Pridėtinis cukrus, kuris gali būti įvairiomis formomis – nuo įprasto balto ar rudo cukraus iki kukurūzų ar klevų sirupo, yra kaloringas ir turi labai mažai naudingų medžiagų. Tad tokio ir verčiausia atsisakyti, rašo portalas eatingwell.com ir pateikia pavyzdžių, kas nutinka organizme, jei smarkiai apribojame pridėtinio cukraus vartojimą.
Sumažėja svoris
Vartojant įprastą maistą, tačiau renkantis jį be pridėtinio cukraus arba su mažesniu jo kiekiu, sumažėja maisto kaloringumas. Tai reiškia, kad per dieną bendrai suvartojate mažiau kalorijų ir tokiu būdu galite numesti perteklinio svorio.
Yra atlikta įvairių tyrimų, kurie atskleidžia, kad asmenys, suvartojantys mažiau cukraus, numeta svorio, o tie, kurie jo suvartoja apie šimtą gramų kasdien, per keletą mėnesių priauga beveik tris kilogramus.
Cukrus yra kaloringas, nesuteikiantis sotumo ir menkos maistinės vertės.
Mokslininkų manymu, dėl svorio augimo kaltas ne tiek pats cukrus, kiek tas faktas, kad cukrus yra kaloringas, nesuteikiantis sotumo ir menkos maistinės vertės.
Sulėtėja odos senėjimo procesai
Mažesnis pridėtinio cukraus suvartojimas ir normalus gliukozės lygis kraujyje gali sulėtinti odos senėjimo tempus net iki 25 proc. Mat mityba, kurioje yra daug pridėtinio cukraus, skatina glikacijos produktų gamybą, o glikacija greitina odos senėjimą.
Tampate sveikesni
Tyrimai su pelėmis atskleidė, kad gausus cukraus vartojimas keičia žarnyno mikroflorą ir padidina uždegimo riziką. O chroniškas ar lėtinis uždegimas yra siejamas su įvairiomis gyvenimo būdo ir senėjimo ligomis bei metaboliniu sindromu. Kol kas trūksta tai patvirtinančių įrodymų su žmonėmis, bet manoma, kad pridėtinio cukraus (tarp jų ir fruktozės bei gliukozės) didesnis suvartojimas didina C-reaktyvinio baltymo lygį, o jis savo ruožtu skatina uždegimą organizme. Dėl šios priežasties tampame mažiau atsparūs įvairioms ligoms.
Iš kitos pusės, „Nutrition research“ publikuota studija parodė, kad pridėtinio cukraus sumažinimas iki dvidešimt trijų gramų per dieną sumažino C-reaktyvinio baltymo kiekį organizme. Taigi, mažesnis pridėtinio cukraus vartojimas gali tiek sumažinti esamą uždegimą, tiek veikti kaip profilaktinė priemonė.
Atsiranda daugiau energijos
Įprastai daug angliavandenių turintis maistas yra žinomas kaip greitos energijos suteikėjas, vis dėlto, valgant tokį maistą energijos lygis labai šokinėja.
Pridėtinį cukrų rekomenduojama keisti sudėtiniais angliavandeniais, ląsteliena, kurie suteikia stabilios energijos. Sumažinus pridėtinio cukraus vartojimą, energijos lygis ne tik taps stabilesnis, bet ir nesijausite tokie pavargę ir alkani.
Rečiau kankina dantų kariesas
Jau nuo vaikystės veikiausiai esate girdėję, kad cukrus gadina dantis. Ir tai yra tiesa – yra įrodymų, jog, suvartojant mažiau nei penkiasdešimt gramų cukraus per dieną, daug rečiau kankina ėduonis. Laiku nesutvarkytas kariesas (ėduonis) gali baigtis skylutėmis dantyse.
Mažiau vargina depresija ir kognityvinių funkcijų sutrikimai
Pridėtinio cukraus vartojimas yra susijęs su ženkliai padidėjusia rizika patirti depresijos, nerimo epizodų ar kitų psichinės sveikatos problemų.
Taip pat pastebėta, kad, sumažinus pridėtinio cukraus suvartojimą, amžėjant pavyksta ilgiau išlaikyti gerą atmintį. Su kognityvinių funkcijų susilpnėjimu yra susijusios ir širdies ligos bei antrojo tipo diabetas – riziką sirgti šiomis ligomis irgi skatina pridėtinio cukraus vartojimas.