Kaip teigia gydytojas dietologas aif.ru, net jeigu norite sulieknėti, skaičiuojate kiekvieną kilokaloriją, negalima atsisakyti pusryčių. Jeigu ryte nepavalgysite, vėliau jus kamuos alkio priepuoliai dieną ir vakare, kurių metu suvalgysite gerokai daugiau, nei laikytumėtės režimo. Visa tai atsiliepia ir jūsų figūrai.
Tikinama, kad tinkamai parinkti pusryčiai ir režimo laikymasis (t. y. valgymas tam tikru metu kas kelias valandas) gali padėti numesti iki 5 kg per mėnesį.
Kas turėtų būti ant pusryčių stalo?
Sveikuose pusryčiuose turi būti sudėtinių angliavandenių, gerųjų riebalų ir baltymų. Šios sudėtinės patiekalo dalys užtikrins, kad gausite pakankamai kilokalorijų, vitaminų, energijos ir ilgai trunkantį sotumo jausmą.
Tiesa, tai nereiškia, kad turite valgyti be saiko ryte ir kad suvalgytas maistas nevirs papildomu svoriu. Būkite atidūs ir nepersivalgykite.
Jeigu sunkiai atsispiriate saldumynams, skanaukite juos ryte, kadangi tokiu metu suvalgytas skanėstas iki 150 kcal nepadarys didelės žalos (bent jau ne tokios didelės, kaip kad valgomas vakare). Dar geriau, jeigu desertui renkatės sveikas alternatyvas: džiovintus ar šviežius vaisius ir pan.
Košės privalumai ir trūkumai
Košė – lengviausiai paruošiamas ir sveikas pasirinkimas kiekvieną rytą. Tačiau reikia rinktis atidžiai, kadangi tinka ne bet kokios kruopos. Puikus pasirinkimas yra grikiai, bolivinės balandos, avižos ir panašios, kadangi jose gausu naudingų mikroelementų. Košes gardinkite daržovėmis, sėklomis, riešutais ir kitais sveikais priedais.
Tiesa, košė košei nelygu, todėl jeigu manote darantys paslaugą savo organizmui besirinkdami įvairius dribsnius, išverdančius per 10 minučių, greitai paruošiamas užpilamas košes, meskite šią mintį iš galvos ir raciono. Tokios košės dažnai gausios cukraus ar druskos, be to, greitai sukelia alkio jausmą, yra menkavertės maistiniu požiūriu, sukelia daugelio ligų riziką.
Dar vienas dažnas pasirinkimas, kuris klaidingai laikomas sveiku – tai dribsniai su priedais (džiovintais vaisiais, riešutais) užpilami pienu. Tokiuose pusryčiuose yra rafinuoto cukraus, saldiklių ir kitų priedų, kurie nėra nei naudingi, nei sveiki.
Sumuštiniai
Jie nebūtinai turi būti pagaminti iš baltos duonos ir dešros. Paieškokite sveikesnių, įdomesnių variantų, kuriuos lengva pagaminti. Geriausia rinktis ekologišką, viso grūdo duoną ir sumuštinį ruošti pasitelkiant tokius priedus kaip riešutų sviestą, avokadą, pomidorų, pupelių užtepą, o ant viršaus uždėti šviežių arba troškintų (keptų) daržovių, įvairių žalumynų. Tiks ir liesa vištiena ar kalakutiena, lašiša, naminis varškės sūris.
Svarbiausia – nepersivalgyti ir paieškoti sveiko bei sotaus pusryčių varianto, kuris įtiktų jūsų skoniui.