Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įsisiurbė erkė. Kada vykti į gydymo įstaigą?

Vasara – pats aktyviausias erkių laikas. Kasdien į medikus kreipiasi dešimtys pacientų, ant savo kūno radusių erkių. Dalis jų pagalbos ieško pas šeimos gydytojus, poliklinikose, kiti skuba į ligoninių Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrius. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės gydytojai infektologai paiaškino, kada įsisiurbus erkei reikia vykti į ligoninę, o kada ir kodėl to daryti nebūtina.
Kada vykti į ligoninę įsisiurbus erkei
Kada vykti į ligoninę įsisiurbus erkei / LSMU Kauno ligoninės, E.Ovčareko / BNS nuotr.

Svarbu tinkamai ištraukti

Kaip rašoma LSMU Kauno ligoninės feisbuko puslapyje, jei nutiko taip, kad vasaros dieną leidžiant gamtoje, parke, darže ar net pliaže jums ar artimajam įsisiurbė erkė, derėtų nepanikuoti ir žinoti, jog tai nebūtinai reiškia, kad gavote ligos užkratą. Erkė galėjo būti ir neužkrėsta.

Vis dėlto svarbu tinkamai ištraukti erkę. Kaip tai padaryti? Kuo arčiau odos pincetu suimkite erkę pincetu arba specialiu traukikliu ir staigiu judesiu ją ištraukite. Nieko baisaus, jei liks erkės galva – ji pasišalins natūraliai. Įkandimo vietą turėtumėte dezinfekuoti. Nereikėtų išsigąsti galimos nedidelės alerginės reakcijos – paraudimo.

Svarbu žinoti, kad tokiu atveju, pasak medikų, į ligoninę ar polikliniką važiuoti nereikia.

Laimo ligos ir erkinio encefalito simptomai skiriasi

Žinoma, gali nutikti ir taip, kad erkė buvo infekcijos platintoja. Priminsime, kad erkės platina dvi infekcines ligas: Laimo ligą (bakterinę infekciją) ir erkinį encefalitą (virusinę infekciją).

Žmonės, kuriems įsisiurbė erkė, po to patariama atidžiau nei paprastai stebėti savo savijautą, taip pat įkandimo vietą.

Laimo ligos sukėlėjui reikia, kad erkė būtų įsisiurbusi ilgai, 36–48 val. Vienas ryškiausių šios ligos simptomų – maždaug pusei ligonių susiformuojantis raudonas, iš centro besiplečiantis raudonai apibrėžtas apskritimas, plintantis nuo įkandimo vietos. Toks paraudęs žiedo pavidalo uždegimas susiformuoja per 3–30 dienų. Daliai pacientų gali (bet nebūtinai) skaudėti galvą, šiek tiek pakilti temperatūra, jaustis silpnumas.

Pastebėjus tokią dėmę (raudoną apskritimą) svarbu išmatuoti jo skersmenį – paraudęs „žiedas“ turi pasiekti tiksliai 5 cm. Tik tuomet reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą. Iki to laiko (net ir atsiradus dėmei) rekomenduojama laukti. Daugeliu atvejų paraudimas pradeda mažėti, kol išnyksta savaime.

LSMU Kauno ligoninės paveikslėlis/Laimo ligai būdinga dėmė-apskritimas
LSMU Kauno ligoninės paveikslėlis/Laimo ligai būdinga dėmė-apskritimas

Tik tuomet, jei paraudimas visgi plėsis ir pasieks 5 cm, reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir, turint jo siuntimą, vykti pas infektologą. Šeimos gydytojas ar infektologas išrašys receptą vaistams Laimo ligai (boreliozei) gydyti. Teks išgerti jų kursą.

Vis dėlto gultis į ligoninę jums nereikės – gydomasi ambulatoriškai.

Svarbu paminėti, kad jokie tyrimai pirmojoje Laimo ligos stadijoje neatliekami.

„Toks yra naujausiais mokslo duomenimis patvirtintas gydymo algoritmas, taikomas ir ES šalių, ir kitų pažangių valstybių sveikatos priežiūros įstaigose“, – teigia LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų skyriaus vedėja gydytoja infektologė Estela Tamašauskienė.

LSMU Kauno ligoninės nuotr./Estela Tamašauskienė
LSMU Kauno ligoninės nuotr./Estela Tamašauskienė

Tyrimai atliekami tik antroje Laimo ligos stadijoje, jei išgėrus visą gydytojo paskirtų medikamentų kursą simptomai neišnyksta, atsiranda naujų ir panašiai – tai nustato gydytojas.

Vos sukarščiavus vykti į ligoninę nereikia

Erkinio encefalito (virusinės infekcijos) sukėlėjus erkės perduoda žmonėms praėjus vos kelioms minutėms po įsisiurbimo. Tačiau erkinio encefalito simptomai pasireiškia ne iš karto, o tik praėjus 1– 2 savaitėms po erkės įkandimo ir gali priminti gripui būdingus simptomus, tokius kaip karščiavimas, raumenų skausmai, nuovargis, silpnumas.

Tai – pirmoji erkinio encefalito ligos fazė, kurios simptomai paprastai išnyksta per penkias-šešias dienas.

„Pajutus pirmuosius simptomus į gydymo įstaigą nereikia vykti, nes žmogaus savijauta dažniausiai pagerėja ir šis pagerėjimas gali trukti vidutiniškai nuo poros dienų iki savaitės. Kartais organizmas pats įveikia virusinę infekciją.

Tačiau, jei to padaryti nepavyksta, po laikino pagerėjimo gali prasidėti antroji ligos fazė, susijusi su karščiavimu, galvos skausmu, pykinimu, vėmimu, sprando raumenų sustingimu, pusiausvyros praradimu, sutrikusia koordinacija, traukuliais, kt. Tuomet reikia vykti į ligoninės Skubiosios pagalbos-priėmimo skyrių”, – sakė LSMU Kauno ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė prof. Auksė Mickienė.

Pasak medikės, specifinio erkinio encefalito gydymo nėra, todėl norint valdyti simptomus ir stebėti paciento būklę, jį būtina guldyti į ligoninę.

Erkinio encefalito diagnozę nustato kvalifikuoti medicinos specialistai – infekcinių ligų gydytojai arba neurologai.

„Taigi, esant išreikštiems klinikiniams erkinio encefalito simptomams, pacientas gydomas ligoninės stacionare”, – pasakojo prof. A.Mickienė.

LSMU Kauno ligoninės nuotr./Prof. Auksė Mickienė
LSMU Kauno ligoninės nuotr./Prof. Auksė Mickienė

Medikai primena: veiksmingiausia prevencijos priemonė nuo sunkios virusinės infekcijos – erkinio encefalito – yra skiepai, po kurių, kaip ir po persirgimo liga, formuojasi imunitetas.

Persirgus Laimo liga imunitetas nesusiformuoja, todėl užsikrėsti galima ir vėl.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas