Gydytojas endokrinologas Andrej Levinger atskleidė paslaptį, kas gali išspręsti visas po Kūčių vakarienės kylančias problemas bei stiprinti sveikatą, imunitetą, apsaugoti nuo virusų ir įvairiausių ligų.
Mačia padės išvengti persivalgymo
Persivalgymas, pilvo pūtimas, pykinimas, sustojęs skrandis – itin dažnas šventinio maratono palydovas. Juk neparagauti visų 12 patiekalų per Kūčių vakarienę ar įdarytos žąsies per Kalėdas – tolygu kone įžeidimui artimiesiems.
Tačiau persivalgymas – rimtas iššūkis virškinimo sistemai ir gali baigtis itin liūdnai: sukelti skrandžio, kasos ar kepenų uždegimą. Jau nekalbant apie erzinančią „smulkmeną“ – papildomus kelis kilogramus ant kūno.
Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovas, gydytojas endokrinologas Andrej Levinger rekomenduoja mačią gerti kaip prevencinę priemonę nuo persivalgymo ir iš to kylančių pasekmių. Mačios nauda pagrįsta moksliniais tyrimais.
Kadangi mačia turi daug ląstelienos, flavonoidų, antioksidantų, vitaminų, ji skatina virškinimą, gerina medžiagų apykaitą, greitina kalorijų deginimą.
Nebūtina griebtis vaistų, yra natūralių būdų padėti sau
Po švenčių vaistines užplūsta minios žmonių, ieškančių greitosios pagalbos priemonių – virškinimo fermentų, vaistų nuo pilvo raižymo ar kitokių medikamentų.
„Visų pirma patarčiau per šventes nepersivalgyti iki soties, o vaišintis ir ragauti. Mėgautis maistu. Juk sotumas pajaučiamas po kokių 20 minučių, – primena gydytojas endokrinologas.
– Jei vis tik atsispirti pagundai išragauti visų įmanomų kulinarijos šedevrų nuo stalo nepavyksta, pasirūpinkite iš anksto natūralia, itin sveika ir kokybiška mačia arbata.
Šią arbatą patarčiau kiekvienai šeimai ne tik turėti ant Kalėdų stalo, bet ir išgerti prieš valgį. Mačia arbata greitina metabolizmą ir kalorijų deginimą. Tad ji yra visiškai natūralus ir sveikas būdas sau padėti.“
Štai kokia tūkstančius metų saugota samurajų paslaptis. Štai kodėl jie šią arbatą gerdavo kasdien.
Mačia suteikia energijos ir gyvybingumo
Šaltuoju metų laiku gydytojas itin rekomenduoja mačią (matcha) arbatą gerti kasdien.
„Tai tikras energijos užtaisas ir gyvybingumo eliksyras. Mačia stiprina imuninę sistemą, suteikia žvalumo, gerina nuotaiką, saugo nuo ligų, siaučiančių virusų ir netgi nuo depresijos. Tą patvirtina ir moksliniai tyrimai. Kadangi žiemą saulės itin trūksta Lietuvoje, kiekvieną rytą reikėtų pradėti geriant šią arbatą. Ir nuotaika bus puiki, ir sveikata stipri“, – įsitikinęs gydytojas A. Levinger.
Mačia padės lengviau numesti per šventes priaugusį svorį. O jei pasiryžote nuo Naujųjų metų pradėti sportuoti, kad susigražintum dailias kūno linijas, tai šią misiją vykdyti su mačia arbata bus daug paprasčiau.
Remiantis naujausiais moksliniais tyrimais, mačios gerųjų savybių sąrašas neišsenkantis: ji padeda išvengti net tokių ligų, kaip cukrinis diabetas ir vėžys.
Saugokitės kenksmingų priemaišų
Gydytojas A. Levinger pataria atidžiai rinktis mačią, nes kuo ji pigesnė – tuo gali būti ir prastesnės kokybės. Tokia arbata turės daug mažiau naudingų savybių ir gali turėti kenksmingų priemaišų, pavyzdžiui, arseno.
„Svarbu atkreipti dėmesį, kad mačia būtų aukštos kokybės sertifikuota arbata. Neskubėkite jos pirkti masinėse prekybos vietose, nes nesate tikri dėl jos kokybės, kuri yra itin svarbi. Kuo mačia kokybiškesnė – tuo efektyviau ji veikia“, – teigia gydytojas.
„Kuo mačia pigesnė – tuo ji turi ir mažiau naudingų savybių, mažiau vitaminų, mineralų. Be to, ją galite atskirti ir dėl kartesnio skonio ir ne tokios žalios spalvos“, – pasakoja skirtumus, kaip atpažinti kokybišką mačią, pirmosios Lietuvoje specializuotos elektroninės mačiai ir jos reikmenims skirtos parduotuvės samuraistea projekto vadovė Ela Žalkauskaitė.
Japonijoje mačią pradėjo gerti vienuolynuose, iš ten išplito tarp samurajų.
„Ši istorija ir įkvėpė mūsų kompanijos pavadinimą. Kiekvienas samurajus pradėdavo kovą ar meditaciją mačios ceremonija. Paradoksalu, tačiau mačia ir suteikia energijos, ir ramina protą“, – šypsosi E. Žalkauskaitė.
Aukščiausios premium kokybės sertifikuota mačia į Lietuvą atkeliauja iš istorinio Kyoto Uji regiono, kur ji ir auginama, ir paruošiama tradiciniais metodais. Tai tas pats, kaip šampanas iš Šampanės regiono.