Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gydytojai: štai 5 dalykai, kuriuos turėtumėte nustoti daryti sulaukę 50-ies

Sutikite, kad „nuodėmės“, kurias darydavome dvidešimties, įkopus į penktąją dešimtį savijautai ir sveikatai atsiliepia kur kas labiau nei norėtume. Prasta mityba, neišsimiegojimas ar vakarėlis iki ryto gali atimti jėgas visa savaitei ar net ilgiau!
Brandi moteris
Brandi moteris / Shutterstock nuotr.

„Jei norite sveikai gyventi iki senatvės, sulaukę 50-ies, turite tinkamai maitintis, reguliariai mankštintis ir ieškoti būdų, kaip valdyti stresą“, – sako gydytojas Michaelas Greenas, rašoma bestlifeonline.com. Tad ko vengti ir kam teikti pirmenybę?

Pernelyg daug dirbate

„Šiandien daugelis penkiasdešimtmečių vis dar dirba, dažnai visą darbo dieną ir net viršvalandžius“, – sako M.Greenas. Mažai tikėtina, kad dauguma žmonių nustos dirbti sulaukę 50-ies (juk pensinis amžius vis tolsta), tačiau viršvalandžių mažinimas turėtų tapti jūsų prioritetu.

Jei dėl darbo reikalavimų jaučiatės susierzinę, M. Greenas pataria: „Nepamirškite, kaip svarbu ilsėtis, išsipasakoti, palaikyti ryšius su artimaisiais ir nepervargti“. Tokie dalykai kaip pertraukėlė meditacijai, pasivaikščiojimas ar kvėpavimo pratimai gali padėti sumažinti streso lygį.

Ignoruojate blogus įpročius

Visi darome dalykus, kurie, kaip žinome, tikriausiai nėra patys geriausi mūsų sveikatai. Dar dažniau norime apie tai negalvoti. Tačiau M.Greenas sako, kad turime ištraukti galvas iš smėlio, ypač sulaukę penkiasdešimties. „Norėčiau, kad mano pacientai ir penkiasdešimtmečiai pažvelgtų į savo įpročius“, – sakė jis „Best Life“.

M.Greenas siūlo atlikti savo įpročių – tiek sveikų, tiek nelabai sveikų – „auditą“, kadangi penkiasdešimtmetis – puikus metas sąžiningai sau atsakyti, kaip gerai rūpinamės savo kūnu.

Užsiimate savigyda

Kai tiek daug informacijos lengvai prieinama internete, kyla pagunda paimti sveikatą į savo rankas. Internete galime paklausti, kas mums negerai, kokius papildus turėtume vartoti ir kokius alternatyvius gydymo būdus išbandyti, tačiau Kevinas Huffmanas, sertifikuotas bariatrijos gydytojas ir „Ambari Nutrition“ įkūrėjas, sako, kad tai nėra gera idėja.

Jis norėtų, jog visi nustotų tai daryti, o ypač vyresni nei 50 metų žmonės, kurie „ieško simptomų ir nusprendžia gydytis patys, pasitelkdami papildus, dietas ir kitus produktus“.

„Prieš pradėdami vartoti bet kokį papildą ir (arba) norėdami išbandyti alternatyvius vaistus, visada pirmiausia pasitarkite su gydytoju“, – „Best Life“ sakė K.Huffmanas. – Kai kurie iš šių produktų gali susilpninti jau vartojamus vaistus ir padidinti jūsų esamos (-ų) ligos (-ų) sunkumą. Jie taip pat gali sukelti šalutinius poveikius, kai yra vartojami kartu su jūsų dabartiniais vaistais.“

Nesate atviri su savo gydytoju

Sakoma, kad sąžiningumas yra geriausia politika. Jei nuspręsite išbandyti naują papildą, sveikatingumo produktą ar alternatyvią sveikatos terapiją, K.Huffmanas ragina neslėpti to nuo savo gydytojo. „Būkite atviri kuo anksčiau, kad jie galėtų apsaugoti jus nuo tolesnės žalos ar patarti, kas jums geriausia“, – sako jis.

O kaip su tais atvejais, kai gydytojas jums konkrečiai nurodo ko nors nedaryti ar nevartoti, o jūs vis tiek tai darote? „Nemeluokite gydytojui, jei elgėtės priešingai“, – perspėja specialistas, pakartodamas, kad jei nebūsite sąžiningi su gydytoju, jis negalės jums padėti.

Ignoruojate profilaktinius sveikatos patikrinimus ar ligų prevencijų programas

Labai svarbu laikytis jūsų amžiaus grupei rekomenduojamų vėžio patikros procedūrų, sako gydytoja Alexandra Albanese ir prideda, kad viena patikra ypač svarbi dar prieš sulaukiant 50 metų.

„Svarbiausias dalykas, kurį norėčiau, kad pacientai nustotų daryti sulaukę penkiasdešimties, – tai vengimas tikrintis dėl storosios žarnos vėžio. Storosios žarnos vėžį pastebime vis jaunesniame amžiuje, o naujose rekomendacijose tikrintis patariama dar anksčiau“, – sako A.Albanese. – Dabar yra keletas storosios žarnos vėžio patikros galimybių, įskaitant išmatų tyrimus, kuriuos galima lengvai atlikti namuose. To nereikia bijoti ir tai gali išgelbėti jūsų gyvybę!"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas