„Affidea“ įmonių grupės medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytoja Kristina Lebedevaitė pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad žiemos švenčių laikotarpiu pacientai dažnai skundžiasi raugėjimu, pilvo pūtimu, įvairių pilvo sričių skausmais, raižymu, vidurių užkietėjimu ar viduriavimu, vėmimu, „nevirškinimo“ jausmu. Taip nutinka todėl, kad dideli kiekiai įvairaus maisto perpildo skrandį, o tai silpnina jo motoriką ir mažina išskiriamų virškinimo fermentų kiekį.
Kodėl nesveika maišyti produktų
„Maišant įvairius maisto produktus, visa virškinimo sistema patiria iššūkį, nes būna sunku suskaidyti visas suvalgytas maisto medžiagas. Tokiu atveju dažnai viduriuojama. Mat tokiu būdu organizmas stengiasi pašalinti visas žarnyne susikaupusias toksines medžiagas“, – aiškina šeimos gydytoja.
Anot K.Lebedevaitės, visi minėti nemalonūs simptomai dažniausiai praeina per keletą valandų ar dienų. Visgi, jeigu virškinimo sutrikimai tęsiasi ilgiau, tai gali byloti apie rimtas sveikatos problemas.
„Jeigu suvalgomi dideli kiekiai riebaus maisto, padidėja tulžies gamyba ir išskyrimas iš tulžies pūslės. Esant akmenims tulžies pūslėje, dėl intensyvaus jos tuštinimo, pūslėje esantys akmenys gali pajudėti, sukelti tulžies pūslės, tulžies latakų uždegimus, latakų užsikimšimus, dėl to sutrinka tulžies ar kasos sulčių nutekėjimas į žarnyną – jos kaupiasi ir sukelia uždegimą. Užsikimšus kasos latakui, pradeda vystytis kasos audinio uždegimas, kuris gali greitai išplisti visoje pilvo ertmėje. Taip pat gali ištikti tulžies pūslės akmenligės priepuolis bei kiti panašaus pobūdžio sutrikimai“, – galimas sveikatos problemas vardija medikė.
Ji paaiškina, kad dideli maisto kiekiai taip pat gali sukelti skandžio uždegimą, dar vadinamą gastritu, o besaikis gazuotų gėrimų vartojimas ar reguliarios mitybos režimo nesilaikymas gali virsti dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opomis, kurios gali komplikuotis kraujavimu iš virškinamojo trakto.
Alkoholis nepadeda virškinti
K.Lebedevaitė priduria, kad, jei šalia įvairaus maisto gausiai vartojamas alkoholis, skrandžio gleivinėje gali atsirasti pažeidimų, išsivystyti kepenų toksinis pažeidimas ar pankreatitas – itin grėsminga būklė, reikalaujanti intensyvaus stebėjimo bei skubaus gydymo dėl galimų sunkių komplikacijų.
Pajutus nemalonius persivalgymo simptomus, dažnas žmogus griebiasi virškinimo sutrikimų padedančių atsikratyti medikamentų, tačiau K.Lebedevaitė įspėja – būtina parinkti tinkamus, specifiniams negalavimams malšinti skirtus preparatus.
„Kasos fermentai padeda suvirškinti suvalgytą maistą, tačiau pajutus aptartus simptomus ir norint greitai juos įveikti, reikėtų pasitarti su vaistininku ar gydytoju. Jeigu virškinimo sistemos sutrikimo simptomai itin stiprūs ir neraminantys – būtina nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl apžiūros ir papildomo ištyrimo, kad laiku būtų nustatytos grėsmingos būklės ir pradėtas specializuotas jų gydymas“, – sako medikė.
K.Lebedevaitė pabrėžia, kad šventiniu laikotarpiu nereikia stengtis paragauti viso ant stalo patiekto maisto. Anot jos, svarbu neprarasti saiko ir valgyti įprastu ritmu bei dažniu, kaip tai daroma kasdien. Rekomenduojama valgyti kas 3–4 valandas, tris kartus per dieną, o tarp pagrindinių patiekalų – šiek tiek užkąsti. Taip pat patariama stengtis nevartoti alkoholio bei neprisivalgyti prieš miegą.