„Norėčiau sužinoti, kas yra išimama ir įdedama į pieną, kuris parduodamas be laktozės?“ – teiraujasi LRT RADIJO klausytoja.
Anot VMVT vyriausiojo specialisto D.Valavičiaus, daugelis žmonių netoleruoja karvės pieno būtent dėl laktozės, nes jų organizme trūksta pieno cukrų skaidančio fermento.
„Jei žmogus jaučiasi gerai, vartodamas pieną, vargu ar jam reikėtų pieno produktų, kurie yra be laktozės. Jei jam nepasireiškia pilvo tempimas ir pūtimas, spazminiai ar dar kitokie pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai, turbūt jam tinka paprastas pienas.
Jei jaučia sunkumą, vertėtų ne atsisakyti naudingo pieno produkto, o paieškoti be laktozės“, – kalba specialistas.
Lietuvoje nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, tikina D.Valavičius: „Šis dalykas pasireiškia maždaug 30 procentų šalies gyventojų, kurių organizme sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas.“
VMVT vyriausiasis specialistas aiškina, kaip yra gaminamas pienas be laktozės.
„Technologinio proceso metu iš pieno žaliavos pašalinamos pieno cukrus – laktozė. Lietuvoje paprastai žaliame piene jos yra vidutiniškai 4,37 proc. Technologinio proceso metu iš pieno pašalinus cukrų jame išlieka visi kiti naudingi elementai – baltymai, riebalai, vitaminai, mineralinės medžiagos ir t.t.“, – pažymi D.Valavičius.
Tiesa, laktozės netoleruojantys vartotojai turi galimybę pasirinkti – produktų, pritaikytų jų poreikiams, daug.
„Turime įvairių pieno produktų kategorijų, kurie neturi laktozės, o vartotojas rinkoje gali rasti įvairaus riebumo varškę, sūrelius, pieną, sūrius, tepamus sūrelius ir daug visų kitų produktų. Galbūt ne pačiuose mažiausiuose, bet didesniuose prekybos centruose tikrai yra gausus pasirinkimas įvairių pieno produktų, kurie neturi laktozės“, – vardija specialistas.