Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintarė Gurevičiūtė: „Vaisiams ir daržovėms laiko rasti tikrai nesunku“

„Vegetare esu jau 12 metų, tad mano virtuvėje visada rasite vaisių ir daržovių“, – sako Gintarė Gurevičiūtė, Lietuvoje gerai žinoma kaip sveiko gyvenimo būdo propaguotoja. Moteris tikina, kad net ir nebūdami vegetarais ar žaliavalgiais, privalome rūpintis savo sveikata, o tai padaryti – lengviau nei galime įsivaizduoti.
Gintarė Gurevičiūtė
Gintarė Gurevičiūtė / Viktorios Kuhlins nuotr.

G. Gurevičiūtės teigimu, lietuviai – tikri mėsos garbintojai, ją valgantys ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

„Taip ir atsiranda ligos. Juk širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių žmonių Lietuvoje kasmet tik daugėja“, – apgailestauja Gintarė ir sako, kad geriausias vaistas – tinkama ir subalansuota mityba, kurioje vietos vaisiams ir daržovėms atrasti yra tiesiog būtina.

Asmeninio albumo nuotr./Gintarė Gurevičiūtė Amsterdame
Asmeninio albumo nuotr./Gintarė Gurevičiūtė Amsterdame

Karšta vasara – lengvesnis ir maistas

G. Gurevičiūtės teigimu, vasara – puikiausias metas vaisiams ir daržovėms. Atšilus orams nesinori apkrauti skrandžio, o vaisiuose bei daržovėse esanti ląsteliena jį lengvai užpildo, tad jaučiamės ir sotūs, ir turintys daug energijos.

„Valgydami vaisius ir daržoves, gauname stiprų skonį ir vitaminus, tačiau kalorijų – ne tiek daug, kaip kituose maisto produktuose, kurie dažnai ne tik kad organizmui neduoda jokių naudingų medžiagų, bet mus tik tukina“, – įsitikinusi moteris.

Vasarą norėdama pasitikti geresnės savijautos ir dailesnėmis formomis Gintarė renkasi žaliavalgišką gaspačą arba kitaip – šaltą daržovių ir prieskoninių žolelių sriubą:

„Savo mėgstamai sriubai gaminti renkuosi pomidorus, paprikas, agurkus ir raudonuosius svogūnus. Įmetu kelias skilteles česnako, šiek tiek citrinos sulčių, šviežių bazilikų ar pesto padažo, o vietoj vandens – daug ledukų. Viską gerai sumalu trintuvu ir pagardinu smulkintais saulėje džiovintais pomidorais, šlakeliu alyvuogių aliejaus bei kedrų riešutais“.

Ši sriuba – tikras išsigelbėjimas karštą vasaros dieną, kai organizme palaikyti reikiamą skysčių kiekį yra itin svarbu.

 Andalūziškas gaspačas
Receptas: Andalūziškas gaspačas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 750.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Agurkai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Duona: 4.00 riekės (sumuštinių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Vanduo: 250.00 ml (šalto virinto vandens)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. 2 pomidorus supjaustykite kubeliais.
  2. Papriką perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Atpjaukite porą juostelių ir jas supjaustykite šiaudeliais.
  3. Svogūną nulupkite perpjaukite pusiau, atpjaukite vieną griežinėlį ir supjaustykite kubeliais.
  4. Vieną agurką taip pat supjaustykite kubeliais.
  5. Į plokščią lėkštutę sudėkite kubeliais supjaustytas daržoves.
  6. Likusias daržoves sudėkite į elektrinio plaktuvo indą ir sutrinkite.
  7. Į daržovių tyrę sudėkite grūstus česnakus, sumaišytus su citrinų sultimis ir aliejumi. Pasūdykite, pagardinkite pipirais, supilkite vandenį ir porai valandų padėkite į šaldytuvą.
  8. Kubeliais supjaustytą duoną pakepinkite svieste ir sudėkite į atskirą lėkštutę.
  9. Atšalusią sriubą išpilstykite į dubenėlius.
  10. Daržovių kubelius ir duonos skrebučius patiekite atskirai – jų kiekvienas valgytojas įsidės tiek, kiek norės.
Suskleisti
Ispaniška trintinė (gaspačas)
Receptas: Ispaniška trintinė (gaspačas)
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.4 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 4.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Batonas: 2.00 riekės
Paprikos: 1.00 vnt. (žaliosios)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 valg. š. – susmulkintų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Actas: 1.00 st. (0,25 - raudonojo vyno)
Alyvuogių aliejus: 1.00 puodelis (0,25)
Sultys: 1.00 st. (pomidorų)
Tabasko padažas: 1.00 ml (keli lašai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Agurkai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. – sulčių)
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite kubeliais, pakepinkite ant aliejaus.
  2. Pomidorus ir agurkus nulupkite ir susmulkinkite.
  3. Išimkite saldžiųjų paprikų sėklas, susmulkinkinkite.
  4. Visus produktus ir pakepintus batono kubelius smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  5. Sudėkite į molinį indą, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad susimaišytų skoniai. Skanaus.

Receptą atsiuntė Lina M.

Suskleisti

Užkandžiauti galima ir sveikai

G. Gurevičiūtė tikina, kad dažnai tenka išgirsti skundžiantis, neva vaisiams ir daržovėms atrasti laiko – tiesiog per daug sunku. Tačiau moteris jiems atkerta – galimybių tikrai yra, svarbu tik atrasti noro.

„Nėra nieko lengvesnio nei į krepšį įsimesti kokį nors vaisių, kurį galėsite suvalgyti dirbdami ar pietų pertraukos metu. Pusryčiams ir pati renkuosi vaisius, bananus ar obuolius. Juose gausu ląstelienos ir sulčių. Man taip ir greičiau, ir skaniau, o ir sveikiau“, – pasakoja moteris.

G. Gurevičiūtė pastebi, kad sveikai maitintis šiandien padeda ir prekybos centrai. Kasmet juose – ne tik didesnis vaisių bei daržovių, bet ir sveikų užkandžių pasirinkimas.

„Vieni iš mano mėgstamiausių – šviežios morkytės. Jos puikiai tinka žmonėms, kurie mėgsta užkandžiauti, bet nori tai daryti sveikai. Jų įsigyti galime kone visuose prekybos centruose, o svarbiausia – net ir degalinėse. Tai – itin patogu skubantiems“.

„Shuterstock“ nuotr./Morkos
„Shuterstock“ nuotr./Morkos

„Taigi būdų, kaip per dieną suvalgyti bent penkis vaisius ir daržoves, tikrai yra“, – šypteli Gintarė ir priduria, kad sotesnį maistą rekomenduoja valgyti pirmoje dienos pusėje, o antroje – atsakingiau rinktis maisto produktus ir svarbiausia – neužkandžiauti per vėlai.

Iš kur atkeliauja vaisiai ir daržovės?

Nors Gintarės mėgstami vaisiai ir daržovės jau visai netrukus sunoks Lietuvoje, drąsiai galite rinktis ir iš Europos Sąjungos atkeliaujančius vaisius bei daržoves. ES griežtai reglamentuoja pastarųjų auginimą, prižiūri ne tik saugojimą, bet ir gabenimą bei pardavimą. Tokiu būdu užtikrinama itin aukšta kokybė ir saugumas.

Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje. Vadovaudamiesi jų rekomendacijomis koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir patiems pardavėjams.

Kadangi vasara – jau čia, prekybos centruose ieškokite iš visos Europos Sąjungos atkeliaujančių kokybiškų produktų, kurie ne tik papildys jūsų racioną, bet ir suteiks geros nuotaikos. 



fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais