„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ką slepia juoda alyvuogių spalva: greičiausiai nuo šiol mieliau rinksitės žaliąsias

Nemėgstate alyvuogių? Visiškai be reikalo. Šis Viduržemio jūros regione paplitęs produktas yra tikras supermaistas jūsų širdžiai, smegenims ir apskritai sveikatai. Tiesa, yra vienas niuansas, kai pradedame kalbėti apie juodąsias alyvuoges, LRT TELEVIZIJOS laidoje pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.
Alyvuogės
Alyvuogės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Juodoji ir žalioji alyvuogė? Kaip pasakoja gydytojas, tai – ta pati alyvuogė, tik viena – prinokusi, o kita – dar žalia. Tiesa, tik nuskintos alyvuogės būna tokios karčios, kad jų valgyti beveik neįmanoma, todėl kone visada jos yra marinuojamos.

„Nokdamos alyvuogės tamsėja, bet jos niekada nepasiekia tokios juodos spalvos, kokios jas perkame parduotuvėse. Natūraliai prinokusių alyvuogių spalva varijuoja nuo violetinės iki tamsiai mėlynos ar rusvos. [...] Taip pat natūralių alyvuogių bruožas – nevientisa spalva. Alyvuogės šonas, kuris gavo daugiau saulės, bus tamsesnis, o tas, kuris mažiau – šviesesnis“, – pasakoja A.Unikauskas.

Pasak jo, jei parduotuvėje radome juodų, lygios spalvos alyvuogių, greičiausiai tai bus ne kas kitas, o geležies gliukonatu nudažytos žaliosios alyvuogės.

Pagal Lietuvos higienos normą, alyvuogių tamsinimui leidžiama naudoti geležies gliukonatą ir geležies laktatą. Vienos iš šių medžiagų dedama, kad sūdymo metu patamsėjusi nuo oksidacijos spalva taptų vienoda. „Dažas naudojamas suvienodinti nevienodos spalvos alyvuogės spalvą“, – laidoje „Klauskite daktaro“ aiškina medikas.

Nors Pasaulio sveikatos organizacija geležies gliukonato nėra įtraukusi į pavojingų medžiagų sąrašą, pasak A.Unikausko, dažnai siūloma vengti taip dažytų alyvuogių.

„Ar tikrai būtina vengti, deja, negaliu atsakyti. Viena aišku – tai papildomai, dirbtiniu būdu įvedamas dažas. Tyrimų, ar jis kenksmingas, ar ne, kol kas neturime“, – pabrėžia jis.

Alyvuogės aprūpina organizmą antioksidantais. Antioksidantai užkerta kelią daugeliui ligų. Tokių, kaip širdies ligos ir vėžys. Daugiausiai antioksidacinių savybių alyvuogėms suteikia jose esantys polifenoliai. Įrodyta, kad jie padeda nesusirgti vėžiu, diabetu, stabdo senėjimą ir tausoja nervų sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs