Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip atlaikyti ateinančius šalčius: medikės nurodymai dėl maisto, alkoholio, aprangos ir elgesio

Sinoptikai prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis šaltukas spaus dar labiau – naktį sulauksime 20-25, dieną – iki 18 laipsnių šalčio. Pasak medikų, galite nė nepajusti, kaip nušals rankos, kojos veidas ar net akys. Ką būtina žinoti, kad šiomis dienomis jaustumėtės komfortiškiau ir neprisidarytumėte netikėtų problemų?
Šiaulių apskrityje gausiai pasnigo
Šiaulių apskrityje gausiai pasnigo / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Negerkite alkoholio ir sočiai valgykite

Anot Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojos Vandos Pumputienės, žiema – netinkamas metas dietoms. Per šalčius apskritai negalima išeiti iš namų ryte nepavalgius sočių pusryčių, kadangi kūnas turi turėti pakankamai energijos save šildyti.

Prieš einant į šaltį jokiu būdu negalima gerti alkoholio, kadangi jis praplečia kraujagysles ir kūnas dar greičiau atiduoda savo šilumą, taigi ir sušąlama greičiau. Be to, alkoholis atbukina pojūčius, todėl galime laiku nepajusti dėl šalčio atsiradusio skausmo, įspėjančio apie tai, kad tą kūno vietą reikia kuo skubiau šildyti. Pavyzdžiui, šąlančios kojos iš pradžių pradeda šalti, vėliau – skaudėti. Kai jos tampa nejautrios, tai signalas, kad jau nušalo.

Šlakelis alkoholio su karšta arbata gali sušildyti tik grįžus iš lauko namo, į šiltą patalpą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Į Lietuvą sugrįžo žiema
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Į Lietuvą sugrįžo žiema

Batai – per dideli, drabužiai – ne per daug laisvi

Nors drabužių technologai teigia, kad šiuolaikinė sintetika labai patobulėjusi, medikė linkusi rinktis natūralius audinius, kurie ir šildo geriau, ir neleidžia suprakaituoti, t. y. medvilnę, vilną.

„Reikia stengtis apsirengti šiltai, bet ne per daug sunkiai. Jei perkaisite, pradėsite prakaituoti, o tai pats blogiausias dalykas per šalčius. Labai gerai, kai yra keli drabužių sluoksniai, bet apatiniai turėtų būti prigludę prie kūno, kad palei kūną mažiau judėtų oras. Mat jei yra oro tarpas, kūnas greičiau išspinduliuoja šilumą“, – patarė pašnekovė.

Tarp kojų nykščių ir batų galo turėtų tilpti du pirštai. Jei koja suspausta, pavojus nušalti labai didelis.

Viršutiniai drabužiai taip pat turėtų saugoti nuo šalto oro patekimo prie kūno. Jei rankovės be gumyčių, galima ant megztinio užsitempti pirštines – vis bus šilčiau.

Batai turi būti laisvi – tarp kojų nykščių ir batų galo turėtų tilpti du pirštai. Jei koja suspausta, jau vien nuo suspaudimo pablogėja kraujotaka, todėl pavojus nušalti labai didelis. Kojinės – vilnonės, nors nebūtinai storos. Pasak medikės, kojų šiluma per šalčius reikia labiausiai pasirūpinti – jeigu joms šilta, bus šilčiau ir visam kūnui. Tuo tarpu galvos apdangalas būtinas, bet ne pernelyg šiltas – vėlgi, kad neprakaituotų galva. Galvai tiek pat šilumos, kiek kojoms, esą nebūtina.

Kadangi įkvėpti šalto oro nemalonu, dažnai mėgstama ant nosies užsitraukti šaliką. V.Pumputienė įspėjo, kad taip kvėpuojant priprakaituojama, šalikas sudrėksta ir daug greičiau galima nušalti veidą. Labai svarbu kvėpuoti ramiai per nosį, ne per burną, nes nosyje yra daug mažų kraujagyslių ir oras pro jas praeidamas sušildomas, todėl mažėja pavojus peršalti viršutinius kvėpavimo takus.

Ko nedaryti stengiantis atšilti

„Jei reikia palaukti transporto, stenkitės ilgai nestovėti vietoje, pavaikščioti, padaužyti koją į koją, rankas patrinti, pagniaužyti. Judant galūnėms daugiau gaminama šilumos. Jei įmanoma, raskite užuovėją nuo vėjo, nes prie vėjo dvigubai greičiau atšąlama, greičiau nušąla veidas, rankos“, – teigė medikė.

Kai oda nušąla, pirmiausiai ji parausta, po to gali pabalti, o jei ir toliau veikiama šalčio – atsiranda pūslės ir gali apmirti audinys. Saugantis nušalimo, veidą reikėtų pasitepti riebiu maitinamuoju (jokiu būdu – ne drėkinamuoju, kurio sudėtyje yra vandens) kremu.

„Kol nėra pūslių odą galima atšildyti palaipsniui patiems, tik jokiu būdu negalima kišti jos po karštu vandeniu. Pirmiausiai reikia patekti į šiltą patalpą ir dažniausiai savaime viskas susitvarko. Jei susidarė pūslės, reikia uždėti sterilų tvarstį ir kreiptis į medikus“, – sakė V.Pumputienė.

Jau pakliuvus į šiltą patalpą, jei sušalo kojos ar rankos, patartina užsidėti šiltesnes kojines ar pabūti su pirštinėmis. Tik gerokai apšilus rankas galima kišti po karštu vandeniu. Geriausia kojas ar rankas pradėti šildyti nuo drungno vandens ir po truputį į dubenį pilti vis šiltesnio. Pažeistos vietos jokiu būdu negalima trinti, nes taip odą galima dar labiau pažeisti. Atšildžius odą galima patepti riebiu kremu.

Beje, kai pučia stiprus ir šaltas vėjas, galima nušalti netgi akis: skauda mirksint, jos parausta, išsausėja. Tokiu atveju reikėtų ant akių uždėti šiltas rankas, kol pajusite šilumą, tuomet jas pridengti raiščiu ir kreiptis į gydytoją.

VIDEO: Patarimai, kaip apsisaugoti nuo šalčio einant į lauką

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito