Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 21

Infekcinės ligos vasarą: į kokius simptomus būtina reaguoti nedelsiant

Vasaros metu infekcinių ligų padaugėja vien dėl geresnių sąlygų joms plisti. Kai kuriomis iš jų lengvai persergama, tačiau esant pavojingoms komplikacijoms, gali tekti atsidurti ir ligoninėje. Apie tai, ką būtina žinoti, norint išvengti infekcinių ligų, į kokius simptomus atkreipti didžiausią dėmesį ir kada būtina specialisto konsultacija ar skubioji pagalba – apie tai VUL Santaros klinikų nuotolinėje konferencijoje pasakojo Infekcinių ligų centro vadovė prof. Ligita Jančorienė ir skyriaus vedėja dr. Birutė Zablockienė.
Vasara
Vasara / Shutterstock nuotr.

Infekcines ligas gali sukelti skirtingi sukėlėjai: virusai, bakterijos, grybeliai arba helmintai (pirmuonys, kirminai). Dažniausiai infekcijos pasižymi sezoniškumu. Pasak dr. B.Zablockienės, per šešis šių metų mėnesius Santaros klinikų Infekcinių ligų skyriuje atsidūrė apie 700 pacientų, iš kurių daugiausia hospitalizuota dėl kvėpavimo takų infekcijų (virš 300, iš jų – 155 koronavirusu užsikrėtę asmenys). Nuo gripo gydyti 72 pacientai.

„Šią vasarą gydėme 50 ligonių su įvairiomis neuroinfekcijomis, iš kurių dauguma sirgo erkiniu encefalitu. Dažnos ir odos infekcijos – per šį pusmetį net iki 100 pacientų sirgo rože. Apie 100 ligonių buvo diagnozuotas sepsis, žarnyno infekcijos, iš kurių daugumą sudarė tokios infekcijos, kuriomis dažniausiai susergama po ilgo antibiotikų vartojimo“, – infekcijų mastą vardino skyriaus vedėja dr. B.Zablockienė, pridurdama, jog šiuo metu klinikose gydomi keli pacientai, sergantys maliarija bei juostine pūsleline, kuri komplikavosi plaučių uždegimu.

Į reanimacijos skyrių patenka itin sunkios būklės ligoniai. Šiuo metu čia gydomas asmuo, kuriam įtariamas erkinis encefalitas su itin sunkiomis komplikacijomis (paralyžiuotomis galūnėmis), kitas ligonis gydomas nuo ŽIV/AIDS bei pneumonijos komplikacijos, o dar vienas pacientas į reanimaciją papuolė dėl rožės, kuri komplikavosi sepsiu.

Kaip apsisaugoti nuo infekcijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas