Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iššūkis pasaulio visuomenėms – demencija: pažinkime iš arčiau Alzheimerio ligą

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad demencija yra vienas iš didžiausių ateities iššūkių viso pasaulio šalių visuomenėms. Rugsėjo 21 d. minint Pasaulio Alzheimerio ligos dieną, asociacija „Demencija Lietuvoje“ su partneriais – sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, Lietuvos sporto universitetu, Nacionaline dailės galerija ir kt. – kviečia įsitraukti į renginių programą „Kalbėkime apie demenciją“, kuri vyksta visą rugsėjį.
Alzheimer
Alzheimerio liga / 123RF.com nuotr.

Iniciatyva „Kalbėkime apie demenciją“ siekiama paskatinti įvairias visuomenės grupes daugiau sužinoti apie demenciją ir su ja susijusius sveikatos ir socialinius iššūkius, iš arčiau pažinti demenciją turinčiųjų ir jų šeimų patirtį, pagalbos ir paramos būdus, aptarti, kaip galime mažinti riziką įgyti demenciją, rašoma asociacijos „Demencija Lietuvoje“ pranešime žiniasklaidai.

Tarptautinę Alzheimerio dieną rugsėjo 21-ąją vyks net keletas renginių, tarp kurių – nuotolinė konferencija „Demencija, kaip visuomenės sveikatos prioritetas: ankstyvoji diagnostika“, skirta paryškinti pasaulinės organizacijos „Alzheimer Disease International“ paskelbtą šių metų Alzheimerio mėnesio temą – savalaikės diagnostikos svarbą.

Šią dieną pirmąkart Kaune ir visoje Lietuvoje vyks „Atminties ėjimas“, kuriame prisijungusieji galės susipažinti su demenciją turinčių asmenų ir jų globėjų patirtimis. „Kai demenciją turi vienas žmogus, ją turi visa jo šeima“, – sako Aida Gaižauskienė, globojanti Alzheimerio liga sergančią mamą.

Rugsėjo 21 d. Lietuvos miestų centruose – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Jonavoje ir Palangoje – pagrindiniai miestų objektai bus apšviesti mėlyna spalva, kuri pasaulyje siejama su Alzheimerio liga.

123RF.com nuotr./Atminties lavinimas
123RF.com nuotr./Atminties lavinimas

Dalis Alzheimerio ligos mėnesio įvykių vyksta socialiniuose tinkluose, kur visuomenė yra kviečiama stebėti Alzheimerio mėnesio komunikacinę kampaniją „Kodėl reikia kalbėti apie demenciją?“, įsitraukti į kartu su Nacionaline dailės galerija inicijuojamą socialinę akciją „Mėlyna žinutė“, kuria kviečiama paskatinti Lietuvos piliečius išreikšti palaikymą su demencija susidūrusiems asmenims.

Tikimasi, kad pirmąkart Lietuvoje rengiama Alzheimerio ligos mėnesio taps tradicija ir tokiu būdu prisidės prie visų informuotumo šia tema didinimo, paskatins gerųjų iniciatyvų visoje Lietuvoje atsiradimą.

Daugiau apie Alzheimerio ligos mėnesio renginių programą – www.demencijalietuvoje.org.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas