Ką daryti pajutus apsinuodijimą grybais?

Nors dažnai galvojama, kad apsinuodijama tik nuodingais grybais, iš tiesų nemalonūs simptomai gali prasidėti ir suvalgius įprastai valgomų grybų. Suvalgius netinkamų grybų apsinuodijimas pasireiškia per 12 valandų nuo tada, kai juos suvalgėte, tačiau kuo vėliau pasireiškia simptomai, tuo sunkesnis apsinuodijimas.
Lietuviškų grybų eksportas šiandien siekia iki 4 tūkst. tonų per metus
Grybai / Wikipedia commons nuotr.

Apsinuodijus atsiranda pykinimas, vėmimas, stiprus galvos skausmas, viduriavimas, kartais gali pasireikšti simptomai panašūs į gripą – kaulų laužymas, stiprus skausmas, labai aukšta temperatūra. Jeigu suvalgę grybų jaučiate apsinuodijimo simptomus, būtina kreiptis į gydytoją. Jeigu pojūčiai labiau primena persivalgymą, padėti gali ir aktyvinta anglis ar preparatai virškinimui gerinti.

Suvalgius nuodingą grybą rekomenduojama nedelsiant vykti į ligoninę, kur jums bus suteikta pirmoji pagalba. Dažniausiai tokiu atveju atliekamas skrandžio plovimas, o po jo gydytojai gali paguldyti į ligoninę stebėti savijautą.

Kiek galima suvalgyti? Grybai nuo seno sudaro nemažą lietuvių maisto raciono dalį, jais gardinami įvairūs patiekalai, grybai džiovinami, konservuojami, šaldomi, tačiau neturėtų būti valgomi kaip pagrindinis patiekalas ilgą laikotarpį.

Surinktus grybus rekomenduojama nuplauti, išvalyti ir tik tada ruošti patiekalus, juos svarbu suvartoti kuo skubiau. Labai svarbu nevalgyti grybų tuo pačiu metu, kai vartojamas alkoholis. Grybų ir alkoholio reakcija gali sukelti apsinuodijimą net tada, kai grybai paruošti tinkamai.

Ko nepamiršti einant į mišką:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų