Pasak dietologės Jackie Hermanson, jogurtas yra naudingas ir išties gali padaryti stebuklus mūsų žarnyno sveikatai, rašoma eatthis.com.
„Dažniausia nauda sveikatai, su kuria žmonės sieją jogurtą, tai jame esantys probiotikai, naudingi žarnynui. Probiotikai yra gyvi organizmai, kurie padeda didinti gerųjų bakterijų kiekį mūsų virškinimo trakte, o tai gali padėti stiprinti imuninę sistemą, kovoti su blogosiomis bakterijomis, įsisavinti gyvybiškai svarbias maisto medžiagas ir daug daugiau. Kai kurie tyrimai netgi atskleidžia, jog sveika žarnyno mikrobioma gali lemti ir sveikesnį svorį“, – teigė dietologė.
Tačiau jogurtas ne visada yra naudingas ir sveikas – kai kuriais atvejais jis gali skatinti svorio augimą. Sužinokite, į ką atkreipti dėmesį, kai renkatės šį rauginto pieno produktą.
Cukraus kiekis
Deja, kaip ir daugelis kitų maisto produktų, jogurtas savo sudėtyje gali turėti labai daug cukraus, o tai, savo ruožtu, susiję su svorio augimu. „Didelis cukraus kiekis jogurte šį sveiką užkandį paverčia nebe tokiu sveiku. Padidėjęs cukraus kiekis jūsų mityboje skatina svorio augimą, blogųjų bakterijų didėjimą bei itin kenkia dantims“, – pastebi dietologė J.Hermanson.
Sotieji riebalai
Dietologė siūlo atkreipti dėmesį ir į jogurto etiketę, kurioje rasite naudingą informaciją. Pavyzdžiui, ar jame yra sočiųjų riebalų, kurių ji pataria vengti. „Gausus sočiųjų riebalų vartojimas daro įtaką ne tik svorio augimui, bet ir širdies sveikatai“, – sako specialistė.
Kvapai ir skoniai
Natūralaus skonio jogurtas – visada geresnis pasirinkimas. Kvapnūs ir skirtingų skonių jogurtai dažniausiai pagardinami cukrumi, įvairiais dažikliais ir aromatinėmis medžiagomis, todėl nėra tokie sveiki ir naudingi.
Kaip teigia sveikatos ugdytoja Corian Yandel, žmonės dažnai renkasi saldintus jogurtus dėl to, kad juos lengva vartoti įvairiose gyvenimo situacijose, pavyzdžiui, keliaujant. Visgi, natūralaus skonio ir papildomai nesaldinti jogurtai yra kur kas geresnis pasirinkimas.
Su kuo valgote jogurtą?
Net pats sveikiausias jogurtas gali prarasti visą savo naudą, jeigu jį sumaišysite su netinkamais ingredientais. Tokios sudėtinės dalys kaip šokoladiniai dribsniai, šokolado drožlės ar kai kurios granolos, nebus pats geriausias pasirinkimas dėl didelio kiekio cukraus ir kitų medžiagų. Todėl gerai apgalvokite, kokias sudėtines dalis rinktis.
Pavyzdžiui, C.Yandel pataria jogurtą valgyti kartu su šviežiais ar šaldytais vaisiais, riešutais, sėklomis ar šlakeliu medaus.
Šaldyto jogurto pinklės
Anksčiau buvo manyta, kad šaldytas jogurtas yra puiki bei sveika alternatyva ledams. Tačiau ne visada – didžiausia bėda mūsų svoriui tampa per didelis cukraus kiekis šaldytame jogurte ir kitos papildomos sudėtinės dalys bei priedai, tarkime, sirupas. Todėl ieškokite kuo sveikesnių alternatyvų su mažesniu cukraus kiekiu ir šviežiais ar šaldytais vaisiais.