Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

19 tūkst. eurų operacijai renkanti Rita: „Visą gyvenimą būsiu dėkinga kiekvienam, kuris prisideda taip, kaip gali“

Sveika ir graži šypsena – daugelio žmonių svajonė. Viena iš tokių žmonių – Rita Merkelienė, kuriai apsilankymai pas gydytojus ortodontus įprasti nuo vaikystės iki pat šiandien.
Rita Merkelienė
Rita Merkelienė / Asmeninė nuotr./ 15min koliažas

Pusiau juokais, pusiau rimtai, ji sako, kad ortodonto kabinete užaugo. Nuolatiniai vizitai pas gydytojus sveikus dantis turinčiai mergaitei buvo reikalingi dėl neteisingos nuolatinių dantų padėties kylančių rimtų sveikatos problemų grėsmės.

Artimiausiu metu Ritos laukia ne tik daugybė procedūrų, sudėtinga operacija, bet ir iššūkis – surinkti tūkstančius eurų, kurių reikia sumokėti už medicinines paslaugas.

Dalindamasi savo istorija, moteris nori padrąsinti kitus žmonės, turinčius veido defektus ir dėl to kenčiančius, ryžtis ieškoti pagalbos.

Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė vaikystėje (kairėje) ir dabar
Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė vaikystėje (kairėje) ir dabar

Plokštelės, neįperkami breketai ir žinia: „Padėti gali tik vienas gydytojas“

Žiūrint į Ritos vaikystės nuotraukas, matyti graži besišypsanti mergaitė. Plati šypsena neslepia netaisyklingo sąkandžio. Tuomet tokios vaikų šypsenos buvo gana įprastas vaizdas. Vis dėlto Ritos šeima suprato, jog dėl neįprastai išdygusių nuolatinių dantų reikėtų pasikonsultuoti ir kreipėsi į gydytojus.

„Problema prasidėjo dar visai vaikystėje, išdygus nuolatiniams dantims. Atsimenu, kad abi iltys išdygo aukštai virš kitų dantų, nes viršutinis žandikaulis buvo per siauras. Dėl to aštuonerius metus važinėjome į Kauną pas ortodontę. Visus šiuos metus naktimis nešiojau plokšteles. Po ilgų pastangų situacija buvo gana pasitaisiusi, bet gydytoja informavo, kad tolesnis žingsnis bus gydymas breketais. Tuo metu mano šeimai tai buvo per didelė suma, ir, kadangi rezultatai kuriuos pasiekėme su plokštelėmis, mus tenkino, taip ir pasiliko“, – prisiminė Rita.

Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė vaikystėje
Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė vaikystėje

Ji pasakojo, kad tam, jog dantys tilptų į vieną eilę, buvo išrautas vienas absoliučiai sveikas dantis, kas tuomet buvo plačiai paplitusi gydymo praktika tokiose situacijose, kaip Ritos. Deja, metams bėgant dėl to kilo dar daugiau problemų.

„Mano dantys niekada neturėjo vienos sukandimo vietos, t.y. sąkandis yra nepastovus, todėl maistą smulkina nekokybiškai. Tai privedė prie virškinimo sunkumų, be to, patys dantys dėvisi greičiau nei įprasta. Metams bėgant išrauto danties tarpelis vis mažėjo ir galiausiai pastebėjau, kad sąkandis pasidarė kryžminis, situacija smarkiai pablogėjo. Nusprendžiau kreiptis į ortodontą ir pagaliau užsidėti tuos breketus. Bet ortodontė, pamačiusi mano dantų rentgeno nuotraukas, pasakė, kad ji nieko negali padaryti ir Lietuvoje man gali padėti tik vienas žmogus – veido ir žandikaulio chirurgas“, – prisiminė Rita.

Praėjus lengvai šoko būsenai, moteris užsirašė konsultacijai pas šį gydytoją. Po apžiūros buvo sudarytas gydymo planas ir beliko apsispręsti – rinktis didelės apimties ir neįtikėtinai brangią ortognatinę operaciją, ar palikti viską kaip yra, ir užmiršti.

Deja, „užmiršti“ nebuvo idealiausias variantas, nes jau tuomet moteris sakė jautusi, kad situacija blogėja.

„Šalia kreivo sąkandžio, dėl nesimetriškų abiejų žandikaulių kaulų turiu problemą su sąnariais. Vienas sąnarys išsikabina, o kitas dėl to smarkiai trinasi ir traumuojasi“, – kalbėjo Rita.

Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė
Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė

Apsispręsti dėl operacijos jai užtruko daugiau nei pusantrų metų.

„Galvojau tol, kol vieną vasaros dieną prasidėjo smarkūs skausmai žandikaulio sąnario srityje. Kreipiausi pagalbos, man buvo rekomenduota sąnarinė kapa. Ruošiantis jai, reikėjo detaliau ištirti sąnarius, tuomet gydytojas pastebėjo, kad vienas sąnarys po truputį vis mažėja, o tai reiškė, kad turime tai sustabdyti. Man paskyrė sąnario artroskopiją, kurią sėkmingai atliko 2023 m. kovo mėnesį ir iš karto po jos, pradėjau nešioti sąnarinę kapą“, – apie šiemet prasidėjusias operacijas pasakojo moteris.

Ji neslėpė, kad ši operacija paskatino ryžtis ir tolimesniam gydymui: „Nusprendžiau, kad, jei jau pradėjau tvarkyti visa tai, turiu eiti iki galo, t.y. iki norimo rezultato – sveikų žandikaulių, sąnarių ir sąkandžio. Noriu jaustis patogiai savo kūne ir vėliau nesigailėti, kad nieko dėl to nepadariau.“

Pas gydytoją – kas mėnesį

Minėtos operacijos buvo tik ilgo sveikinimo kelio pradžia. Šiuo metu Rita kas mėnesį 1-2 kartus lankosi pas gydytojus specialistus. Jai nustatyta skeletinė sąkandžio anomalija.

„Rugpjūtį netikėtai pajutau stiprų skausmą smilkiniuose: pasirodo, tai buvo dėl per didelės kramtomųjų raumenų įtampos. Gydytojas, kuris prižiūri ir rūpinasi kapos nešiojimo procesu, nusiuntė mane pas kineziterapeutą. Jis pamokė, kokius pratimus bei masažus atlikti ryte ir vakare, todėl dabar žinau, ką tiksliai daryti, kad išvengčiau skausmų“, – pasakojo pašnekovė.

Artimiausiuose jos planuose net keletas rimtų procedūrų.

„Man dar bus koreguojama sąnarinė kapa, ruošiuosi ortodontiniam gydymui, kuris truks 2-3 metus. Po to bus daroma ortognatinė abiejų žandikaulių operacija ir toliau vėl gydoma ortodontiškai, kol bus pasiektas reikiamas rezultatas. Gali reikėti įdėti implantą toje vietoje, kur kadaise buvo ištrauktas dantis, kas reikštų dar papildomų išlaidų bei dar daugiau laiko gydymui“, – teigė skeletinę sąkandžio anomaliją gydanti jauna moteris, pridūrusi, jog negydant situacija neabejotinai tik blogėtų, nes kaulas vienoje pusėje tiprsta, o tai reiškia, kad sąkandis dar labiau kreivėtų ir ilgainiui sveikatos problemų atsirastų vis daugiau.

Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė
Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė

Operacijos kaina – 13-15 tūkst. eurų

Kalbėdama apie savo patirtį, Rita neslepia nusivylimo, kad, nors teoriškai Lietuvoje yra galimybė pasirinkti gydytoją, kuriuo pasitikime, valstybinėse įstaigose, kur gydymas bent dalinai kompensuojamas, iš tiesų daugumą reikalingų procedūrų apmoka pats pacientas.

Jos atveju suma, kurios reikia, yra 19 000 eurų. Surinkti nedidelę dalį jos jau padėjo ne pelno siekianti organizacija „Veido fondas“, kurios tikslas – padėti pacientams, turintiems veido defektus ir dėl finansinių sunkumų negalintiems pasirinkti tinkamo gydymo.

Šiame fonde – daugybė žmonių, kurių istorijos panašios į Ritos.

„Aš labai tikiuosi, kad greitu metu situacija pasikeis ir valstybė kompensuos daugiau paslaugų, nes tokio gydymo reikia nemažai daliai Lietuvos žmonių“, – vylėsi Rita.

Apie Veido fondą ji sužinojo iš ją operuosiančio gydytojo chirurgo Mindaugo Stacevičiaus. Šis fondas, pasak Ritos, suteikia galimybę palengvinti finansinę gydymo naštą ir artimiesiems, draugams ar Lietuvoje registruotiems verslams finansiškai prisidėti prie planuojamos ortognatinės operacijos ir žandikaulių gydymo.

„Kadangi man reikalinga operacija kainuoja 13-15 tūkst. eurų, nusprendžiau atidaryti savo sąskaitą „Veido fonde“ ir paprašyti finansinės pagalbos. Tokia suma mūsų šeimai yra neįkandama. Auginame du nuostabius mažus berniukus, aš tik tik grįžau į darbo rinką po penkerių metų pertraukos, ir finansiškai vis dar nėra taip lengva, kad galėtume sukaupti tokią sumą per du metus, – pasakojo Rita. – Paklausinėjusi artimųjų, supratau, kad yra daugybė žmonių, kurie mielai prisidėtų bent nedidele suma ir jaustųsi nuostabiai, padarę gerą darbą, o man tai būtų milžiniška pagalba.

Todėl pavasarį, savo nuostabaus vyro paraginta, nutariau pagaliau išdrįsti ir paprašyti savo draugų bei giminaičių prisidėti skiriant 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio mano „Veido fondui“. Sunku žodžiais apsakyti, kokios emocijos sproginėjo mano viduje nuo palaikymo lavinos, kurios sulaukiau! Vos paskelbus apie savo situaciją, žmonės paaukojo beveik 2 tūkstančių eurų!

Mano artimiausiųjų ratas ėmė dalintis žinia su savo ratu ir ši banga nuvilnijo taip plačiai, kaip negalėjau įsivaizduoti. Ir tai yra suma be GPM dallies, nes ji fondą dar tik pasieks gerokai vėliau. Mano vidiniai įsitikinimai, kad liksiu viena tame, griuvo į šipulius.“

Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė
Asmeninė nuotr./Rita Merkelienė

Ji neslėpė nesitikėjusi tokio palaikymo. Jis ir džiugino, ir stebino.

„Pamenu: guliu palatoje po artoskopijos ir pamatau „Veido fondo“ žinutę, kad į mano fondą vis plūsta aukojamos sumos. Šitoks žmonių gerumas sujaudino mane iki širdies gelmių – verkiau kaip mažas vaikas. Visą gyvenimą būsiu dėkinga kiekvienam, kuris prisideda taip, kaip gali. Kiekviena, net ir trumpa paprasta palaikymo žinutė man labai brangi ir įkvepia nesustoti.

Moteris turi ir daugiau planų, kurie padėtų surinkti trūkstamą sumą. „Prieš Kalėdas pasiūlysiu žmonėms mainais į paramą savo piešinių, šiuo metu kaip tik tam ruošiuosi. „Veido fondas“ kasmet organizuoja kalėdinę mugę, taip padėdamas žmonėms, kuriems reikalingas brangus žandikaulių gydymas, surinkti reikiamą sumą. Šiemet joje dalyvausiu ir aš!“

Ritos istoriją gali rasti „Veido fondas“ interneto puslapyje, kur visi norintys gali ją paremti, būtent ten galima paremti jos kelionę sveikatos link.

Gąsdino ilgas ir sunkus gijimo procesas

Šiuo metu Rita ji jau apsisprendusi dėl operacijos, tačiau neslepia, kad sprendimas buvo sunkus. „Pirmas didžiausias iššūkis buvo pokyčio baimė. Operacijos apimtis didelė, gijimo procesas kupinas iššūkių (4 mėnesius negalima kramtyti ir pan.). Be to, pavojaus gyvybei nėra, jeigu nieko nedarysiu… Kaip jau minėjau, dėl to abejonės kamavo daugiau nei pusantrų metų. Bet aš mečiau sau iššūkį būti laiminga. Todėl apsisprendžiau“, – sakė moteris.

Ką patartų žmonėms, kurie patyrė panašių sveikatos problemų? Rita sako, kad svarbiausia neužsidaryti ir ieškoti pagalbos ir sprendimų.

„Per šiuos metus tiek daug visko sužinojau apie žmogaus sveikatą, ko niekad nebūčiau sužinojusi, jei būčiau nusprendusi palikti viską taip, kaip yra. Norisi švelniai paraginti: jeigu dėl kažkokių priežasčių kamuojamės – paklauskime savęs, ką galime dėl to padaryti? Išdrįskime įvardyti problemą visų pirma sau, tada ir artimam žmogui, jeigu reikia – ir gydytojui. Bendrystė gali viską. Drąsiau pasitikėkime vieni kitais, tai yra žymiai paprasčiau, nei mums atrodo, – likimo draugus drąsino pašnekovė.

Ją pačią stipriai įkvepia ir noras būti pavyzdžiu savo šeimai, kad dėl savo svajonių verta pasistengti. Tai – viena iš priežasčių, kodėl savo istorija nusprendė pasidalinti viešai ir pasakoja apie sveikatos problemą bei laukiančias procedūras portalo 15min skaitytojams.

„Kadangi jau abu berniukai pradėjo lankyti ugdymo įstaigas, aš paskutiniaisiais metais gyvenu drąsa. Kalbu apie drąsą imtis veiksmų dėl savęs. Po emocinių sunkumų, patirtų pogimdyviniu laikotarpiu, mečiau sau iššūkį būti laiminga ir nuo to laiko vis dedu po žingsnį, kuris man tą jausmą sužadintų. Tam reikia daug drąsos ir tai yra nuostabu“, – sakė Rita.

Pakomentuoti Ritos istoriją paprašė ir gydytojo chirurgo Mindaugo Stacevičiaus. Gavę atsakymus tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas