Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką turite pradėti daryti 50-ies, kad išsaugotumėte sveikas smegenis senatvėje

Manote, kad jūsų smegenys per senos išmokti naujų triukų, o kognityviniai gebėjimai vis silpnėja?
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Pasirodo, toks samprotavimas klaidingas. Žurnale „Cell: Stem Cell“ pristatytas tyrimas atskleidė, kad neuronai smegenų dalyje, kurioje apdorojami prisiminimai, formuojasi ir sulaukus 40, 50 ir net 90 metų, rašoma The Healthy.

„Jūsų smegenų sveikata – tai investicija visam gyvenimui, – sako daktarė Teresa Liu-Ambrose, fizinio aktyvumo, mobilumo ir kognityvinės neurobiologijos katedros vedėja. – Kuo reguliariau užsiimsite smegenims naudinga veikla, tuo atsparesnės jūsų smegenys gali būti senėjimo ir ligų akivaizdoje.“

Tad ką galite padaryti, kad jūsų smegenų veikla būtų kuo geresnė sulaukus brandaus amžiaus?

Pradėkite judėti

Žmonių, kurie vidutiniame amžiuje kasdien nueidavo po 10 000 žingsnių ar daugiau, smegenys buvo jaunesnės vidutiniškai apie 2,2 metų – nei palyginti tų, kurie nesportavo, rodo žurnale „JAMA Network Open“ atliktas tyrimas. Be to, išlikdami aktyvūs ir palaikydami formą, galime apsisaugoti nuo depresijos vyresniame amžiuje, teigiama žurnale „JAMA Psychiatry“ paskelbtame tyrime.

Visa tai iš dalies vyksta dėl to, kad fiziniai pratimai mažina uždegimą ir skatina cheminių medžiagų išsiskyrimą, kurios atsakingos už smegenų ląstelių ir kraujagyslių augimą smegenyse.

„Tai taip pat padeda išlaikyti gerą savijautą, mažina stresą ir gerina miegą, o visa tai padeda išlaikyti sveikas smegenis“, – sako T.Liu-Ambrose.

Valgykite žalumynus

Žurnale „Neurology“ paskelbtame pranešime teigiama, kad žmonės, kurie per dieną suvalgo maždaug vieną porciją lapinių žalumynų, yra 11 metų jaunesni kognityviniu atžvilgiu nei tie, kurie jų valgo retai. Mokslininkai mano, kad tai gali lemti liuteinas – jo yra kopūstuose ir špinatuose.

Anksčiau žurnale „Frontiers in Aging Neuroscience“ paskelbtame pranešime nustatyta, kad liuteinas padeda smegenų daliai, susijusiai su atmintimi. Smegenys kaupia liuteino atsargas visą gyvenimą, todėl kuo daugiau jo valgysite per ilgesnį laiką, tuo daugiau naudos turės jūsų smegenys.

Spręskite kryžiažodžius

Remiantis dviem neseniai žurnale „International Journal of Geriatric Psychiatry“ išspausdintais pranešimais, sudoku ir kryžiažodžiai padeda išlaikyti aštresnį protą. Teigiama, kad žmonių, kurie žaidžia tokius smegenų žaidimus, problemų sprendimo įgūdžiai ir trumpalaikė atmintis yra maždaug tokia pati, kaip ir aštuoneriais metais jaunesnių asmenų. O tų, kurie mėgsta žodžių žaidimus, problemų sprendimo gebėjimai prilygsta dešimtmečiu jaunesnių žmonių gebėjimams.

Kontroliuokite kraujospūdį

Padidėjęs kraujospūdis gali sukelti širdies ligų ir insulto riziką, tačiau, pasak Nacionalinio senėjimo instituto, padidėjęs kraujospūdis keturiasdešimties, penkiasdešimties ir šešiasdešimties metų amžiaus grupėje taip pat didina riziką, kad vėliau gyvenime nukentės jūsų protas.

123RF.com nuotr./Matuoja kraujospūdį
123RF.com nuotr./Matuoja kraujospūdį

Gerai išsimiegokite

„Pirmenybę teikite geram miegui“, – sako daktaras W. Chrisas Winteris, knygos „The Sleep Solution“ autorius. Gilus, atstatomasis miegas yra būtinas augimo hormono gamybai, kuris, kaip rodo tyrimai, padeda išsaugoti sveikus smegenų procesus, pavyzdžiui, atmintį ir budrumą.

Venkite perdirbto maisto

„Tai gali sukelti uždegimą, kuris yra Alzheimerio ligos išsivystymo veiksnys“, – sako Emeranas A. Mayeris, medicinos mokslų daktaras, knygos „The Mind-Gut Connection“ autorius. Be to, žurnale „Journal of Nutrition, Health & Aging“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad dėl daug perdirbtų maisto produktų turinčios mitybos mažėja smegenų audinių, o tai gali prisidėti prie demencijos.

123RF.com nuotr./Greitasis maistas
123RF.com nuotr./Greitasis maistas

Palaikykite draugystę

Harvardo medicinos mokyklos neurologijos docentas daktaras Joelis Salinas pataria reguliariai susitikinėti su draugais. „Emocinis palaikymas skatina tam tikrų smegenų grandinių veiklą, dėl kurių išsiskiria BDNF – molekulė, labai svarbi smegenų ląstelių atstatymui ir naujų jungčių kūrimui“, – sakė J.Salinas.

Dr. Salinas 2017 m. tyrime nustatė, kad mažėjantis socialinis ratas gali sumažinti BDNF kiekį, o tai gali padidinti Alzheimerio ligos riziką. „Su amžiumi įprasta, kad socialiniai ryšiai mažėja, todėl labai svarbu puoselėti tai, ką jau turime“, – sako jis.

123RF.com nuotr./Bučinys
123RF.com nuotr./Bučinys

Valgykite uogas

Uogos apibūdinamos kaip smegenis sveikatinantis produktas, be to, jose daug antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu. Remiantis žurnale „Annals of Neurology“ paskelbtais tyrimais, vos dviejų ar daugiau porcijų mėlynių ar braškių per savaitę vartojimas gali atitolinti atminties pablogėjimą dviem su puse metų.

Įtraukite į valgiaraštį daugiau žuvies

Panašu, kad omega-3 riebalų rūgštis padeda palaikyti normalią ir efektyvią smegenų veiklą. Tokiose žuvyse kaip lašiša, silkė, skumbrė, tunas ir sardinės gausu omega-3, o tai padeda paaiškinti, kodėl tyrimai parodė, kad suvalgius vos vieną porciją žuvies per savaitę, gali pagerėti mąstymo įgūdžiai – tai galioja net žmonėms, kuriems yra didelė rizika susirgti Alzheimerio liga, sako dietologė Julie Andrews.

Valgykite riešutus

Nors visi riešutai laikomi smegenų maistu, graikiniai riešutai yra ypač naudingi, nes juose gausu sveikųjų omega-3 riebalų.

Remiantis žurnale „The Journal of Nutrition“ atlikto tyrimo duomenimis, reguliarus graikinių riešutų valgymas yra susijęs su greitesniu mąstymu, protiniu lankstumu ir geresne atmintimi. Nesate graikinių riešutų gerbėjas? Tyrėjai nustatė, kad 55 metų ir vyresnių žmonių, kasdien suvalgančių daugiau nei 10 gramų (apie du arbatinius šaukštelius) riešutų, pavyzdžiui, migdolų, lazdyno ar žemės riešutų, protas yra daug aštresnis.

123RF.com nuotr./Graikiniai riešutai
123RF.com nuotr./Graikiniai riešutai

Sutramdykite stresą

Problema yra ne pats stresas, o tai, kaip į jį reaguojate. Neseniai žurnale „Psychosomatic Medicine“ atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurie į stresą reaguoja negatyviai, susikaupimas ir kognityvinės funkcijos yra prastesni nei tų, kurie stresines situacijas priima ramiau.

Jei esate negatyviai nusiteikę, jau dabar pradėkite ieškoti būdų, kaip pakeisti savo reakciją į stresą. Tyrėjai nustatė, kad žmonės, kurie senatvėje (70-ies ir daugiau metų) per daug reaguoja į stresą, blogiausiai atlieka kognityvinius testus

Mokykitės ko nors naujo

Žurnale „The Gerontologist“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad vyresniems nei 60 metų žmonėms, užsiimantiems kūrybine veikla, pavyzdžiui, tapybos pamokomis arba mokantis groti kokiu nors instrumentu, labai pagerėjo atmintis ir duomenų apdorojimo greitis.

Mokslininkai spėja, kad dalyvavimas tokioje veikloje stiprina smegenų apsaugą. Tačiau nėra jokios priežasties laukti, kol sulauksite 60-ies, kad išmoktumėte ko nors naujo. Įtraukite šiuos įpročius jau šiandien, už kuriuos 80-mečio smegenys jums tikrai padėkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas