Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieškant skubios pagalbos – blaškymasis tarp ligoninės ir poliklinikos

Nuo šių metų pradžios Vilniaus miesto klinikinė ligoninė turi mažiau sutarčių su poliklinikomis dėl šeimos gydytojo paslaugų teikimo įstaigų nedarbo metu.
Liga
Liga / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tai Vilniuje gyvenanti Raimonda sužinojo sekmadienį, kai prastai pasijutusi nuskubėjo į Antakalnį.

„Pakilo temperatūra, pykino. Greitosios pagalbos kviesti nenorėjau, tačiau pirmadienis atrodė labai toli. Tyrimams nuvykau į Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Priėmimo skubiosios pagalbos skyrių, tačiau ten man buvo paaiškinta, kad nuo šiol šeimos gydytojo paslaugos Antakalnio poliklinikos pacientams teikiamos Centro poliklinikoje“, – įspūdžiais dalijosi mergina. 

Centro poliklinikoje Raimondą apžiūrėjo šeimos gydytojas. Jai buvo atlikti kraujo ir šlapimo tyrimai, po kurių pacientė gavo receptą vaistams ir nedarbingumo lapelį.

„Poliklinikoje sugaišau maždaug porą valandų, nes pacientų labai daug, o budintys gydytojai – tik du. Vienoje eilėje koridoriuje apžiūros laukė ir suaugusieji, ir vaikai“, – pasakojo Raimonda.

Padidino paslaugų kainą

Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja valdymui Ingrida Savickienė patvirtino, kad nuo šių metų sausio 1 dienos šeimos gydytojo paslaugos gydymo įstaigos nedarbo metu Antakalnio poliklinikos pacientams teikiamos Centro poliklinikoje.

Poliklinikoje sugaišau maždaug pora valandų, nes pacientų labai daug, o budintys gydytojai – tik du. Vienoje eilėje koridoriuje apžiūros laukė ir suaugusieji, ir vaikai.

„Sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į Vilniaus miesto klinikinės ligoninės, kuri teikė pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas 2012 metais, ribotas galimybes vienu metu priimti daug ambulatorinių pacientų stacionaro priėmimo skyriuje. Dėl to ligoninė pasiūlė pratęsti sutartį už gerokai didesnę paslaugų kainą. Tačiau paslaugų teikimui papildomas finansavimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto neskiriamas. Efektyvus ir taupus PSDF lėšų naudojimas tapo viena iš priežasčių pakeisti paslaugų teikėją“, – aiškino Ingrida Savickienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Centro poliklinikoje pradėjo veikti Budinčiojo gydytojo tarnyba, asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikianti kiaurus metus – visą parą: „Tai, kad pasirinkta įstaiga specializuojasi ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikime, vertiname kaip didžiulį privalumą. Be to, iš turimų informacinių sistemų šiuo metu gauname išsamią informaciją apie pacientus, kurie kreipėsi, apie vizito priežastis, atliktus tyrimus ir paskirtą gydymą.“  

Įstaigai našta, sistemai – laimėjimas

Visas pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigas, net ir privačias, įstatymai įpareigoja užtikrinti  šeimos gydytojų paslaugų teikimą poliklinikos pacientams ir poliklinikos nedarbo metu – naktį, švenčių ir poilsio dienomis.

„Ši nuostata galioja jau septintus metus. Iš pradžių bandyta paslaugą užtikrinti prie stacionarų Mykolo Marcinkevičiaus ligoninėje ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Tačiau krūviai pasirodė per dideli: pirmiausia funkcijos atsisakė M.Marcinkevičiaus ligoninė, o nuo šių metų padidindama paslaugų kainas klientų skaičių sumažino ir Klinikinė ligoninė“, – pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rimanta Rožanskaitė.

Centro poliklinika, pasak jos, Budinčiojo gydytojo tarnybą įsteigė labiau iš geros valios nei dėl finansinės naudos.

„Centro poliklinika nelabai laiminga, nes tenka didinti pajėgas: reikia sudaryti brigadas, budėjimo metu turi dirbti keli gydytojai, rentgenas, laboratorija. Poliklinikai tai – našta, bet esame dėkingi, kad ji sutiko ją prisiimti – sistema dėl to laimi“, – kalbėjo R.Rožanskaitė. 

Centro poliklinika yra didžiausia Vilniaus mieste ir aptarnauja daugiausia gyventojų – beveik 140 tūkst. Pasirašius sutartis dėl paslaugų teikimo poliklinikų nedarbo metu, pacientų skaičius išaugo iki 400 tūkst.

Sunku prisivilioti gydytojų

Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras neneigė, kad pastarosios savaitės ypač sudėtingos.

„Vienas gydytojas susilaužė ranką, kitas susirgo, todėl skubiai reikėjo ieškoti pamainos. Ją sunku rasti, nes šeimos gydytojai nenori dirbti savaitgaliais ir naktimis, nors tai finansiškai apsimokėtų. Tenka ieškoti naujų darbuotojų“, – aiškino K.Štaras.

Centro poliklinika nelabai laiminga, nes tenka didinti pajėgas: reikia sudaryti brigadas, budėjimo metu turi dirbti keli gydytojai, rentgenas, laboratorija. 

Jis prisipažino nesitikėjęs, kad pacientų srautas bus toks didelis. „Iš pradžių budėdavo du gydytojai, bet matome, kad reikia trečio, o gal net ir ketvirto, nes norime atskirti vaikų ir suaugusiųjų srautus“, – kalbėjo įstaigos direktorius.

Iki vasario 15 dienos bus stebima, kaip Budinčiojo gydytojo tarnybai sekasi susidoroti su darbu, ir ar jis neneša nuostolių.

„Tada spręsime, ką daryti. Reikia skaičiuoti: dabar siaučia įvairūs virusai, todėl pacientų daug, tačiau kitais sezonais srautas galbūt sumažės ir bendras balansas bus neblogas. Jei ne, teks ir mums didinti paslaugos tarifą – kitos išeities nematyti“, – svarstė K.Štaras.

Budinčiojo gydytojo tarnyba teikia paslaugas, pasibaigus poliklinikos darbo laikui iki darbo pradžios, o taip pat visą parą poilsio ir švenčių dienomis.

Apžiūrėjęs pacientą ir įvertinęs jo sveikatos būklę, bendrosios praktikos gydytojas gali išrašyti vaistus ir nedarbingumo pažymėjimą, atlikti laboratorinius tyrimus, kardiogramą, suleisti vaistų, atlikti imunizaciją nuo pasiutligės, jei reikia, iškviesti greitąją pagalbą.

Išrašai apie suteiktas paslaugas persiunčiami pacientą gydančiam gydytojui.

Centro poliklinikos ir su ja sutartį dėl paslaugų teikimo visą parą sudariusių įstaigų pacientams paslaugos suteikiamos nemokamai. Visiems kitiems pacientams ir asmenims, neturintiems sveikatos draudimo – paslaugos mokamos.

Sutartis su Centro poliklinika 2013 m. sudarė Jeruzalės klinika, Šeškinės poliklinika, Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras, Šnipiškių medicinos centras, Vilniaus rajono centrinė poliklinika, Žvėryno klinika, Saulėtekio klinika, Pavilnio klinika, Naujininkų poliklinika, „GK klinika”, Naujosios Vilnios poliklinika, Antakalnio poliklinika, „MediCA klinika“, Lazdynų poliklinika. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas