, paprikas, agurkus ir raudonuosius svogūnus. Įmetu kelias skilteles česnako, šiek tiek citrinos sulčių, šviežių bazilikų ar pesto padažo, o vietoj vandens – daug ledukų. Viską gerai sumalu trintuvu ir pagardinu smulkintais saulėje džiovintais pomidorais, šlakeliu alyvuogių aliejaus bei kedrų riešutais“.
Ši sriuba – tikras išsigelbėjimas karštą vasaros dieną, kai organizme palaikyti reikiamą skysčių kiekį yra itin svarbu.
Užkandžiauti galima ir sveikai
G. Gurevičiūtė tikina, kad dažnai tenka išgirsti skundžiantis, neva vaisiams ir daržovėms atrasti laiko – tiesiog per daug sunku. Tačiau moteris jiems atkerta – galimybių tikrai yra, svarbu tik atrasti noro.
„Nėra nieko lengvesnio nei į krepšį įsimesti kokį nors vaisių, kurį galėsite suvalgyti dirbdami ar pietų pertraukos metu. Pusryčiams ir pati renkuosi vaisius, bananus ar obuolius. Juose gausu ląstelienos ir sulčių. Man taip ir greičiau, ir skaniau, o ir sveikiau“, – pasakoja moteris.
G. Gurevičiūtė pastebi, kad sveikai maitintis šiandien padeda ir prekybos centrai. Kasmet juose – ne tik didesnis vaisių bei daržovių, bet ir sveikų užkandžių pasirinkimas.
„Vieni iš mano mėgstamiausių – šviežios morkytės. Jos puikiai tinka žmonėms, kurie mėgsta užkandžiauti, bet nori tai daryti sveikai. Jų įsigyti galime kone visuose prekybos centruose, o svarbiausia – net ir degalinėse. Tai – itin patogu skubantiems“.
„Taigi būdų, kaip per dieną suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves, tikrai yra“, – šypteli Gintarė ir priduria, kad sotesnį maistą rekomenduoja valgyti pirmoje dienos pusėje, o antroje – atsakingiau rinktis maisto produktus ir svarbiausia – neužkandžiauti per vėlai.
Iš kur atkeliauja vaisiai ir daržovės?
Nors Gintarės mėgstami vaisiai ir daržovės jau visai netrukus sunoks Lietuvoje, drąsiai galite rinktis ir iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves. ES griežtai reglamentuoja pastarųjų auginimą, prižiūri ne tik saugojimą, bet ir gabenimą bei pardavimą. Tokiu būdu užtikrinama itin aukšta kokybė ir saugumas.
Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje. Vadovaudamiesi jų rekomendacijomis koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir patiems pardavėjams.
Kadangi vasara – jau čia, prekybos centruose ieškokite iš visos Europos Sąjungos atkeliaujančių kokybiškų produktų, kurie ne tik papildys jūsų racioną, bet ir suteiks geros nuotaikos.