Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei vaikų imunitetas tirpsta kaip sniegas: doc. Ksaveros Vaištarienės patarimai

Po žiemos šalčių nušvitus saulei, atrodo, kad baigėsi visos sveikatos bėdos. Deja, tai netiesa. Būtent pavasarį vaikus ir paauglius užgriūva antroji gripo bei kvėpavimo takų uždegimų banga. Skirtingų sričių specialistai kartoja tą pačią priežastį – nusilpęs imunitetas. Kaip jį sustiprinti? Rubrikoje „Sveikata“ kovo ir balandžio mėnesį jų pateiksime ne vieną. Pasirinkite tinkamiausią.
Doc. Ksavera Vaištarienė
Doc. Ksavera Vaištarienė / dausos.lt iliustr.

Savo patirtimi dalijasi sveikos mitybos specialistė, Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkė Ksavera Vaištarienė.

Kaip pataikyti aprangą?

Pavasarį padažnėję bronchitai, plaučių uždegimai rodo, kad vaikų imunitetas nusilpęs. Ksaveros Vaištarienės teigimu, nuolat kintant temperatūrai labai svarbu rasti optimalų aprangos variantą vaikams. Todėl tėveliams iškyla sudėtinga užduotis: aprengti vaiką taip, kad jis neperkaistų ir neperšaltų.

Vitaminai

K.Vaištarienė pateikia garsios farmakologės Jadvygos Balvočiūtės patarimą – ežiuolės arbata puikiai stiprina imunitetą. Taip pat labai svarbu, kad maistas būtų vitaminingas. Vaikai pavasarį turi gauti pakankamai vaisių ir daržovių. Geriausias vaisius šiuo metu vaikui yra obuolys. Iš bėdos tinka ir bananas. Kad gautų pakankamai vitamino C, per dieną vaikai turėtų suvalgyti vieną du vaisius. Sveikos mitybos specialistė pataria vaikams duoti daugiau daržovių, nors vaikai jų kratosi. O jose yra visos medžiagos, kurios stiprina organizmą. Vitaminai ir mineralai reikalingi medžiagų apykaitai. Tai labai svarbu ir kraujo stiprinimui.

Kita vitaminų grupė – B – taip pat labai svarbi. Tai – grūdiniai produktai, stambesnio malimo. Tarkime juoda duona.

„Lietuvoje įprasta vaikams valgyti daug sūrelių, manoma, kad pieno produktai yra panacėja. Tačiau juos reikėtų vartoti protingai. Tarkime, 50 g sūrelio (varškės) per dieną vaikui pakaktų, o piktnaudžiauti 2–3 jau nederėtų. Taip pat pakanka 100 g vištienos, tuomet vaikui per dieną baltyminio maisto susidarytų apie 150 g. Nes jis – augantis organizmas. Suaugusiems tiek  daug nereikia”, – dėsto K.Vaištarienė.

Tuo tarpu žmogui kuris yra vyresnis nei 30 metų, užtenka tik 100 g baltymų. Daugelis klaidingai galvoja: va, žiemą suvalgysime stiprų maistą, bus gerai. Nieko panašaus. Jeigu nebus pakankamai vitaminų (o jų reikia daugiau didesniam maisto kiekiui), tai rezultatas bus tik persivalgymas... ir imunitetas tikrai kris. Be to, virškinant maistą sunaudojama daug organizmo energijos.

Idealus meniu vaikui

Todėl idealus meniu, norint stiprinti vaikų imunitetą, toks: daržovių 300–400 gramų, vaisių 200–300 g, angliavandenių 200 g (duona arba ryžių košė arba grikių), ir baltyminio maisto 150 g , padalijus bent per du kartus. Kad nebūtų vien varškė.

Kiaulpienės ir kitos vaistažolės

Dar labai gerai organizmą valo kiaulpienių mišinys su dilgėlėmis. Melisa, raudonėlis, čiobreliai – ne tik kvapios žolelės, bet ir puikiai valo organizmą. Ypač kiaulpienės. Taigi jų visur galima po truputį pridėti.

Kiaulpienės truputėlį skystina kraują, gerina cirkuliaciją, nešąla rankos ir kojos. Kuo daugiau valgome gyvulinių produktų, tuo tirštesnis kraujas, todėl jį reikia valyti.

Jei vaikas kosti

„Jeigu vaikas pavasarį užkimo ir jau kosti, galiu pasiūlyti tokį receptą. Amerikietis natūropatas Jarvie jį aprašė knygoje „Medus ir jo produktai“. Pavirinkite citriną su žievele penkias minutes. Ištraukę atvėsinkite. Perpjaukite per pusę, išspauskite sultis – jų bus dvigubai daugiau nei įprastai. Nes verdantis vanduo iš gilesnių sluoksnių pritraukia daugiau antioksidantų. Tuomet vaistinėje, kurioje gaminami vaistai, nusipirkite  glicerino. Geriausia 100 g buteliuką.Vieną šaukštą glicerino supilkite į 200–250 g stiklainiuką su citrinos išspaudomis. Ir iki viršaus pridėkite medaus. Vaikams duokite kokius 3–4 šaukštelius per dieną tokios košelės. Suvalgius tokį indelį, kosulys sumažės arba visai praeis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas