Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 22

Ar žinojote, kiek laiko organizme užsibūna maistas? Gydytoja perspėjo, kokių klaidų nedaryti

Dėl kokių nusiskundimų pacientai dažniausiai kreipiasi į gydytojus gastroenterologus ir kada jau reikėtų susirūpinti, nuotolinėje Santaros klinikų transliacijoje pasakojo Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja gastroenterologė dr. Laura Mašalaitė.
Apsinuodijimas
Apsinuodijimas / 123RF.com nuotr.

Kaip vyksta virškinimas

Pasak gydytojos, virškinimo sistema yra sudėtinga sistema, kurią sudaro virškinimo traktas ir svarbios liaukos – seilių liaukos, kasa ir kepenys, taip pat ryklė, stemplė ir skrandis, plonasis ir storasis žarnynai.

Pirminė virškinimo sistemos funkcija – tiekti maisto medžiagas ir energiją organizmui, t. y. suvirškinti ir pasisavinti tai, kas reikalinga, ir pašalinti, kas nereikalinga – nepasisavinama, nesuvirškinama ir nerezorbuojama. Maistinės medžiagos, kurias gauname su maistu, yra sudėtinės ir kompleksinės, todėl negali būti pasisavintos tokia forma, kokia patenka į organizmą. Dėl virškinimo sulčių ir fermentų jos susmulkinamos iki paprastų molekulių, kurios jau gali būti rezorbuojamos per gleivinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas