Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 09

Gydytojas – apie vyrų onkologines ligas: „Sėklidė – rankinio kamuolio dydžio. Anksčiau nesikreipė, nes bijojo“

„Turiu pacientą, buvusį sportininką. Savo laiku jau įveikusį daug daugiau nei įmanoma kilometrų, tačiau tuomet jis juos įveikinėjo kaip sportininkas. Šiandien – žmogus su nutukimu, širdies ligomis ir galiausiai – onkologine liga. Mes kalbame apie tai, kad aš, kaip gydytoja, gydysiu jo onkologinę ligą, kuri, tiesa, taip pat nustatyta pavėluota, nes mano pacientas ilgokai vengė eiti pas gydytojus, nesureikšmino pakitimų. Tačiau prie gydymo labai svarbu ir tai, kaip jis gyvena kiekvieną dieną, kiekvieną minutę“, – sako Kauno klinikų gydytoja onkologė chemoterapeutė Dainora Mačiulienė.
Vizitas pas gydytoją
Vizitas pas gydytoją / 123RF.com nuotr.

„Mano praktikoje buvo, kad atvažiuoja 25–30 metų vyrai su sėklidžių vėžiais, kai sėklidė – jau rankinio kamuolio dydžio. Anksčiau nesikreipė, bijojo“, – teigia Kauno klinikų Urologijos klinikos Onkourologijos sektoriaus vadovas, gydytojas urologas doc. Stasys Auškalnis.

Medikai sako, kad itin svarbi ankstyva onkologinių ligų diagnostika, tačiau, nors ir yra prevencinės programos, vyrai vis tik jomis naudotis dar vengia. Galiausiai, kai liga jau nustatoma – pavėluota ar laiku – visiems tenka eiti gijimo keliu.

Dažniausia vyrų onkologinė liga – prostatos vėžys

S.Auškalnis sako, kad dažniausia onkologinė vyrų liga Lietuvoje yra prostatos vėžys – kasmet registruojama maždaug nuo 2,5 iki 3 tūkst. naujų atvejų.

„Mes Europoje, deja, esame tarp lyderių blogąja prasme. Bet manau, kad viena iš priežasčių – gana aktyviai tiriame žmones pagal prevencines programas ir taip nustatome daug atvejų“, – kalbėjo medikas.

Kalbant apie vyrų ir moterų onkologines ligas, skirtumų yra – visų pirma, dėl skirtingo požiūrio į pačią ligą. Dalis vyrų, pastebėję sveikatos sutrikimus, į juos kartais numoja ranka: neva praeis, o į medikus kreipiasi tada, kai liga jau sparčiai pažengusi.

Pasak mediko, vyrai į medikus laiku nesikreipia dėl skirtingų priežasčių – tarkime, baimės ar laiko stokos.

Beje, įdomi statistika: gyvenimo trukmė ilgesnė tų vyrų, kurie gyvena šeimose. Todėl drąsiai galima daryti prielaidą – į prevencinę programą juos įkalbina ateiti žmonos ar gyvenimo draugės.

Vyrai dažnai būna nekalbūs – tai irgi toks šiaurietiškas lietuvio bruožas. Negali sakyti, kad Vingių Jonai, bet tokio geno mes turime.

„Tokia mūsų tradicija, kad vyru kažkas turi rūpintis. Jeigu šeimoje daug dukterų, žmona, santykiai geri – atėję vyrai ir sako, kad žmona atsiuntė.

Vyrai dažnai būna nekalbūs – tai irgi toks šiaurietiškas lietuvio bruožas. Negali sakyti, kad Vingių Jonai, bet tokio geno mes turime, – šypteli S.Auškalnis, pridurdamas, kad Lietuvoje veikianti prostatos vėžio prevencijos programa yra unikali, kurios neturi kitos šalys. – Mūsų mokslininkai, mūsų gydytojai savo rezultatus pristatinėja Europoje ir kitoms šalims mūsų prevencinė programa pateikiama kaip pavyzdys.“

Visi žino, kad jei tėvas ar brolis sirgo prostatos vėžiu – kitiems šeimos vyrams yra padidinta rizika susirgti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas