Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja – apie gimdymo tvarką karantino laikotarpiu: leidžiama dalyvauti vyrui, atliekami COVID-19 testai

Kokia gimdymo tvarka, šalyje antrą kartą įvedus karantiną? Kas pasikeitė apžiūros, konsultacijų atžvilgiu, kalbant apie besilaukiančias ir gimdyti besiruošiančias moteris? Ar su gimdyvėmis įleidžiami ir vyrai? Kada gimdyvėms atliekami koronaviruso testai ir kas daroma, jei nustatomas COVID-19? Į šiuos ir kitus klausimus laidoje „Gydytojas pataria“ atsakė „Baltijos ir Amerikos klinikos“ gydytoja akušerė-ginekologė Jūratė Žmuidzinaitė.
Nėščia moteris.
Nėščia moteris / Fotolia nuotr.

Paklausta, kokia situacija dabar, ar kas nors pasikeitė vizitų, konsultacijų atžvilgiu, kalbant apie besilaukiančias, gimdyti besiruošiančias moteris, akušerė-ginekologė J.Žmuidzinaitė sakė galinti nuraminti – tvarka nepasikeitė ir viskas vyksta taip pat, kaip iki paskelbiant antrąjį karantiną šalyje:

„Pastaruoju metu iš tiesų sulaukiame labai daug moterų skambučių, jos domisi, kokia dabar yra tvarka, tad galiu nuraminti visas Lietuvos moteris ir pasakyti, kad ta tvarka, kas liečia besilaukiančias, gimdyti besiruošiančias moteris, nepasikeitė.“

Pasak gydytojos, kiekviena moteris, atvykdama gimdyti, kaip ir anksčiau, privalo turėti savo dokumentus, o siaučiant koronavirusui patikra dėl infekcijos atliekama ir gimdyti atvykstančioms moterims.

„Iš pradžių surenkama moters infekcinė anamnezė, aiškinamasi dėl kontaktų turėjimo, ar vyras, kuris, tarkime, grįžo iš užsienio, buvo izoliacijoje ar nebuvo, jautė tam tikrus simptomus, ar ne, ir t. t.

Ir kiekviena moteris informuojama, kad reikės pasidaryti COVID-19 testą. Be testo atsakymo mes moters negalime priimti. Tas pats liečia ir vyrus, jei moteris atvyksta gimdyti su partneriu, jiems taip pat būtina pasidaryti koronaviruso testą“, – aiškino akušerė-ginekologė J.Žmuidzinaitė ir patvirtino, kad pavasarį buvusi situacija, kai vyrai nebuvo leidžiami kartu su gimdyti besiruošiančia moterimi, yra pasikeitusi.

Kas daroma, jei paaiškėja, kad besiruošianti gimdyti moteris serga koronavirusu?

„Nuo 37 nėštumo savaitės prašome moterų kuo daugiau būti namuose, kad neturėtų kontaktų, nedalyvautų įvairiose šeimos šventėse ir t. t., kad nebūtų užsikrėtimų. Tačiau, jei koronaviruso testo atsakymas yra teigiamas, juo serganti moteris pas mus gimdyti negali. Ji gimdyti gali tik specializuotoje ligoninėje.

Jei koronaviruso testo atsakymas yra teigiamas, juo serganti moteris gali gimdyti tik specializuotoje ligoninėje.

Be abejo, gali nutikti ir taip, kad moteris nespės sulaukti tyrimo rezultato. Na, šio proceso nesustabdysi, tad tokiu atveju viskas vyksta įprastai – mes privalome suteikti specializuotą pagalbą. Naudojame apsaugines veido kaukes, dezinfekuojame rankas, taip pat ir patalpas.

Jei moteriai pagimdžius vis dėlto paaiškėja, kad ji yra užsikrėtusi koronavirusu, žinome, ką toliau turime daryti: izoliuotis patys, izoliuoti kolegas, kurie dalyvavo, dezinfekuoti patalpas ir t. t. Bet su tokiais atvejais dar neteko susidurti“, – pasakojo akušerė-ginekologė J.Žmuidzinaitė.

Daugiau apie gimdymo tvarką karantino laikotarpiu ir gydytojos patarimus moterims – žemiau esančiame laidos „Gydytojas pataria“ vaizdo įraše.

VIDEO: „Gydytojas pataria“: akušerė-ginekologė – apie gimdymo tvarką karantino laikotarpiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito